Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szili Katalin Kazahsztánban tárgyal

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok politikai eszközökkel történő erősítése az elsődleges célja Szili Katalin kazahsztáni látogatásának; magyar házelnök még nem járt a közép-ázsiai országban.
Szili Katalin lesz a nagy visszhangot kiváltó múlt heti Putyin-látogatás után az első külföldi politikus, aki Kazahsztánban tárgyal. A gazdasági kérdések jelentőségét mutatja, hogy a magyar delegációval 12 üzletember is utazik: többek között a Mol Rt., a Malév Zrt., a Trigránit Rt. és a Graboplast Zrt. vezetői. A delegációval tart még Varga Mihály (Fidesz) is, aki 1997 óta a Magyar-Kazah Baráti Társaság alelnöke, valamint Gazda László szocialista parlamenti képviselő is.

Az Országgyűlés elnöke ma utazik Kazahsztánba: először Astanában a jelenlegi, majd Almatiban a korábbi fővárosban tárgyal. Szili Katalin szerdán megbeszélést folytat Baktikoza Izmuhambetovval, az energia és ásványi források miniszterével, csütörtökön pedig Galim Orazbakovval, az ipari és kereskedelemügyi tárca vezetőjével, ahol bemutatják Kazahsztán ipari és innovációs programját. Még aznap Aszlan Muszina gazdasági és költségvetési miniszter is fogadja. A magyar házelnök egy nappal később a Kazah Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel is egyeztet.

A kazahsztáni látogatásnak kulturális vetülete is van: Szili Katalin a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Fokozat kitüntetést adja át Rollan Szejszenbajev kazah írónak szerdán, aki az Amanet című irodalmi folyóirat főszerkesztőjeként egy különszámot szentelt a magyar irodalomnak és kultúrának, Magyarország nevezetességeinek, egy évvel később pedig megjelentetett egy válogatást, amelybe 16 magyar prózaíró művei kerültek be.

Szili Katalin találkozik a Kazah-Magyar Baráti Társaság tagjaival, a Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetségének vezetőivel, valamint az ott élő magyarság és a Magyarországhoz kötődő kazahok képviselőivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom