Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Szilvásy György vallomása a Zuschlag-ügyben

A Zuschlag-ügy gyanúsítottjai közül csak a főszereplőt ismerte biztosan, a többiekre nem emlékszik Szilvásy György.
A jelenleg a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Kecskeméti Városi Ügyészségen 2007. szeptember 28-án tett, a Független Hírügynökséghez eljuttatott vallomásából az is kiderül: a FIBISZ finanszírozási gondjairól nem tudott, arra pedig, megkereste-e Zuschlag János azzal, hogy pozitívan döntsön pályázatokról, nem emlékszik.

Szilvásy György 2002-ben ismerte meg Zuschlag Jánost, aki akkoriban az MSZP-frakció mellett működő ifjúsági és sport munkacsoportban dolgozott, amellyel a sportminisztériumnak kapcsolata volt. Szilvásy György szavai szerint viszonyukat ismerősinek lehet mondani, semmiképp sem többnek.

Szilvásy György 2002-ben lett a GYISM államtitkára, 2003 júniusáig. Az államtitkársága alatti pályáztatásról a következőket mondta: az illetékes helyettes államtitkárok előterjesztésére a miniszter határozta meg a fő támogatási irányokat. Ezután a helyettes államtitkárságok a sajátosságaik alapján írták ki és bonyolították a pályázatokat. Az ifjúsági területen ez alapvetően a minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitás országos ifjúsági szolgálat útján történt. Kábítószerügyi területen egy minisztériumon kívüli szervezet bonyolította le a pályáztatást. Sportterületen vegyes volt a rendszer. A fogyatékosügyi államtitkár maga kezelte a pályázatokat.

A pályázatok elbírálásában a végső döntéshozatali szint a miniszter volt. Tevékenysége az aláírásra korlátozódott, tekintettel arra, hogy pályázatok tartalmi, formai és egyéb ellenőrzése már korábban a közigazgatási szinteken lezajlott. Abban az esetben, ha a miniszter aláírta a listát, akkor az ifjúsági ügyekben illetékes helyettes államtitkárság a Mobilitás segítségével bonyolította a további feladatokat, így a szerződések előkészítését, azok megkötését, az összeg átutalását, melyet befolyásolt az, hogy a pályázat elő-, utó, vagy vegyes finanszírozású volt-e.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy az elbírálások során politikai szempontokat is figyelembe vettek-e, Szilvásy György azt válaszolta, hogy kizárólag szakmai szempontok alapján döntöttek.

Szilvásy György a Fiatal Baloldal, Ifjú Szocialisták (FIBISZ) finanszírozási gondjairól nem tudott, és arról sem, hogy Zuschlag János személyéhez köthető szervezeteket azért hoztak volna létre, hogy az elnyert pénzből a FIBISZ céljait magvalósítsák. Szilvásy György arra sem emlékszik, hogy Zuschlag János esetleg fordult-e hozzá, hogy pozitívan döntsön egy-egy pályázatról. Ha volt is ilyen, akkor a szakapparátushoz irányítottam - áll a vallomásban.

Olvasóink írták

 • 4. matriné 2008. június 09. 09:24
  „Mi az, hogy nem alkalmas "semmire"! Mégparancsolni sem tud? Ki dirigál a beosztottjainak? No és a bűn üldözés miért kiváncsi a "vallomásaikra"? E vezérek nélkül mit is írnának a jelentésükbe? A magyarországi nyomozásnál ismert fogalom a valóság?”
 • 3. R. Mátyás 2008. június 08. 13:51
  „Ez a Fiatal Baloldal teljesen méltó nagy elődeihez, a pufajkásokhoz és a munkásőrökhöz. Büszke vagyok rátok!”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. június 08. 13:03
  „"arra pedig, megkereste-e Zuschlag János azzal, hogy pozitívan döntsön pályázatokról, nem emlékszik."

  Ez azt jelenti, hogy majd ha kiderül, hogy mégis volt ilyen, akkor mondja, hogy "ja télleg!".

  Ha valakinek ilyen rövid az agya, hogy nem emlékszik erre-arra, akkor nem alkalmas sem vezetőnek, se semmire.

  Ugye, kedves Gyuri!”
 • 1. :) 2008. június 08. 11:54
  „Egy titkosszolgálatot vezető miniszter legjobb tulajdonsága, ha elfelejt ezt-azt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőszakadás, özönvízszerű esőzés Püspökladányban

Özönvízszerű eső zúdult szombaton késő délután a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányra. A tűzoltóknak 11… Tovább olvasom