Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szijjártó Péter Uruguayban - fotó

Gazdasági és oktatási megállapodást is kötött a magyar kormány nevében a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára háromnapos dél-amerikai látogatásának második napján, csütörtökön Uruguayban.
Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: Montevideóban találkozott Luis Porto ügyvezető külügyminiszterrel, akit arról biztosított, hogy Magyarország támogatja az Európai Unió és a dél-amerikai országokat tömörítő Mercosur közötti együttműködési tárgyalások felgyorsítását.

Kiemelte: az elmúlt évtizedekben Uruguay fontos gépipari exportpiaca volt Magyarországnak, jelentős mennyiségű vasúti és közúti jármű került a dél-amerikai országba. A magyar gépipari export újraindítása érdekében Szijjártó Péter aláírta a két ország közötti gazdasági együttműködési megállapodást.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Luis Porto ügyvezető uruguayi külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat, miután gazdasági együttműködési megállapodást
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Luis Porto ügyvezető uruguayi külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat, miután gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá Montevideóban.
Fotó: MTI/Miniszterelnökség

Az államtitkár jelezte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly a négyszeresére nőtt, meghaladva a 36 millió dollárt. A kereskedelmi forgalom további növeléséről, valamint az Uruguayban zajló nagyszabású infrastrukturális fejlesztésekben történő magyar mérnöki, vízügyi és építőipari technológiai részvételről is tárgyalt a gazdasági minisztériumban.

Szijjártó Péter emellett találkozott Oscar Gómez ügyvezető oktatási miniszterrel, akivel aláírták a két ország közötti oktatási megállapodást. A külügyi és külgazdasági államtitkár elmondta, hogy a földrajzilag egymástól távol lévő országok közötti együttműködés csak akkor lehet sikeres, ha azt jó emberi kapcsolatok alapozzák meg. Ennek jegyében a magyar kormány 25 ösztöndíjas helyet ajánlott fel 2014 szeptemberétől uruguayi hallgatóknak magyarországi egyetemeken.

Ezenkívül a nap folyamán Szijjártó Péter látogatást tett az Országos Kikötői Igazgatóságnál és az uruguayi Magyar Otthonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: nagy bajban lesznek a települések jövőre

Négy év alatt a Fidesz-kormány megfelezte az önkormányzatok költségvetési támogatását - mondta az… Tovább olvasom