Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Szijjártó: az MNB-törvény összhangban van az uniós joggal

A miniszterelnök szóvivője szerint az új magyar jegybanktörvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal. Szijjártó Péter erről kedden beszélt az m1 Ma reggel című műsorában, ahol bírálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői államadósság-jelentését. Mint mondta, a magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja".
Az MNB-ről szóló új törvénnyel kapcsolatban kifejtette: a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. "Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt" - mondta, kijelentve: az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, "mindenki megnyugodhat".

Arra a kérdésre, hogy akkor szerinte nem lesz-e a továbbiakban akadálya a valutaalappal és az EU-val folytatandó egyeztetéseknek a jegybanktörvény, azt válaszolta: nem látja az okot, hogy akadály legyen.
Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GPD-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg. "Ezek a kijelentések nem biztos, hogy összhangban vannak Magyarország érdekeivel" - tette hozzá. A magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja" - mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok. Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy része forintban, egy másik része pedig devizában van nyilvántartva. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség - vélekedett. Arra, hogy az MNB közlése szerint ők az államadósság számítását az uniós módszertannak megfelelően végzik, a szóvivő azt mondta, "nyilván módszertani vita van, mert az MNB-nek is mondania kellett valamit Selmeczi Gabriella reakciójára".

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: jó ideje világosan látható, hogy a szocialisták a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni.

"Tárgyalni fogunk az IMF-fel. (...) Azt kérjük a valutaalaptól, hogy Magyarországon a növekedés biztosításához egy elővigyázatossági megállapodást kössenek velünk" - mondta. Arra a felvetésre, hogy az IMF többször is azt kommunikálta, készenléti megállapodásra törekszik Magyarországgal, Szijjártó Péter azt válaszolta: "ezért lesznek majd tárgyalások, hogy ki-ki elmondja a saját álláspontját, érveljen amellett, és végül remélhetőleg megállapodás szülessen". Szerinte a valutaalap tárgyalódelegációjának is az az érdeke, és arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse az országgal.

A hétfői este az Operaháznál tartott tüntetésről szólva Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak", a "higgadtabb" becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak. A hétfői nap üzenete szerinte az, hogy Magyarország demokrácia, jogállam, szabad ország. A lényeg - folytatta -, hogy mindenki elvégezhesse a munkáját: a kormány munkája az ország megújítása, amelynek egyik fontos állomása az új alaptörvény, a kabinetnek pedig az volt a feladata, hogy azt méltó módon "útjára bocsássa". Másoknak pedig az volt a munkájuk, hogy elmondják kifogásaikat - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. zehn 2012. január 03. 17:40
  „Persze, hogy összhangban van! A sok hülye ország / mind! / meg magára vessen. Hiába no, mi vagyunk a világ esze.”
 • 18. dezsi 2012. január 03. 17:26
  „heheheheheh, baj van nem kicsi! Tegnap szegény gabicát állították ki, hogy magyarázza meg. de mivel megbukott minden forumon, ma jött petya és ráerősített! Hátha neki elhiszik. Hát nem jött beeeeeeeeee :-)))))))
  Az meg, hogy tegnap pár ezres tüntetés volt a kommunikációja szerint nem meglepő. Persze azt tudjuk, hogy a 100.000 Kossuth téren filipo szerint simán voltak anno 2-3 millióan! Csak azt nem értem miért féltek este? Simán ki kellett volna jönni a főbejáraton, nem a hátsó kapun kellett volna haza sunyogni. Az egykori vezér talán fél???”
 • 17. X_Y 2012. január 03. 16:09
  „Történjen bármi, de a MNB nem lehet egy személy privát intézménye, még akkor sem , ha Orbán Viktor a neve !”
 • 16. kontrapista 2012. január 03. 15:17
  „Történjen bármi, de a MNB nem lehet egy személy privát intézménye, még akkor sem , ha Simor András a neve !”
 • 15. csmano 2012. január 03. 14:06
  „Eddig hallgattuk, hogy a Gyurcsányék alatt ennyi meg ennyi volt % ban az államadósság, ezek után elég meglepő a kijelentés.

