Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szijjártó perel, az MSZP lejmolással vádol

Folytatás az 1. oldalról.

Csökkenő tiszteletdíjak

A közgyqlés jobboldali többsége megszavazta az előterjesztést, így az önkormányzati tulajdonú cégek testületeibe a következő személyek kerültek. Győri Hőszolgáltató Kft., felügyelőbizottság (fb): Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP), Kovács Tamás (Fidesz–KDNP). Győri Kommunális Szolgáltató Kft., fb: Fqke Géza (Fidesz–KDNP), Herkely Ákos (Fidesz–KDNP), Jakus László. Inszol Zrt., fb: Németh Viktor (Fidesz–KDNP), Borsi Róbert (Fidesz–KDNP). Az fb-nek Horváth László (Fidesz–KDNP) elnökké választását javasolta a közgyqlés, ő eddig tag volt. Inszol Zrt., igazgatótanács (it): Antal Imre (volt fideszes önkormányzati képviselő), Bazsó Pál, Sárközi Imre, Fehér Imre. Piacok és Vásárcsarnok Győr Kft., fb: Gangl András (Fidesz–KDNP), Hajszán Gyula (Fidesz–KDNP),

Ecker Gyula (Fidesz–KDNP). Xantus János Állatkert Kht., fb: Horváth Károlyné. Esély Rehabilitációs és Foglalkoztatási Kht., fb: dr. Szabó János, Péter András. Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft., fb: Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP), Sík Sándor (Fidesz–KDNP), Nagy András (Fidesz–KDNP). Pannon-Víz Zrt., fb: Szeles Szabolcs (volt fideszes önkormányzati képviselő), Horváth Vilmos (Fidesz–KDNP). Pannon-Víz zrt., it: Holbok Sándor, Vér Iván. Győr–Pér Repülőtér Fejlesztési Kft., fb: Szabó Erik (Fidesz–KDNP). Borkai Zsolt polgármester a Győri Innovációs és Marketing Kft., a Győr–Pér Repülőtér Kft., a Pannon-Víz zrt. és a Rába Nyrt. legfőbb szervezetében képviseli az önkormányzat tulajdonosi jogait. A közgyqlés a vastaggal jelölt személyeket javasolja az adott testület elnökének. A 100 százalékban önkormányzati tulajdonú rt.-kben az igazgatóság elnökének bruttó 92 ezer, tagjának bruttó 80.500 forint tiszteletdíjat állapítottak meg havonta. Ez jelentős mérséklést jelent, mert korábban 172.500 és 92 ezer forint volt a két összeg. A felügyelőbizottságok elnökének és tagjának továbbra is 92 ezer és 80.500 forint jár.

Kommunista tag

Borkai Zsolt polgármester bejelentette, hogy az MSZP-nek felkínált helyeket nem töltik be, mert bíznak abban, hogy a szocialisták ezt megteszik. Erre vajmi kevés az esély, a szocialisták tegnapi sajtótájékoztatóján legalábbis ez derült ki. Neupor Zsolt városi elnök elmondta: a közgyqlésen történtek megerősítették őket abban a meggyőződésükben, hogy nem jogszerqtlen, de etikátlan összefonódások fedezhetők fel az önkormányzati tulajdonú társaságok, a városvezetés és annak holdudvara között. Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Pannon-Víz zrt. igazgatóságában két budapesti tag van. A politikus megemlítette: az a Jakus László is bekerült a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. felügyelőbizottságába, aki a tavalyi parlamenti választáson a Magyar Kommunista Munkáspárt színeiben indult. Szerinte ez egyértelmq bizonyítéka annak, hogy a Fidesz a szélsőjobbal és a szélsőballal is együttmqködik. Balogh József volt polgármester, országgyqlési képviselő általános alanyt használva azt mondta: úgy tudja, hogy „konkrét pénzügyi konstrukciókat keresnek, hogyan tudnak különböző célokra pénzt kiemelni a közüzemi cégektől”. Bécsi Zoltán frakcióvezető-helyettes emlékeztetett rá: az előző ciklusban a jobboldal ellenzékként 17 helyet, köztük két elnökit kapott.

„ A hobbiját pénzeli”

A közgyqlés döntött az idei sporttámogatásokról is. Összesen csaknem 240 millió forint jut ilyen célra a tavalyi 189 millióval szemben. Az ETO KC női és férfi kézilabdacsapata összesen 75 millió, a Seat Foton női kosárlabdacsapata 25 millió, a Győri Vízisport SE kajak-kenu szakosztálya 21 millió, vízilabda-szakosztálya 6 millió, a Győri Dózsa több mint 5 millió forintot kap, de például a peremkerületek sportjára is jut 4 millió.
Ezt a határozatot ugyancsak élesen bírálták tegnapi sajtótájékoztatójukon a szocialisták. Úgy fogalmaztak: Szijjártó Péter a klub elnökeként a hobbiját pénzeli, amikor az önkormányzat büdzséjéből tízmilliókkal támogattatja a Seat Fotont. Balogh József ehhez annyit tett hozzá, hogy a kosarasok segítésére „győri közüzemi cégeket lejmolnak le”.

„ Hazug rágalmak”

Szijjártó Péter tegnap közleményt juttatott el lapunknak, amelyben a perindítást indokolta. Szerinte a szocialisták átlépték a jó ízlés végső határát, amikor lopással vádolják őket. „Ez a kijelentés túlmegy minden határon, ezért bepereltük az MSZP-t, mert egy demokráciában senki nem teheti meg, hogy következmények nélkül hazug rágalmak özönét zúdítsa másokra. Arra kérjük a városi szocialistákat, hogy kerekedjenek végre felül frusztráltságukon, és kezdjenek ők is Győr érdekében dolgozni” – fogalmazott.
Neupor Zsolt sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a perelt kijelentés feltételesen, többes számban, a jövőre vonatkozóan szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres szegediek az országos médiában

Három Szegedről elszármazott médiaszemélyiség történetén keresztül bizonyítjuk a tételt: földieink… Tovább olvasom