Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Sziliék feltétel nélküli alapjövedelemben gondolkodnak

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) szerint nem blöff a programjukban is szereplő feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése, amely lehetőséget biztosítana Magyarországnak az európai trendekhez történő felzárkózáshoz.
Erről Szili Katalin, a párt elnöke, független országgyűlési képviselő beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A volt házelnök emlékeztetett arra, hogy kedden zárul a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére irányuló európai aláírásgyűjtési kezdeményezés.

Hangsúlyozta, a feltétel nélküli alapjövedelem nem pénzosztogatás, európai szintű bevezetése annak belátása lenne, hogy a kontinens 30 millió munkanélküli polgárának létfeltételeit is biztosítani kell.

Szili Katalin szerint Magyarországon politikai és gazdasági innovációkra van szükség az új jövedelem bevezetéséhez, például sürgősen modernizálni kellene az eddig csak "toldozott-foltozott késő kádári szociális ellátórendszert".

"Ha Európa lép, nekünk is foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel" - fogalmazott, hozzátéve: a feltétel nélküli alapjövedelem új szociális együttműködési formát jelentene egy emberségesebb és fenntarthatóbb társadalomban. Szili Katalin megjegyezte, átfogó vizsgálat előtt felelőtlenség lenne konkrét összegeket mondani a program költségéről.

Simon József, a KTI szóvivője aláhúzta, a hagyományos munkahelyek számának csökkenésével a jelenlegi közteherviselési rendszer nem teszi lehetővé mindenkinek, hogy fedezze a megélhetési, lakhatási és a társadalmi részvételhez kapcsolódó kiadásokat. A feltétel nélküli alapjövedelem ehhez járulna hozzá - mutatott rá, hozzátéve: bevezetéséhez azonban fel kellene hagyni az irigységgel. A szóvivő szerint az új alapjövedelemnek számtalan előnye lenne, példaként említette a bürokrácia, valamint a megélhetési bűnözés látványos csökkenését, továbbá a helyi gazdaság élénkülését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év börtön vesztegetés miatt a volt MSZP-s politikusnak

Négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta Wieszt Jánost a Fővárosi Törvényszék . Tovább olvasom