Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Szindbád - A hét tenger legendája

A DreamWorks új rajzfilmje a hagyományos és a számítógépes animáció ötvözésével sodró lendületű, romantikus kalandot varázsol a mozivászonra. Szindbád és csapata a Béke Könyve megszerzésére indul, felvéve a harcot a gonosz erőkkel. 

A sztori
 

Fürge vitorlás szeli a végtelen habokat. Rajta a kalózok utolsó nagy fogásukra készülnek. Vezérük, Szindbád, a legendás hajós és tolvaj azt ígérte: ha sikerül elrabolniuk a Béke Könyvét, szögre akaszthatják szablyáikat, tőreiket, mordályaikat, falábukat, és irány egy trópusi sziget, az örök nyaralás!
Csakhogy a Könyvet nem más őrzi, mint Szindbád gyermekkori barátja, Próteusz. És hogy a helyzet még zűrösebb legyen, a tengerből hatalmas szörny bukkan fel, akit Erisz, a viszály istennője küldött hőseink nyakába…

Romantikus kaland, szupersztárokkal
 

A forgatókönyv John Logan (Gladiátor) munkája, a hősök eredeti hangját igazi sztárok adják (Brad Pitt, Joseph Fiennes, Michele Pfeiffer és Catherine Zeta-Jones).
A Szindbád eredeti változatában Brad Pitt kölcsönözte hangját a hősnek (a magyar változatban Stohl Andrást hallhatjuk). Ám nemcsak a hangját, mert az animátorok a színész jellegzetes gesztusait is „beledolgozták" a figurába.
„Bradnek különleges a testbeszéde, és rengeteget gesztikulál - magyarázza Jakob Hjort Hensen, a Szindbád-figura kidolgozásáért felelős főanimátor. - Ezért amikor felvették a szereplők beszédét, figyeltem Bradet, és gyors vázlatokat készítettem a mozgásáról. Így hónapokkal később is fel tudtam idézni, milyen gesztusai voltak, amikor ezt vagy azt a párbeszédet mondta, és „bradesíteni" tudtam Szindbádot."
„Teljesen elképedtem, amikor láttam, milyen érzékeny mimikát varázsolnak a figuráknak az animátorok - folytatja Brad Pitt. - Gyakorlatilag színészi teljesítményt tudnak belőlük kihozni. Hihetetlen, hogy az animáció manapság mire képes!"

Macskanő istenkomplexussal
 

Szindbád és csapata a Béke Könyve megszerzésére indul, ám ugyanez a felbecsülhetetlen értékű kincs kell Erisznek, a káosz gonosz istennőjének is, akinek az a legnagyobb öröme, ha zűrzavart támaszthat a világban.
„Minden valamirevaló író tudja, hogy a főgonosz figurájának a megalkotása a legjobb szórakozás - magyarázza John Logan író. - Így voltam én is Erisszel. Egy istennő és egy kellően elvetemült főgonosz kitalálásakor el lehet menni a végletekig, hát még akkor, ha a főgonosz maga az istennő!"
Az amerikai változatban Michelle Pfeiffer kölcsönzi hangját Erisznek (magyarul Kovács Nóra szólaltatja meg őt), nem véletlenül. „Erisz tulajdonképpen Macskanő, akinek istenkomplexusa van - utal a színésznő egyik legemlékezetesebb szerepére Patrick Gilmore társrendező. - Úgy játszik Szindbáddal, mint macska az egérrel, miközben csábító és mágikus nőszemély, úgyhogy Michelle ideális választás volt a szerepre."

„Már a munka legelején megállapodtunk abban, hogy Erisz tulajdonképpen a saját gondolatainak a terméke, azaz amire gondol, azzá tud változni - folytatja a rendező. - Ha egy helyre gondol, rögtön ott terem, átalakul, változtatja az alakját…".
Talán első hallásra nehéz elhinni, de Erisz alakváltozásait hagyományos kétdimenziós animációval hozták létre. Az Eriszért felelős főanimátor, Dan Wagner két külön karakternek tekintette az istennőt és hosszú, hullámos haját. „Először mindig magát Eriszt csináltuk meg, aztán jött a hab a tortán, vagyis a haja - magyarázza Wagner. - Arra törekedtünk, kicsit olyan hatást keltsen, mintha a víz alatt hullámozna. Erisz teste általában cikázik, míg a haja külön életet élve lengedez. Ez lényegesen gazdagította a karaktert, bár a hangsúly természetesen az arcán volt."

Erisz nem csupán a kézzel rajzolt animáció legmagasabb színvonalát képviseli, más tekintetben is bravúr: észrevehetetlenül elegyíti magában a hagyományos, azaz kétdimenziós animációt a háromdimenzióssal, vagyis a számítógépes animációval. Erisz határozottan éteri jelenség, szüntelenül úszik a levegőben, és soha nem érinti a talajt. A figura arcát, testét és haját hagyományos animációval hozták létre, testének körvonalait azonban háromdimenziós animációval ködös-homályosra renderelték, hogy kellően nem evilági hatást keltsen.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 22-ig kell várni a felvételi ponthatárokra

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek még egy hétig kell izgulniuk, hogy megtudják felvételt… Tovább olvasom