Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Színek, képek és arcok a romák világából

Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából címmel több mint 90 tablóképből - kortárs festményből, fotóból és fotó-festményből - köztéri kiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Szabadság téren.
Az Aroma tárlat nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira összpontosít, mert a szervezők meggyőződése, hogy a művészeten keresztül lehet meghaladni az előítéleteket. A magyarországi romák világa évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, de sokan máig nem ismerik föl ennek jelentőségét, ehhez akar segítséget nyújtani a köztéri kiállítás - mondta el az MTI-nek Vári Zsolt, az egyik szervező, a Magyarországi Roma Galéria Egyesület alelnöke.

A köztéri tárlat három nagy vizuális fejezetre oszlik: az első a Ragadjon a kultúra! címet viseli és az utóbbi 40 év magyar roma festőinek alkotásaiból mutat be 40 festmény-reprodukciót. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert - mint a kerék vagy a ló - és eredeti színvilágot ismerheti meg a szemlélő Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festőnemzedéket képviselő alkotókig.

A Chachipe diák című második rész a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archívum meghirdette nemzetközi fotópályázat anyagából ad válogatást 40 fényképen keresztül. A chachipe romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A 2008-ban meghirdetett versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő országok fiataljai 25 éves korig nevezhettek képeikkel.

Réthy Kinga, az intézet Roma Évtized Programjának vezetője elmondta, hogy a fotókon - amelyeket cigány és nem cigány fiatalok küldtek be - a megszokottnál sokkal árnyaltabb romaábrázolások vannak. Példaként említette Az én színes életem című fekete-fehér munkát, amelyen szemétdomb tetején ülő fiú látszik égbe emelt karokkal, de nyomon követhető egy hagyományos cigány esküvő is.

A tárlat harmadik fejezete a Cigány vagyok címet viseli. Terri Potoczna Londonban született, lengyel gyökerű nem roma brit művésznő kilenc fotófestményén mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé.

Ahogy Vári Zsolt elmesélte, a festőnő roma arcokat keresett, a jelentkezők elé rakta a világhíres képeket és mindenki maga választhatott, melyik figura szeretne lenni. Vári Zsolt, mint az egyik szervező, szintén választhatott, ő Caravaggio egyik képének Bacchus figurája akart lenni. A művésznő lefotózta a szereplőket és a festményekbe, a kiválasztott figura helyére tette arcmásukat. Kilenc ilyen fotófestményt láthat majd a közönség.

A kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, szeptember 3-ig este is látogatható. A Szabadság téren a délutáni megnyitón zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett megnézhetik a látogatók annak az öt - roma és nem roma - festőművésznek a képeit, akik délelőtt folyamatosan festenek a belvárosi helyszínen.

A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, a Nyílt Társadalom Intézet és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósul meg.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. augusztus 18. 13:56
  „A negyedik nagy vizuális fejezet lehetne egy fotógaléria "Az életből ellesve" címmel....
  Bemutatná azt a világot, amelyet úgy-ahogy, hiányosan ismerünk-ámbár elég sokkoló képek lennének!
  Látszana például az, hova lehetne költeni a rendezvény finanszírozására költött összeget!
  Persze bármekkora is az-csak csepp a tengerben a romák problémáinak megoldására....legyen az csak a többségi társadalom feladata?!.....Amíg a tehetős rétegeik alapítmányba kimentett pénzéből /például adó helyett/ kevesek ünnepeltethetik magukat!
  Ezek után gondolom, fenntartással hiszitek el nekem, hogy alapvetően művészet pártoló vagyok?
  Tisztelem például a rangos művészeti díjakat kapott cigány művészeket is..
  De itt másról van szó!.”
 • 12. flexsnake 2010. augusztus 18. 09:05
  „ha volna esze a másik oldalnak, rendezne egy kiállítást arról, hogyan kell dolgozni meg törvényeket betartani, majd ajánlanák a romáknak. Vagy az rasszista?”
 • 11. maros50 2010. augusztus 17. 21:58
  „Szeretnék képet látni MTV székház ostromáról és fosztogatásáról!”
 • 10. CID 2010. augusztus 17. 15:10
  „pityesz76 : szerinted a keményen dolgozókról hány képet lehetne csinálni ? :)”
 • 9. Falcao 2010. augusztus 17. 12:20
  „Elég volt már a kirekesztett integrálódásra vágyódó romákból.”
 • 8. pityesz76 2010. augusztus 17. 11:53
  „AKKOR MUTASSÁK BE A BODZA SZEDŐ kOZMA GYILKOSOKAT, A LINCSELŐ TANÁRGYILKOSOKAT ÉS A BOLTOK HIVATALOK ELŐTT CSOPORTOSULÓKAT, DE A KEMÉNYEN DOLGOZÓKAT IS!”
 • 7. dodó 2010. augusztus 17. 11:10
  „Bizony megyek!
  Tégy te is az előítéletek ellen! Sokkal több segílyt az éhező és rettegő cigánynak!”
 • 6. lamatic 2010. augusztus 17. 10:41
  „Én tényleg azt hittem megmutatják hogy dolgozni fognak.”
 • 5. KolompárRómeó 2010. augusztus 17. 10:09
  „Bemutatják a siófoki menetelést is? Mert az is az ő világuk. Színes kultúra.”
 • 4. koxos 2010. augusztus 17. 09:45
  „dodó már úton van a kiállításra :)”
 • 3. Ferrer 2010. augusztus 17. 09:36
  „Dodó? ;D”
 • 2. Amira 2010. augusztus 17. 09:12
  „Elegem van már a cigányokból! nem kérek belőlük, se a kultúrájukból!”
 • 1. koszone 2010. augusztus 17. 09:03
  „Ajánlom a cserepest,vagy bármelyik kocsmát,nem kell sokat járkálni egy jó témáért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két teherautó ütközött - félpályás lezárás

Két teherautó ütközött össze az M3-as autópálya Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán kedden kora reggel, az egyik sofőr súlyosan megsérült. Tovább olvasom