Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Szilveszterig felhúzhatják az árakat a tőzsdén

Az év utolsó hetében jellemzően emelkedni szoktak az árfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén, a legnagyobb ünnepi hossz 1998-ban volt.
Az elmúlt évtizedben viszonylag nyugodtan aludhattak a befektetők karácsonytól szilveszterig, a részvényárfolyamok ugyanis jellemzően emelkedtek a Budapesti Értéktőzsdén az ünnepek alatt. Az 1997-es évtől tizenegy esetből kilencszer állt magasabban a BUX index szilveszterkor, mint a karácsony előtti utolsó kereskedési napon. Az alacsony forgalmú napokon történő emelkedést sokan az úgynevezett window dressing, azaz a kirakatrendezés jelenségével magyarázzák. Az elmélet szerint a nagyobb befektetők, akiknek éves bónuszai a kezelt portfóliók teljesítményéhez vannak igazítva, megpróbálják felfelé eltéríteni az árakat, így is javítva teljesítményüket.

Erre azért kevés a bizonyíték, hiszen 1997 óta ezen a héten a BUX átlagos hozama mindössze 1,6 százalékos volt, ami ugyan jónak tekinthető, de vélhetően kevéssé húzta fel egy-egy portfólió hozamát.

A vizsgált időszakban egyébként a legnagyobb emelkedést pont egy nagy zuhanás után mutatta be az index, 1998 viharos őszét követően az utolsó néhány napban közel 7 százalékkal emelkedett a BUX. Ennek ellenére nem biztos, hogy a rossz éveket kellemes ünnepek követik, hiszen az index 2000-ben és 2001-ben is mínuszos teljesítményt produkált az utolsó héten, pedig mindkét esetben ráfért volna a befektetőkre az év végi hossz.

A decembert általában kedvező hónapként tartja számon a tőzsdei folklór, azonban még az egyedi papírok esetében sem mutatható ki egyértelmű tendencia az év utolsó hónapjában (Napi, 2008. december 17.). Az A kategóriás részvények közül alig akad olyan, amelynek teljesítménye rendszeresen jó lenne az év utolsó hónapjában.

Olvasóink írták

  • 1. hazaipalya 2008. december 24. 09:30
    „Ezek az ingyenélök sose pihennek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késelés a XI. kerületben

Meghalt egy férfi, miután kedden délután megkéselték Budapesten, a XI. kerületben - tájékoztatott… Tovább olvasom