Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szilveszterkor szerencsét hoz a tűzoltó csókja

Aki tűzoltóval csókolózik szilveszterkor, annak szerencséje lesz az új évben - állítja Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője, aki maga is tűzoltó.
A szakember Szabó Károly: Flórián, a védőszent című tűzoltóhagyományokat feldolgozó könyvére hivatkozva elmondta: a XIX-XX. századi Franciaországban terjedt el először a színésznők körében az a hiedelem, hogy aki tűzoltóval vált csókot szilveszterkor, annak szerencséje lesz, például jó szerepeket kap a következő évben. A babona a két világháború közti Pesten is széles körben dívott.

Mint Dobson Tibor elmondta: az 1990-es évek elejéig volt színházi tűzoltó Magyarországon, feladata pedig az volt, hogy az előadások alatt vigyázza a teátrumot, de a hiedelemnek köszönhetően szilveszter napján más szerepben is feltűnhetett. Dobson maga is volt színházi tűzoltó, de szilveszteri produkcióiról nem kívánt részleteket elárulni.

A szóvivő megjegyezte: mértékadó megfigyelések szerint a tűzoltók körében nincs ellenérzés a hagyománnyal szemben, de azt is hangsúlyozta, hogy a tűzoltó szilveszteri csókja csak a nőknek hoz szerencsét. Hozzáfűzte: nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan, mi történik akkor, ha két tűzoltó vált csókot szilveszter napján, azt viszont bárki könnyedén beláthatja, hogy azok a nők, akikből tűzoltófeleség lesz, "valósággal megfogták az isten lábát".

Olvasóink írták

  • 1. gróf 2009. december 30. 08:07
    „Akkor a szilveszter éjjel szolgálatban lévő tűzoltóknak egy bányász köszöntéssel kívánok BÚÉK!

    Jó szerencsét!!!

    "Hozzáfűzte: nincsenek megbízható adatok arra vonatkozóan, mi történik akkor, ha két tűzoltó vált csókot szilveszter napján,"
    Végre egy olyan ember aki magukkal viccelődik :D:D:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok negyede aggódik munkahelye miatt

A magyarok 23 százaléka aggódik munkahelyének biztonsága miatt, miközben tavaly ilyenkor 16 százalék… Tovább olvasom