Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Szijjártó Péter a szaúdi felsőoktatási miniszterrel találkozott

Jelenleg 300 szaúdi hallgató tanul Magyarországon, ezt a létszámot rövid időn belül az ötszörösére kívánják növelni.
A kormány a keleti nyitás politikájának keretében igyekszik szorosabbra fűzni nemcsak a gazdasági, hanem a felsőoktatási kapcsolatait is az arab országokkal - közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, miután csütörtökön Budapesten találkozott a szaúdi felsőoktatási miniszterrel.

Szijjártó Péter a Halid bin Mohamed al-Ankarival folytatott megbeszélése után elmondta, jelenleg háromszáz szaúdi hallgató tanul Magyarországon, ezt a létszámot rövid időn belül az ötszörösére kívánják növelni. "Ehhez jó alapot biztosít a mai napon aláírásra kerülő együttműködési szándéknyilatkozat és a szaúdi király ösztöndíj programja, amelynek keretében 150 ezer szaúdi fiatal tanul külföldön" - tette hozzá az államtitkár.

A szaúdi hallgatók elsősorban az orvosi, műszaki és az informatikai képzések iránt tanúsítanak érdeklődést - jelezte Szijjártó Péter.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Szaúd-Arábia "jelenleg a második legjelentősebb partnerünk az arab világban, ennek megerősítése érdekében az idén kereskedőházat tervezünk nyitni Rijádban".

Magyarország és Szaúd-Arábia erősíti tudományos és oktatási kapcsolatait

A két állam közötti tudományos és oktatási kapcsolatok erősítéséről szóló együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön, miután hivatalában fogadta Halid bin Mohamed al-Ankarit, Szaúd-Arábia felsőoktatási miniszterét.

A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az együttműködési szándéknyilatkozat az oktatási és tudományos kapcsolatok terén ösztönzi a közvetlen intézményközi kapcsolatok létrejöttét, a szakértői cseréket, a szakmai tapasztalatcserét, valamint kutatócsoportok létrehozását. A felek ösztönzik továbbá a helyi és nemzetközi konferenciákon, könyvkiállításokon való részvételt, tudományos előadások tartását.

A kommünikében kitértek arra is, hogy az elmúlt években a magyar felsőoktatási intézményekben megnőtt a szaúdi önköltséges diákok száma. A 2012/2013-as tanévben már 226-an folytatnak tanulmányokat hazánkban önköltséges képzési formában, amit a szaúdi fél által biztosított Abdullah ösztöndíj tesz lehetővé. A kétoldalú találkozón a tárcavezetők egyeztettek a magyarországi tanulmányokat folytató szaúdi hallgatói létszám növeléséről is - írták.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. február 07. 17:05
    „Péter! A kamenisták idején is jártak már ide szaúdiak. Nem tudtad?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen lesz az új jogosítvány

Az EU-ban egységessé válik a vezetői engedélyek kinézete. Az új okmány hamisítása nehezebb. Tovább olvasom