Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Szijjártó véglegesítheti a CETA szövegét

A kormány az egyezmény szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot.
Felhatalmazta a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének - a megerősítés fenntartásával történő - végleges megállapítására - derül ki a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint a kormány az egyezmény bemutatott szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a CETA szövegének véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot - áll a jogszabályban.

A szükséges magyar parlamenti jóváhagyás miatt Szijjártó Péternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyezmény szövegének végleges megállapítása után a kormány elé kell terjesztenie a CETA kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, a többi uniós tagállam általi megerősítés "előrehaladásának fényében".

A kormány elfogadta az egyezmény szövegének végleges megállapításáról, ideiglenes alkalmazásáról és megkötéséről szóló tanácsi határozatokkal kapcsolatban követendő álláspontot is, és egyoldalú magyar nyilatkozat megtételét rendelte el. A nyilatkozat szerint amennyiben a CETA megosztott hatáskörbe tartozó részeinek az EU általi ideiglenes alkalmazása szükségessé teszi magyar jogszabályok módosítását, ezeket a változtatásokat "jogrendjének jellege miatt" Magyarország a nemzeti megerősítési eljárással végzi majd el, amelyet "kellő időben" megindít - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent másik kormányhatározatban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint ezer védett pacsirtát foglaltak le két olasz vadásztól

Több mint ezer védett pacsirtát foglaltak le két olasz vadásztól
Az autójukban elemmel, motorral preparált csalimadarak is voltak. Tovább olvasom