  Inkább azt lehetne megkérdezni, hogy hova lett a magánnyugdíj pénztári vagyon?
  Illetve miért kell most külföldre, valutáért eladósodni? Hiszen eddig a magánnyugdíjpénztárak voltak a legnagyobb állampapír vásárlók.”
 • 14. Együgyű 2012. január 03. 13:19
  „Szijjártó: az MNB-törvény összhangban van az uniós joggal
  Szíjas Petitől mi is várható? Természetesen az, hogy minden mindennel összhangban van az UNIOS joggal! Annak ellenére, hogy a világgal harcban állunk. Azt is mindenki tudja, hogy mindenről az elmúlt 8 év tehet. Természetes dolog az is , hogy le a kommunistákkal! Tudomásul vettük azt is, hogy áldozatot kell vállalni, valamint a romokban álló 1ooo éves Szent Istváni MAGYAR HAZÁT újjá kell építeni, nekünk! De most már a süketelések egy picit unalmasak! Vegye már fel a kis bevételét süketelés mellőzésével és munka nélkül!
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!”
 • 13. Larsson 2012. január 03. 13:18
  „No pár hétre el volt hallgattatva (vagy oda volt 2 hetet telelni vmelyik csendes-óceáni szigeten, hisz megérdemli), legutóbb is gabikát állították ki, mert petike nem akarta égetni magát...”
 • 12. studyfy 2012. január 03. 12:32
  „A FIDESZ alkotmányban rögzítette az államadósság 50%-os szintjét. Vajon azt milyen módszerrel akarják meghatározni, almát a körtével hasonlítani össze? Úgy látom megint alkotmány módosítás lesz.”
 • 11. fer981 2012. január 03. 12:12
  „bóvli kormány:”
 • 10. tótkomlósi 2012. január 03. 11:57
  „A forintunk meg úgy zuhan, mint a MIR űrállomás!

  Nem kéne a búcsúbuli után hazamenni már????”
 • 9. Perec 2012. január 03. 11:57
  „Na, beindult a propagandagépezet.Itt van nesztek birkák,én mondom a fekete is fehér.Ha te mondod Petike.....:-)))”
 • 8. zoolii 2012. január 03. 11:39
  „Petike egyre töbször kiröhögteti magát! Nem szól neki a narancsoldalon senki, hogy te peti ezt nem kéne...?”
 • 7. HUNNE 2012. január 03. 11:15
  „Kivancsi volnek mi az a hianyzo masfel pont amiröl szo sem esik a cikkben.Rakerdezet valaki?Es valasz?
  De teljesen mindeggy mert ugy is hazudnak!”
 • 6. antimater 2012. január 03. 10:43
  „Csak a FIDESZ nincs összhangban senkivel - talán még saját magával sem...”
 • 5. deszkás 2012. január 03. 10:32
  „Igen tudjuk Szijártó úr,a 14 ből 12. A számolás nehéz?”
 • 4. racionalitás? 2012. január 03. 10:20
  „Ezt már oktatják az általános elsőben ----egy meg egy...talán oda kéne megint visszamenni......de inkább bölcsibe-mert ott okosabbak-mint szakértőék.
  El kéne végre húzni-az ellopott cuccot vissza és go egy üres tömlöcbe....tudom-hogy az audi kormánya hiányozna de majd kap egy fókát-azzal gyakorolhat az összes szakértő-megélhetési politikus kétharmad.
  ja...aK betű a kdnp-nél...a NE HAZUDJ ISMERETÉT FELTÉTELEZI....MENNI KÉNE GYÓNNI....amíg lesz pap-aki feloldoz.”
 • 3. papika56 2012. január 03. 10:19
  „Szííjjártópetike nem lát a narancsos ködben. Az sem igaz --amit kérdez ! Hazudnak éjjel--hazudnak nappal ! Csak a nép már nem hisz ezeknek a hiteltelen bandának !
  A nép már tisztán lát --kivétel van egy-pár ,de a többség már nem kábítható !!!!”
 • 2. Logaritmus 2012. január 03. 10:10
  „Szijjártó a kedvezőtlen adatokat hamisítani szeretné?”
 • 1. nanemaaa 2012. január 03. 10:09
  „"A hétfői este az Operaháznál tartott tüntetésről szólva Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "nyilván ők sem gondolták komolyan, hogy százezren vannak", a "higgadtabb" becslések 5-8 ezer résztvevőről szóltak. "
  Ugyanezt a tömeget egy fidesz nagygyűlés esetében viszont 2-3 millióra szokta saccolni.

  "Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - "
  Minden esetre jó hír, hogy a fideszen belül Selmeci Gabika vette át az ész szerepét. Mi lesz itt, ha ez a szép kiflicsücskös lány lesz a legokosabb?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás nílt a Nemzeti Galériában az alaptörvény hatályba lépésének megünneplésére

A Magyar Nemzeti Galériában az alaptörvény hatályba lépésének megünneplése alkalmából Hősök,… Tovább olvasom