Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szijjártó: nem igazolta Simor, hogy eladta off-shore cégét

MNB: Simor András hozzáférhetővé tette korábbi cégének eladási iratait.

Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya hétfőn az MTI érdeklődésére. Az MNB arra reagálva közölte ezt, hogy Szijjártó Péter, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: nem érkeztek az MNB elnökétől a parlament költségvetési bizottságához a dokumentumok arról, hogy Simor András valóban eladta off-shore cégét, és valóban hazahozta a vagyonát.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága október 18-án határozott arról, hogy Simor Andrásnak október 30-ig meg kell küldenie a bizottság számára mindazokat az okiratokat, amelyek igazolják, hogy eladta ciprusi cégét, az abban lévő vagyont hazahozta, és az erre vonatkozó adókötelezettséget teljesítette. Szijjártó Péter hétfőn a bizottság elnökére hivatkozva azt mondta, nem érkeztek ilyen dokumentumok a testülethez, s ezt egyben botránynak nevezte. Az MNB viszont arról tájékoztatta az MTI-t hétfőn, hogy Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait titkárságán "október 19-től hozzáférhetővé tette a bizottság tagjai számára, ám mind ez ideig egyetlen képviselő sem tekintette meg azokat".

Ezenkívül a jegybank elnöke a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - áll az MNB sajtóosztályának tájékoztatásában.


Előzmények - A politikus emlékeztetett: a költségvetési bizottság a közelmúltban arra szólította fel a jegybank elnökét, hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy valóban eladta off-shore cégét, hogy valóban hazahozta vagyonát, és az ebből fakadó adófizetési kötelezettségének eleget tett.

A költségvetési bizottság jobbikos elnökének, Nyikos Lászlónak a hétfői tájékoztatása szerint nem érkeztek ilyen dokumentumok a testülethez - mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez botrány.

"Jelenleg a jegybankban titkolózás zajlik, maga a jegybank elnöke titkolózik, ami szerintem botrányos és megengedhetetlen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az MNB-t nem lehet "közfigyelem elől elzárt területként működtetni, hiszen az ott dolgozók és vezetők közpénzből kapják a fizetésüket".

A bizottsági alelnök hangsúlyozta: továbbra is határozottan úgy gondolják, hogy Simor Andrásnak nyilvánosságra kell hoznia azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy eladta off-shore cégét, hazahozta a vagyonát, és ezután megfizette a szükséges adót.

Szijjártó Péter megjegyezte: már önmagában azt botránynak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének off-shore cége volt, de "az még nagyobb botrány, hogy a jegybankelnök ezzel kapcsolatban titkolózik".
Közölte: szerdán a költségvetési bizottság fideszes tagjai összeülnek az ügyben, értékelik a helyzetet, és áttekintik, mit tudnak még tenni azért, hogy "véget érjen a titkolózás".

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága október 18-án határozott arról, hogy bekéri Simor Andrástól, a Magyar Nemzeti Bank elnökétől egyebek mellett azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják az elnök ciprusi cégének eladását. A bizottsági felhívásban az szerepelt, hogy 2011. október 30-ig kell a dokumentumokat a bizottság rendelkezésére bocsátania az MNB elnökének.

Olvasóink írták

 • 11. macs 2011. november 01. 14:37
  „Csak halkan jegyzem meg, az kérje számon Simoron az off-shore cégét, aki eleget tett az adófizetési kötelezettségének, aki minden követ megmozgat azért, hogy optimalizálja az adóját, az hallgasson!!!!!!!!!!!!”
 • 10. tótkomlósi 2011. november 01. 09:29
  „10. tams 2011.10.31. 20:20

  De a petikének személyesen nem adta át és nem olvasta fel estimese helyett, és ezt sérelmeri!

  Az, hogy nyilvánosan megtekinthető az nem elég!”
 • 9. bánki 2011. november 01. 08:42
  „Simor annyira bízik Magyarország pénzügyeiben, hogy kivitte a lóvét.
  A spájz kulcsát azért nem a macskára szokták bízni a ,,parasztok", hanem a tésasszonyra!”
 • 8. tams 2011. október 31. 20:20
  „Roszzindulatú, gerinctelen fidess!!!

  "Simor András a korábban tulajdonában álló cég értékesítésének dokumentumait elnöki titkárságán október 19-től hozzáférhetővé tette, ezenkívül a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóosztálya hétfőn az MTI érdeklődésére."

  Ez az egész jellemzi őket! TAKARODJANAK!!!”
 • 7. igazságkereső 2011. október 31. 19:37
  „Az sem ártana persze,ha az országból eltüntetett több ezer milliárd forint visszaszerzésére fektetnének olyan nagy hangsúlyt,mint amennyire nem foglalkozik ezzel a t- közvélemény. Furcsa egy országban élünk!!”
 • 6. 620829 2011. október 31. 19:09
  „Kedves mindenki...h...ingéria csúcsvezetése h...dék...ezért van a sok-sok probkéma.”
 • 5. DMagóg 2011. október 31. 18:26
  „Ez a Szíjjártó szórakoztatóan könnyed egy fazon. Még soha nem mondott olyat, amit komolyan lehetett volna venni. Tény, hogy soha nem hazudik, de ha lenne egy blöffölési verseny, azt torony magasan nyerné. (Közszereplőként ezt a véleményt el kell viselnie.)”
 • 4. expro 2011. október 31. 17:31
  „És akkor mi van?-az ö pénze.
  Van ugye olyan vezetö is aki eladta a cégét, papiron be is mutatta, csak éppen a lánya neve szerepel mint vevő.
  Jajjjjjjjjj, ne legyünk már ilyen álszent képmutatók.”
 • 3. klj_54 2011. október 31. 16:25
  „Ki kérdez?
  Nem írom le amit gondolok, azt a http://csutak.nolblog.hu - helyen is megtehetem.
  Inkább egy linket mellékelek, ott minden elolvasható ami a bíróság előtt is megáll!
  http://egyenlito.blog.hu/2011/10/30/33_eves_a_fideszes_zuschlag
  És ez az ember mer kérdezni!”
 • 2. szatyi 2011. október 31. 16:05
  „Mellé kellene tenni a másik hírt is!

  "Az MNB viszont jelezte, hogy Simor András a dokumentumokat "október 19-től hozzáférhetővé tette a bizottság tagjai számára, ám mind ez ideig egyetlen képviselő sem tekintette meg azokat". Ezenkívül a jegybank elnöke a dokumentumokat még a múlt héten megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének."

  Forrás: MTI”
 • 1. 620829 2011. október 31. 15:45
  „Köze??????azt tesz a pénzével amit akar.......lenne ötletem , hogy ........na most hagyom abba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztette Csurkát Tarlós

Tarlós István főpolgármester felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető,… Tovább olvasom