Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Szijjártó: Nyilvánosak lesznek az IMF feltételei

A kormány nyilvánosságra fogja hozni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szempontjait, feltételeit, amint a tárgyalások eljutnak ebbe a stádiumba - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője, újságírói kérdésre válaszul, hangsúlyozva, hogy találgatásokba nem mennek bele.
Szijjártó Péter így kommentálta, hogy a Bloomberg hírügynökség az IMF terveit ismerő forrásra hivatkozva azt írta: a valutaalap az egykulcsos adó eltörlését kérheti Magyarországtól a tárgyalásokon.

A szóvivő szerint ez az ügy sokkal fontosabb annál, mint hogy bármilyen találgatásba belemenjenek. "Folyamatos konzultációban vagyunk az IMF-fel, és ha majd Fellegi miniszter úrral közölnek szempontokat, javaslatokat, feltételeket, és azok olyan stádiumban vannak, nyilvánosságra fogjuk hozni őket" - mondta.

A miniszterelnök szóvivője kérdésre arról is beszélt: az elmúlt két napban világossá vált, hogy az Európai Bizottság észrevételeinek jelentős részében nagyon gyors megállapodásra fog jutni a kormány az unióval, ezt Orbán Viktor a bizottság elnökének írt levelében is megerősítette. Szavai szerint nagy előrelépés várható ezekben a kérdésekben jövő kedden, amikor a kormányfő José Manuel Barrosóval és Herman Van Rompuy-jal, az Európai Bizottság, illetve Európai Tanács elnökével is tárgyal Brüsszelben.

Az Európai Parlament szerdai, Magyarországról szóló vitájáról Szijjártó Péter úgy foglalt állást: a vita minden eddiginél világosabb bizonyítéka, hogy nagyrészt pártalapú támadás zajlik az ország ellen, "a nemzetközi baloldal támadja Magyarországot (...) láthatták, hogy az Európai Parlament baloldali, szocialista, kommunista, zöld, liberális képviselői az esetek jelentős részében nagyon komoly tudatlanságról tettek tanúbizonyságot, nagyon komoly dolgokat kevertek össze és teljesen valótlan állításokat tettek a magyar viszonyokról". Ugyanakkor - tette hozzá - jelentős számú képviselő támogatásáról biztosította Magyarországot és a miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért foglalt le egészen 2014-ig fontos közterületeket március 15-ére, Szijjártó Péter azt mondta: természetes, hogy állami ünnepeken állami ünnepségeket rendeznek, és helyes, ha a kormány előre megtervezi ezek helyszínét. Mivel a közigazgatási minisztérium illetékes államtitkárságának világos menetrendje van, hogy milyen állami ünnepen hol és milyen állami rendezvény lesz, "mi sem természetesebb, mint hogy ezekhez helyeket foglaltak le, mert ezeknek az ünnepségeknek valahol lenniük kell" - fogalmazott a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 4. kilo 2012. január 20. 09:12
  „Azok fogjak forditani, akik torvenyeket forditanak, mielott elkuldjitek oket Brusszelbe, Peti?”
 • 3. studyfy 2012. január 19. 17:32
  „- "ha majd Fellegi miniszter úrral közölnek szempontokat, javaslatokat, feltételeket, és azok olyan stádiumban vannak, nyilvánosságra fogjuk hozni őket" - mit jelenthet az, hogy ha " azok olyan stádiumban vannak"? Megértjük mi fordítás nélkül, csak úgy nyersen is, nem kell kozmetikázni!
  - "nagyon gyors megállapodásra fog jutni a kormány az unióval," - bárcsak igaz lenne, de akkor mire vártunk eddig? Komoly presztízs veszteség és rengeteg pénz, komoly milliárdos tételek úsztak el emiatt a várakozás miatt.”
 • 2. újratöltve 2012. január 19. 17:25
  „Még szép hogy nyilvános lesz! A Fellegi és sleppje két hete túrázik a világban a mi pénzünkön "informálisan", mindenhonnan elhajtják őket, ez mibe fáj nekünk? Nyilvános?????”
 • 1. Együgyű 2012. január 19. 17:04
  „,,Szijjártó: Nyilvánosak lesznek az IMF feltételei"
  Szíjas Peti megint egy okos dolgot mondott!
  Tényleg nyilvánosak lesznek az IMF feltételei?
  Nem a magyar népnek kell a kormány badarságait megfizetni? Esetleg a magyar kormány tagjai és a kiszolgált gazdasági köreik ajánlják fel vagyonukkat? Tudjuk a felelőtlen Fidesz-KDNP parlamenti tagok felelőtlen kijelentéseinek a következményeit is mi fizetjük meg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt: a tanulás az alapja mindennek

A tanulás, az egészséges életmód és a szép magyar beszéd fontosságára hívta fel az egri Dobó… Tovább olvasom