Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Szimulációs gyakorlatot tartanak a Mal Zrt.-nél

Az új veszélyelhártási terv alapján belső üzemi gyakorlatot tartanak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai gyárában: a kedd délutáni szimulációs gyakorlat során lúgkezelési problémát kell elhárítani - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
Kossa György, az állami felügyelet vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cég minden dolgozóját és valamennyi szervezeti egységét érintő gyakorlatot a felügyelet írta elő a timföldgyárnak. Az üzem területén belüli gyakorlat során - az egyik zsilipnél lúgkezelési problémát szimulálnak - a riadólánc alkalmasságát ellenőrzik. Az érintett települések polgármestereit tájékoztatták a gyakorlatról - tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb, súlyos ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófáját követően a céget 2010. október 12-én állami felügyelet alá vonták, az intézkedés június 30-án megszűnik.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján olvasható tájékoztató szerint az állami felügyelet ideje alatt változó létszámban 13-13 szakértő és felügyelő dolgozott a gyárban, megteremtve a termelés biztonságos újraindítását. Elvégezték a teljes vörösiszaptározó-tér valamennyi kazettájának gátbiztonsági és geotechnikai felülvizsgálatát, új biztonsági irányítási rendszert hoztak létre.

A Mal a folyamatos termelés mellett áttért a száraz technológiára, így folyékony vörösiszap helyett a présszűrőkkel előállított, gipsszel semlegesített száraz melléktermék elhelyezése nem jár többé gátbiztonsági kockázattal - írták a honlapon.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. június 28. 20:22
    „Ami lemaradt: a grinpice meg kussol.”
  • 1. deszkás 2011. június 28. 20:13
    „Házak felépitve,kifizetve,lehet tovább lapitani a t.tulajdonosnak. Ugyanez v hasonló van a Peremartoni Ipartelepeken kibontakozóban ahol még a szermegjelölést is lefestette a t. tulajdonos. Megérdemeltétek f@skalapok Orbántól a dézsma eltekintését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és autó ütközött Őrbottyánnál

Vonat és autó ütközött Őrbottyánnál kedden, a gépkocsiban utazók állapotáról egyelőre nincs pontos… Tovább olvasom