Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szilveszterkor is tilos petárdázni

Bár szilveszterig még néhány hetet várni kell, az ünneplésre készülve már többen próbálják beszerezni az új évet köszöntő tűzijátékhoz szükséges eszközöket. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei az elmúlt napokban több alkalommal értek tetten petárdát használó fiatalokat. Timár Gábor őrnagy, közrendvédelmi osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: a balesetek megelőzése és a büntetések elkerülése miatt fontos, hogy aki pirotechnikai terméket kíván felhasználni, tisztában legyen a jogszabályi előírásokkal.

A legalacsonyabb kategóriába tartozó, úgynevezett játékos pirotechnikai eszközöket tizennégy éves életkorukat betöltöttek bármikor engedély nélkül vásárolhatnak és rendeltetésszerűen fel is használhatják. Ebbe a kategóriába tartoznak például a csillagszórók, tortára való tűzijátékok és a patronos játékpisztolyok töltetei.
A következő kategóriába az úgynevezett kis tűzijátékok tartoznak. Ezeket kizárólag felnőttek vásárolhatják meg engedély nélkül december 28-tól 31-ig. Az ilyen eszközökből legfeljebb három kilogramm tárolható, és a használati utasításban foglaltak szerint, lakott területen kívül használhatják fel őket. A szabály alól kivételt szilveszter éjszakája képez, amikor este 6-tól másnap reggel 6 óráig szabadon használhatók. Az őrnagy ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a 2005-ös rendeletre, ami teljes körűen tiltja a petárdázást. Ennek értelmében magánszemély sem szilveszterkor, sem pedig az év bármely szakában nem birtokolhat és használhat fel semmilyen kategóriájú petárdát. Aki ezt a szabályt megszegi, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom