Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Szijjártó magyar cégek lehetőségeiről tárgyalt Szarajevóban

A magyar kormány szempontjából a keleti nyitás politikájának egyik alappillére Magyarország befektetői pozíciójának erősítése a Balkánon.
Magyar vállalatok befektetési lehetőségeiről tárgyalt pénteken Bosznia-Hercegovinában Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A megbeszéléseken megegyezés született a Budapest-Szarajevó közötti vasúti közlekedés újraindításáról, amelyhez a horvát vasúttársaság engedélyét kell megszerezni.

A magyar kormány szempontjából a keleti nyitás politikájának egyik alappillére Magyarország befektetői pozíciójának erősítése a Balkánon, és ebben Bosznia-Hercegovina fontos helyet kap - mondta el a két ország gazdasági vegyes bizottságának kétnapos szarajevói ülése után az államtitkár az MTI-nek telefonon.

A tárgyalópartnerek megállapodtak: Bosznia-Hercegovina kormánya megteremti a lehetőségét, hogy a Mol eredményes tárgyalásokat folytasson boszniai tevékenységének bővítéséről. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter közölte: jelenleg a Mol-INA-konzorcium kétharmadában tulajdonosa a boszniai olajtársaságnak, az Energopetrolnak. A Mol tevékenységének bővítésére a bosnyák szárazföldi tárolókapacitások és olajterminálok irányába lenne lehetőség - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a magyar Eximbank által nyújtott finanszírozási háttérrel magyar cégek a jövőben lehetőséghez juthatnak bosnyák infrastrukturális fejlesztésekben, vízgazdálkodási projektekben és energetikai tendereken. Példaként említette, hogy a balkáni ország kormánya építi a Budapest-Szarajevó közötti páneurópai közlekedési folyosó boszniai részeit, több város most alakítja ki fő energiavezeték-rendszerét. A vízgazdálkodás területén is sok projekt indul a jövőben, ezeken várják magyar cégek részvételét.

Megegyezés született emellett a Budapest-Szarajevó közötti vasúti közlekedés újraindításáról, amihez a horvát vasúttársaság engedélyét kell megszerezni. Ennek jegyében mindkét kormány tesz lépéseket Horvátország felé azért, hogy tegye lehetővé a Budapest és Szarajevó között decemberben megszűnt vasúti személyszállítás újraindítását - mondta Szijjártó Péter.

A budapesti és a szarajevói tárgyalófelek megállapodtak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló új megállapodás megkötésében is - közölte az államtitkár.

Szavait azzal zárta, hogy a magyar kabinet támogatja az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. szerepvállalását Bosznia-Hercegovina villamosenergia-hálózatának fejlesztésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszervallatás? - lezárult a nyomozás

Lezárult az izsáki rendőri intézkedés közben történt haláleset kapcsán indított nyomozás. Tovább olvasom