Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Színdarab a rendszerváltásról

A rendszerváltás 20. évfordulójára szervezett eseménysorozat keretében mutatják be szombat este Debrecenben, vasárnap pedig Nagyváradon Székelyhídi Ágoston: Végítélet című színművét.
"Minden évfordulót az minősít, hogy milyen értéket képvisel - fejtette ki az író-történész szerző, aki szerint az 1989-es temesvári eseménysorozat az értékmentés forradalma volt.

Az ősbemutató kapcsán Székelyhídi Ágoston felidézte azt az összefogást, amely Tőkés László akkori temesvári lelkész vezetésével bontakozott ki a Ceausescu román kommunista pártfőtitkár vezette falurombolás ellen.

A Végítélet című színmű - ami a szerző szavaival inkább lelkiismereti, mint történelmi dráma -, ezt az időszakot dolgozza fel. Cselekménye 1989 decemberében játszódik, s egy kocsmáros, besúgó és kettős ügynök története kerül forog.

A színmű hazai ősbemutatóját Tőkés László európai parlamenti képviselő jelenlétében szombat este tartják a debreceni Déri Múzeum dísztermében.

Egy nappal később a Temesvár 1989-2009. évfordulós rendezvénysorozat keretében lesz a Végítélet partiumi bemutatója Nagyváradon a Királyhágó-melléki Református Püspökség székházának dísztermében.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. november 29. 17:32
    „Ez is valami?
    Írtak itt már operát is a rosszemlékű Antal dr-ról, amelyben halálos ágyán megnevezi (felkeni) méltó utódját, műve folytatóját, Orbán dr-t.
    Reméljük, jövőre a család hozzájárul a bemutatásához. Talán még a Scala, a Metropolitan és a Bolsoj is átvenné világsztár szereposztással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi lövöldözés: egy sérült a héten, kettő a jövő héten hazamehet

Feltehetően már ezen a héten elhagyhatja a kórházat a múlt hét csütörtöki pécsi egyetemi lövöldözés… Tovább olvasom