Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szijjártó: nem marad el az adócsökkentés

Nem marad el az ígért adócsökkentés - derült ki a kormányfő szóvivőjének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter közölte: a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt.
A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése. Hozzátette: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét".

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az államcsődről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő beszélt mintegy két évvel ezelőtt. "Sőt mi több, döngette a mellkasát, és büszke volt rá" - tette hozzá.

Büszke volt arra, hogy az államcsődtől csak úgy tudta megmenteni az országot, hogy felvette az IMF-hitelt - mondta, majd hozzáfűzte: "ebből a szempontból én közel sem gondolom ezt túlzónak".

A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök.

Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll. A magyar kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akciótervnek a bejelentése - közölte.

Arra, hogy milyen szabályokat kell érteni Kósa Lajos azon mondatában, amely szerint bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályokat is felfüggeszthetnek, a szóvivő azt mondta: "a miniszterelnök szóvivőjeként nagyon szívesen értelmezem Orbán Viktor nyilatkozatait, és nagyon szívesen nyilatkozok azokról, de a Fidesz ügyvezető alelnökével kapcsolatban nem vagyok ebben a helyzetben".

Szijjártó Péter nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Varga Mihály Fidesz-alelnök vezette tényfeltáró bizottság által nyilvánosságra hozandó számok következtében ki kell tolni az adócsökkentést. Arra pedig igennel felelt, hogy célkitűzésük az, hogy a rövid távú költségvetési hiánycsökkentés összefésülhető legyen egy gazdaságélénkítő programmal.

A szóvivő kifejtette: ma gazdasági szempontból az egész Európai Unió két dologról beszél. Egyrészt, hogy a rövid távú, egyensúlyjavító intézkedések fontosak, másrészt, hogy a hosszú távú, a versenyképességet javító lépések elengedhetetlenek. A legjobb, ha egy kormány ezt a kettőt egyszerre tudja meglépni, ebből a szempontból pedig a magyar kormány - a felhatalmazása miatt - rendkívül komoly versenyelőnyben van - mondta.

Mindehhez azonban arra van szükség - folytatta -, hogy olyan alapja legyen a kormányzati gazdaságpolitikának, amely igaz számokon és a gazdaság valós állapotán alapul. Ma ilyen alap egyelőre nincs, ezért fontos a gazdasági tényfeltáró bizottság munkája - emelte ki Szijjártó Péter, aki szerint az evidens, hogy ma a magyar gazdaság nagy bajban van.

Arra a kérdésre, hogy az akcióterv már készen van-e, közölte: ahhoz, hogy az intézkedéseket meg lehessen hozni, ismerni kell az alapadatokat. Az irány viszont világos: adócsökkentés, adórendszer egyszerűsítése, növekedés támogatása, versenyképesség javítása, bürokrácia leépítése - sorolta.

Megerősítette, hogy az új kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal.

Olvasóink írták

 • 4. Lutetia 2010. június 04. 19:27
  „Az adócsökkentéssel kapcsolatban Szijjártó csak három kérdés megválaszolásával maradt adósunk?
  Kinek?
  Mekkora adócsökkentés?
  Mikor?
  Ha ezeket nem tudjuk, akkor a nyilatkozat csak süketelés.”
 • 3. Bunghole99 2010. június 04. 15:21
  „2. hozzászólás szatyi 2010.06.04. 15:06

  azt kell mondjam, a devizahiteles fidesz szavazók meg is érdemlik akik a kolomp után menetelve ikszeltek ...nem azért mert ez várható volt, hanem mert egy program nélküli pártra szavaztak.”
 • 2. szatyi 2010. június 04. 15:06
  „Valaki állítsa már le ezeket a fideszes nyilatkozókat! /Kósa, Szíjjártó/ A svájci frank már 206 forint!
  Legalább Viktor magyarázza el nekik, hogy mennyit ártanak ezzel a népnek és az országnak.”
 • 1. osszeomlas 2010. június 04. 14:25
  „Hajrá narancsosok csak megcsináljátok azt az államcsődöt, amit még libajnaiék sem bírtak...
  Államcsőd, adócsökkentés egy bekezdésben EPIC FAIL...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső esett, nincs apadás Bőnynél

Az esti, éjszakai esőzés miatt nem indult meg az apadás Bőnynél a Cuhai-Bakony-éren - közölte a… Tovább olvasom