Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 26°C Még több cikk.

Szijjártó Péter reagálása a külföldi lapok kommentárjaira

Budapest - A magyar miniszterelnök szóvivője szerint az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is.
Persze azt senki nem várhatja el a magyar sajtótól - az érintettség okán -, hogy a médiatörvénytől hűvös távolságtartásban legyen - tette hozzá szerdai sajtóértekezletén Szijjártó Péter, megjegyezve: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban az MTI egyik hírének címét idézte: A hír címe - mint emlékeztetett - a következő volt: "Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot". Az ezzel a címmel kiadott tudósítás a dpa német hírügynökség anyaga alapján született, és arról számolt be, hogy a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletén Angela Merkel "óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit".

"Akkor elmondanám, hogy mi is történt ma Berlinben" - folytatta Szijjártó Péter, közölve: telefonon beszélt a berlini helyettes kormányszóvivővel, és elmondta neki, hogy milyen hír jelent meg Magyarországon. Christoph Steegmans átküldte neki sajtótájékoztatójának szó szerinti leiratát. Ezt a magyar Miniszterelnökség munkatársai a sajtótájékoztatón magyar és német nyelven is kiosztották az újságíróknak.

Ennek alapján Szijjártó Péter idézte a német helyettes kormányszóvivőt: "eljövendő EU-elnökként Magyarország természetesen különleges felelősséget visel az Európai Unióról a világban kialakuló képről. A szövetségi kormány számára ezért is magától értetődő, hogy Magyarország elkötelezett marad az EU jogállami értékei mellett (...)".
A magyar miniszterelnök szóvivője szerint ehhez képest "mondjuk úgy, minimum félreértés" az a címadás, hogy "Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot".

Szijjártó Péter ezt követően szólt az MTI "Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt" című híréről is. "'Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt'. Ez a címe. Óriási bombahír. EU-vizsgálat alatt állunk. Két sorral lejjebb azt olvasom: nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal" - fejtette ki. Majd hozzátette, ha a hírek talán kevésbé bombasztikusak lennének, s inkább a tényekre hagyatkoznának, látszana, hogy nagyon is európai médiaszabályozásról van szó. A parlament által elfogadott médiatörvény ugyanis egy európai médiatörvény, kiállja az EU valamennyi próbáját; ha nem így lenne, akkor szinte az összes európai uniós tagország médiatörvényével szemben már eljárást kellett volna, hogy folytasson az Európai Unió - vélekedett. Hangsúlyozta, a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatók más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is.

Szijjártó Péter kijelentette: a médiatörvény egységes, átlátható, kiszámítható szabályozást hoz létre Magyarországon. Védi a gyermekeket, védi az emberi becsületet, védi az emberi méltóságot, a tisztelet kultúráját erősíti, és hatékony közmédiát hoz létre - sorolta. A német médiatörvényre kitérve ismertette: abban az szerepel, hogy ismételt törvénysértés esetén visszavonhatja a hatóság az adott médium engedélyét. Ez van a magyar médiatörvényben is - emlékeztetett, megjegyezve, hogy ezt a sajtószabadság lábbal tiprásaként próbálták beállítani az elmúlt napokban. Hozzáfűzte azt is, hogy a német médiatörvény szerint a tagállami médiahatóságok irányelveket bocsáthatnak ki. További példaként említette, hogy Németországban a gyermekvédelem érdekében, a gyermeket sértő megnyilvánulások miatt 140 millió forintos büntetést is ki lehet szabni egy-egy médiumra.
Orbán Viktor szóvivője azt is mondta, hogy általában olyan országok médiumai kritizálják a magyar médiatörvényt, amely országok médiatörvényei számos ponton kísérteties hasonlóságot mutatnak a magyar médiatörvénnyel.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország figyelembe veszi-e az EBESZ kritikáját, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "minden kritikát figyelmesen hallgatunk, (...) ugyanakkor nyugodtak is vagyunk, mert a magyar médiaszabályozás az EU-s médiaszabályozásokkal összhangban van".
Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó.
Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy Luxemburg európai uniós nagykövete már a reggeli órákban megkereste az ottani magyar EU-nagykövetet, és ugyanezt elmondta neki, vagyis azt, hogy az ország külügyminisztere nem a luxemburgi kabinet hivatalos álláspontját közölte.
A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Olvasóink írták

 • 9. catroot 2010. december 23. 14:20
  „Szánalmas vagy petike!”
 • 8. Ferrer 2010. december 22. 22:51
  „7. hozzászólás dodó
  Hm, Hunhír? Ez egy újabb értelmes korlátlanul magyar oldal?”
 • 7. dodó 2010. december 22. 21:34
  „A németországi zsidóság vadabb része szerint Orbán antiszemita Führer : 2010. 12. 22. 20:24

  "Számos külföldi napilap támadja az Országgyűlés által elfogadott új médiatörvény alapján a magyar miniszterelnököt és a kormányzó pártot. A németországi zsidóság leggyűlölködőbb rétege kezében lévő Die Welt szerint Magyarországon Orbán Viktor antiszemita Führer-állama jött létre.

  Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában a zsidó származású Michael Stürmer, a szélsőségesen kirekesztő, cionista világlap szerzője így fogalmaz: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha az antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."”
 • 6. csafe 2010. december 22. 21:23
  „Szijjártó mosdatja a szerecsent hogy a zemberek fehérnek lássák :-)”
 • 5. csafe 2010. december 22. 21:11
  „4. hozzászólás DobóI
  Talán azért mert azt ők sem látták helyénvalónak. Előtte hetekig oda h#gyoztak sz@rtak.
  Nem volt elég kemény kezű az akkori kormány!
  Meg meglátod, ezután mennyire pofázhatsz te is!”
 • 4. DobóI 2010. december 22. 20:58
  „Külföldi lapok akkor miért nem pofáztak bele a magyar belügyekbe, amikor a Kossuth "hermetikusan lezárt" tér volt, vagy amikor minden média hemzsegett a szoc-lib seggnyalóktól?”
 • 3. palimadar 2010. december 22. 20:53
  „Bízom benne, hogy minden cáfolat igaz, mert ha nem, az lenne az igazi blamázs...”
 • 2. Larsson 2010. december 22. 20:29
  „Január 1-től minden este viktátorkirály fog az m1-ből folyni és mindenkinek kötelező jelleggel néznie kell inna a szennyszavait! :(((((((((”
 • 1. dondongó 2010. december 22. 20:07
  „A fiútól kábé ennyi várható:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

World of Potentials - országimázsfilm a magyar EU-elnökségről

World of Potentials (Lehetőségek világa) címmel készült el Magyarország új imázsfilmje a soros magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódóan. Tovább olvasom