Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szingliként halmozza a sikereket a magyar–olasz táncos duó

Törökgyörgy Melinda karrierje Kistelekről indult, manapság mégis a világ egyik legjobb versenytáncosaként tartják számon. Alig néhány hete olasz partnerével, Maurizio Vescovóval megnyerték a világ egyik legnagyobb versenyét.
Törökgyörgy Melinda karrierje Kistelekről indult, manapság mégis a világ egyik legjobb versenytáncosaként tartják számon. Alig néhány hete olasz partnerével, Maurizio Vescovóval megnyerték a világ egyik legnagyobb versenyét. Nyolc éve táncolnak együtt, és bár tavaly szakítottak, a parketten még mindig egy párt alkotnak. Szingliként sikeresebbek, mint korábban valaha.

Két verseny között egy kisteleki kávézóban ültünk le beszélgetni Törökgyörgy Melindával és Maurizio Vescovóval. Nem tűntek fáradtnak, pedig egy nappal korábban még Szombathelyen, a latin táncok világkupáján volt jelenésük, ahol nem találtak legyőzőre. A táncparketten a zsűrit és a közönséget egyaránt meghódító páros a hétköznapokban is elegáns. Divatos ruhákban és márkás kiegészítőkkel érkeztek a találkára. Bizonyítva, hogy igazi világpolgá-
rok, a beszélgetés – a magyar mellett – felváltva zajlott olasz és angol nyelven.

Vízöntők

A nyolc éve egymásra talált duó hét évig az életben is egy párt alkotott. A versenytánc szentélyében, az angliai Blackpoolban – ahol korábban még sohasem nyertek magyarok – már szingliként diadalmaskodtak: mind az öt táncot megnyerve lettek elsők a latin kategóriában.

Mindketten ugyanabban az évben, alig néhány hét különbséggel, a vízöntő jegyében születtek, ugyanakkor földrajzilag jókora távolságra egymástól: Melinda Szegeden, Maurizio pedig Velencében. A csillagjegy sajátossága, a céltudatosság mindkettőjükre jellemző, mégis sok mindenben különböznek: – Én nyugodtabb, Maurizio egy kicsit őrültebb típus. Ő a paso doblét, én a rumbát szeretem a legjobban – kacsintott hamiskásan a táncpartnere felé Melinda. – Szeret a társaság középpontja lenni, amolyan fecsegő típus – tette még hozzá.

Mindketten „táncos" házban nőttek fel: Melinda és Maurizio szülei is táncosok voltak. Melindának ráadásul az édesapja, Törökgyörgy József volt az első tanára.

A szakma elismerése

Törökgyörgy Melinda és Maurizio Vescovo nem csak a táncversenyeken elért eredményeire lehet büszke, a szakmai elismerések sem maradtak ki az életükből. Idén májusban, az Operettszínházban átvehették a táncművészet Oscar-díját, az EuróPAS Magyar Táncdíjat.

Szambaszünet


Mielőtt egymásra találtak volna a parketten, Maurizio már ismert táncos volt, de többre vágyott, ezért új kihívásokat és nem mellesleg új partnert keresett. Olasz és dán hölgy is szóba került, mint lehetséges jelölt. Melindával Ljubljanában találkoztak, ahol az olasz fiú több próbatáncot is videóra rögzített, hogy ezeket elemezve válasszon párt magának. A felvételek alapján valamennyi megkérdezett szakember Melindát javasolta, így a kérdés gyorsan eldöntetett. – Jól néztünk ki együtt, megfelelő magasak voltunk egymáshoz, és Melinda nyitott volt a közös munkára – összegezte a választás okait Maurizio. A felkészülést Olaszországban kezdték. Az első versenyüket, a keszthelyi Balaton-kupát, mindjárt meg is nyerték. Közben gyorsan egymásba gabalyodtak, hét évig a magánéletben is egy párt alkottak. Előtte sem szűkölködtek eredményekben, de amióta „külön utakon" járnak, nagyon beindult a szekerük. A szakítás miatt nem maradt bennük tüske, jelenleg mindketten szinglik, így csak a táncra összpontosítanak.

– Közel négy éve – kis túlzással – minden héten másik országban ébredünk. A versenyek mellett hol Kisteleken, hol Olaszországban, hol pedig Angliában vagyunk. Négy-öt külföldi tanárral tartjuk a kapcsolatot, akiknek a segítségével finomítjuk, csiszoljuk a technikánkat. Nem szabad elhinnünk, hogy már nincs hova fejlődnünk – beszélt az edzések fontosságáról az olasz fiú. Az elhivatottságát jól jellemzi, hogy amikor hazája labdarúgó-válogatottja világbajnoki döntőt játszott, akkor ő Melindával Barcelonában versenyzett. Amikor túl voltak a szambán, kilesett a hallban a képernyőre, de miután látta, hogy a taljánok megnyerték a büntetőpárbajt, már rohant is vissza a parkettre.

Rózsaszín, bordó

Az idei esztendő szinte kizárólag a sikerekről szólt az életükben. Sorozatban hat nemzetközi versenyen elért győzelem után, a szombathelyi Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a magyar színekben induló páros. A táncvilág legjelentősebb versenyén, Blackpoolban – ahol korábban még soha nem nyert magyar páros – 370 duót megelőzve végeztek az első helyen az amatőr latin kategóriában. A szigetországban nem adták olcsón a győzelmet: egyetlen délután hatszor szólították őket parkettre. Délután kettőtől éjfélig táncoltak. – Három váltóruhát használtunk, ahogy haladt a verseny, úgy világosodtunk. Sötéttel kezdtünk, majd a huszonnégy között én világos rózsaszínben, ő pedig bordóban volt.

Maurizio korábban kizárólag feketében versenyzett, így számára különösen furcsa volt, hogy a fináléra hófehér ruhába vonultunk be – mesélte Melinda.

Ha éppen nem versenyen vagy tréningen vannak, akkor sincsenek meg tánc nélkül. Olykor látni őket klubokban salsázni vagy diszkókban lejteni. Nem is tagadják: a tánc az életük. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19. századi fegyvert találtak egy bálnában

Alaszkához közel ejtettek el a vadászok egy bálnát, amelynek nyakában 19. században gyártott fegyver… Tovább olvasom