Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szikora János: ''Nem éri meg adót csalni''

Nem éri meg adót csalni, rendelkezni fogunk olyan jogosítványokkal, amelyekkel még jobban, hatékonyabban működhetünk - üzent a Napi Gazdaságnak adott interjújában Szikora János az APEH elnöke azoknak, akik esetleg kísértésbe esnek a ma végszavazásra kerülő adócsomag miatt.
A szigorítások mellett az adóhatóság jogkörét és létszámát is kibővítik az adómódosítások. Vizsgálódásuk fő tárgya ezentúl a vagyonosodás lesz, de nem a milliókat, hanem a tíz- vagy százmilliókat fogják majd keresni a revizorok, vagyis nem a kisemberek megtakarításait kutatják majd. Szikora elmondta azt is, hogy a hivatal nem tervez kampányszerű akciókat a színlelt szerződések feltárására, megvárják az első időszak tapasztalatait, de ha érezhetően nem változik a helyzet, akár külön akciót is indíthatnak. Az eddig slágernek számító áfaügyek nem szorulnak háttérbe, a legnagyobb bevételt biztosító adó súlyosabb ügyeire a közép-magyarországi regionális szervezetet állítják rá - tette hozzá az APEH elnöke.

A Magyar Hírlap beszámol arról, hogy az adóhatóság jövőre a nyilvánosság eszközével is élni kíván: az interneten megjelennek majd az evások és a nagy adótartozást felhalmozók adatai, és meg lehet majd ismerni egyebek mellett a regisztrált áfaalanyok foglalkoztatottainak számát is.

A színlelt szerződéseket már figyelik

Az adóhatóság már megkezdte a színlelt szerződések utóellenőrzését, és kedvezők az eddigi vizsgálatok tapasztalatai - közölte Juhász István. Az APEH elnökhelyettese elmondta: az érintettek átalakították, illetve megszüntették a színlelt jogviszonyokat.

A moratórium a június végéig átalakított, illetve megszüntetett szerződésekre vonatkozik, ezeket tehát már nem ellenőrzik utólag, még akkor sem, ha a munkáltatónál július 1. után színlelt jogviszonyt is találnak. A július 1. után is fennálló, kifogásolható szerződéseket azonban több évre visszamenőleg megvizsgálják.

Számos tevékenységét külső cégekre bízza az APEH, többek között ügyviteli szolgáltatásokat, adatrögzítést és bizonylatok feldolgozását - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ezek a megbízások felvetik a színlelt szerződések gyanúját, a munkavégzés ugyanis az adóhivatalnál történik, a szervezet számítógépein. Juhász István, az APEH elnökhelyettese korábban költségtakarékossággal indokolta a kiszervezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom