Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Színpadra viszik a romák hátrányos megkülönböztetését

Újszerű kezdeményezéssel, drámapedagógiai módszerrel igyekszik segíteni a tamási kistérségi társulás egy 2010-ben induló programja a roma integrációt: Az élet színházában cigány fiatalok játsszák el az őket érő megkülönböztetést.
A társulás a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára elkülönített támogatásból valósítja meg a kétéves pályázati programot, amelynek első részében a kistérségben élő roma fiatalok részvételével hoznak létre egy színházi előadást - mondta Csizmadiáné Czuppon Viktória programfelelős.

A társulatban pszichológus és színész segítségével gyerekek és szüleik a mindennapokban őket érő diszkriminatív bánásmód egyes elemeit játsszák el; az elképzelés az, hogy a szituációs gyakorlatok segítenek a résztvevőknek feldolgozni a helyzetet, és jobban tudnak reagálni a konfliktusokra.

A koncepció szerint a "színészek" nem hátrányos helyzetűek előtt is eljátsszák a darabot, így ők is szembesülhetnek a diszkrimináció durva megnyilvánulásaival.

Az előadást a tamási kistérségben mutatják be, és a tervek szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és más színházaknak is ajánlják majd - tette hozzá a programfelelős.

Mint mondta, Az élet színházának van magyarországi előképe, mégis újszerű, hogy a hátrányos helyzetűek megkülönböztetésének leküzdésére használják fel.

Az integrációs program keretében információs pontot is működtetnek, ahol csoportterápiás szakemberek foglalkoznak roma fiatalokkal, valamint mentálhigiénés és egészségügyi előadásokat szerveznek a tamási kistérség iskoláiban. A projekt része lesz továbbá egy képzési és egy foglalkoztatási program, amelynek révén 20-25 hátrányos helyzetű ember juthat munkához.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. flexsnake 2010. február 04. 15:58
  „26. kösz de elég nekem az a könyvtár ami a cigányokról íródott belügyminisztérium kérésére. Ha tudsz példát a hátrányos megkülönböztetésre akkor szólj, vagy hallgass örökre. Névvel címmel! Különben ez csak általánosítás.”
 • 24. maros50 2010. február 02. 22:34
  „Flexsnake!
  Nagyon kevés ismereted van a romák társadalmi helyzetéről azt tételezem föl,hogy az 50 -s évek korosztályához nem tartozol.Ha ismereteket akarsz szerezni a romákról a könyvtárakban ehhez szükséges irodalmat beszerezheted.Ha nem tudsz eligazodni szólj!”
 • 23. flexsnake 2010. február 02. 10:51
  „22. biztosan nem jártál az 50es években város széli putrikban.... akkor sem dolgozott nagy részük, kizárólag a városban letelepedő 1-2 fős családok. De jobbára ők is csak egyszerű betanított munkát mivel nem mentek el képezni magukat.”
 • 22. flexsnake 2010. február 02. 10:47
  „18. bakker a kádár alatt a cigányok foglalkoztatottsága ugyanilyen volt, csak akkor nem kajáltak még segélyt.
  Hol nem dolgozhatnak együtt a romák és a nem romák? Ez így mind csak mellébeszélés ami semmit nem old meg. Meg kell szüntetni a hátrányos megkülönböztetést, de azt csak akkor lehet ha konkrétummal állnak elő. HOL ÉRTE ŐKET KÁR? Azt orvosolni kell, a többi csak politikai kampányszöveg.”
 • 21. maros50 2010. február 01. 11:46
  „Kedves Lidokain!
  Nem is akarlak meggyőzi annál az egyszerű indoknál fogva,mert az intellektuális előítél mely jellemző rád veszélyes a társadalomra.”
 • 20. maros50 2010. február 01. 11:36
  „751510!
  17. hozzászolás
  Azt kérdezed,hogyan értelmezem a megállapításomat a romák foglalkoztatását illetően.
  Nagyon egyszerű a válaszom.Kádár rendszerben a romák és a nem romák együtt dolgoztak,dolgozhattak a nem romákkal a romák körében teljes volt a foglalkoztatottság.A rendszer változással elsőként kerültek az utcára.Ma nincs lehetőségük együtt dolgozni.Még akkor sem a történetesen szakmai végzettsége van.Ha együtt dolgoznának nem volna miről beszélni nem volna feszültség.Ma ebben a nagy népi tülekedésben,letaposó mozgalomban hidd el nekem a roma kisebbség alul van.Persze megállapításokat tehetünk,de ezzel nem oldódik meg a roma kérdés még a magyar gárda mozgalommal sem.A mindenkori kormány felelőssége.A jelenlegi hatalom nem látja a cigányokat.”
 • 19. lidocain 2010. február 01. 11:29
  „15
  hát erről tényleg nem tudnál meggyőzni. és tudod miért nem? mert épp a cigányok azok akik nem járnak ovodába,iskolába vagy ha mégis képtelenek rá,hogy szocializálódjanak. megverik a tanárt és sorolhatnám. pedig ez lenne az alap arra,hogy munkát kaphassanak mert az iskolázatlan emberi módon viselkedni képtelen egyedeket nem veszik fel sehova. én is ezen a földön élek és látom,hogy nincs munka a magyarnak sem,tehát a cigánynak még annyira sem,de azért a magyar családok nem mennek el rabolni csapatostul garázdálkodni,nem vernek félig vagy egészen agyon idős embereket.
  az általad felhozott fiktiv szerződéseknek eddig még halálos áldozata nem volt,az árát pedig a dolgozó magyar lakosság fizeti meg ezeknek az eseteknek.
  és végül:

  ha cigánybűnözés nincs,mert nem minden cigány bűnöző, akkor cigányzene sincs mert nem minden cigány zenész!”
 • 18. maros50 2010. február 01. 11:24
  „751510!
  Nagyon sok mindenben egyetértünk a romák megítélését illetően.Bizonyára hallottál a munkahelyi diszkriminációról.A portás megmondja hogy nincs felvétel a történetesen roma jelentkezik munkahelyi felvételre.
  Számtalan esetet tudok! Az pedig,hogy kétszáz roma diplomást alkalmaznak a közigazgatásba az nem más mint kacsa! találkoztál-e a környezetedben olyan romával aki közigazgatásban dolgozik mert én még nem láttam,de valószínű,hogy nem is fogok látni.Elég jó ismerem a Csongrád megyében a közigazgatási hivatalokat.Ami az írástudatlan romákat illeti az Ő számukra is munkahelyet kell teremteni,nem lehetnek eltartottak.de ez a mindenkori hatalom felelőssége.”
 • 17. 751510 2010. február 01. 08:49
  „maros50

  Elmondtad a lényeget:"A romáknak is OLYAN joguk van a közigazgatásban dolgozni, mint a nem cigányoknak". Ez lenne a normális. Ezzel szemben azt látjuk, hogy 200 állást bőrszín alapján osztottak szét a cigányok között. Mit szól az a sokezer magyar diplomás fiatal, akinek csak azért nem volt esélye betölteni ezeket a pozíciókat, mert nem cigányok? Szerinted ez segít leküzdeni az előítéleteket? Az meg, hogy a cigányok inkább dolgoznának, minthogy a segélyt kapják egy utópisztikus, maximálisan optimista gondolat. Az már egy másik kérdés, hogy ma melyik munkáltató az, akinek kell egy analfabéta, "remek" nevelést kapott munkaerő? Ugye te sem alkalmaznál ilyeneket? Ha meg diplomás, megbízható és értelmes a cigány, akkor a kutyát nem érdekli, hogy cigány.”
 • 16. maros50 2010. február 01. 08:41
  „751510!
  2.hozzászoló
  Lassan a testtel!A romáknak is olyan joguk van a közigazgatásban dolgozni,akik terméseztessen alkalmasak erre a munkakörre,mint a nem cigányoknak.A szociális ellátásokra is,mint a nem cigányoknak.A romáknak nem segély kell,hanem munka.Lásd a Kádár-izmus korszakát.”
 • 15. 751510 2010. február 01. 08:34
  „A magyarok is rendezhetnének egy színpadi művet a cigányok lejáratásáról (és annak még alapja is lenne). Maros50, írtad, hogy a cigányok nem dolgozhatnak együtt a magyarokkal. Ezt hogy érted?”
 • 14. maros50 2010. február 01. 08:31
  „maci52!
  6.hozzászoló
  "fogd a pénz és fuss"...nem fejezted be a mondatot.Hiányzik az a szó,hogy BKV!”
 • 13. maros50 2010. február 01. 08:24
  „Lidokain!
  Mi történik ha történetesen az általad felsorolt bünesetek bemutatásra a színpadon.Arról mi a véleményed színfalak mögött a magyar bűnesetekről,hogy készítenek fiktív szerződéseket.De nem akarlak meggyőzni,hogy milyen kurva nehéz helyzetben vannak a romák.Ismered a forró krumpli játékot?”
 • 12. maros50 2010. február 01. 08:09
  „flexsnake!
  Nagyon sok példát tudnék felsorolni a romák hátrányos megkülönböztetésére,de ez a fórum nem alkalmas az előítéletek leküzdésére.A színjátszás a "színpadi mű" sem.A szocialistáknak torz szüleménye.Az előítéletek leküzdésének kulcsa a romák foglalkoztatása,addig míg a cigányok nem dolgozhatnak a magyarokkal addig a probléma nem oldódik meg és a börtönök sem oldják meg.”
 • 11. flexsnake 2010. január 31. 23:00
  „Nagyon szeretném ha romák kommentelnének ide hogy őket hol és milyen hátrányos megkülönböztetés érte. Nem kel az általánosítás, írják le hogy ki által érte őket erkölcsi kár. Keressünk jogorvoslatot de ha az összes bunkó rasszistát elhajtottunk elkezdünk beszélni a napi 8 óra munkáról, a magánvagyon tiszteletéről meg a hasonló dolgokról. Tiszta lap.”
 • 10. flexsnake 2010. január 31. 22:58
  „Támogatom a kultúra ilyetén virágozását :D
  Sőt szerintem majd az adómból támogatom is őket. Esetleg a havi fizum egy részét mindjárt fizessék is ki a tehetséges fiatal ,,színészeknek". Mert a kultúra jó dolog. Meg ugye a színházat is szeretjük.
  Egyszer egy afroamerikai mondta: ,,nem kell engem meghívni programokra, meg úgy kezelni mintha mindennap a rabszolgaságot akarnák jóvá tenni, nem kell észre venni, mert elég ciki dolog".”
 • 9. dodó 2010. január 31. 20:46
  „"Ez itt Magyarország.
  Nem cigány ország, és nem zsidó ország. Csak kissé elvetettétek a sulykot. Ezért aztán hirtelen mindenkinek elege lett belőletek. <moderálva>

  Beugrott-e valakinek: Tamási Dávid(csillagos) Ibolya "lakhelye" és választókörzete?”
 • 8. lidocain 2010. január 31. 17:45
  „8 bambinaXX na ebben a darabban ilyesmi tuti nem lesz....

  de lesz-e benne szó a belterjes tenyészetről,lopásról,rablásról,gyilkolásról és arról,hogy mindezt alanyi jogon szabad nekik??

  a szindarab befejeztével pedig "öljétek meg a magyart" felkiálltással a közösnség közi vetik magukat és alőadnak egy valós életképet?”
 • 7. bambinaXX 2010. január 31. 17:09
  „Jut eszembe!! Csinálhatnánk mi, magyar magyarok (nem tudom ezt hogy lehet máshogy írni) egy előadást a normális MAGYAR kisPOLGÁRI életről, annak egy átlagos napjáról: anyuci korán kel, reggelit készít (esetleg vasal), kelti a gyerekeket, ellenőrzi,h cuccuk meglegyen, apát figyelmezteti milyen program(bevásárlás, különóra) lesz, majd mindenki rohan dolg..... este leckeellenőrzés, vacsorakészítés, evés együtt, verekedés, ordibálásmentesen, tvzés, FÜRDÉS, meseolvasás...”
 • 6. bambinaXX 2010. január 31. 16:57
  „Roppant érdekelne egy ilyen előadás - pláne az 1-6 hozzászólók által ajánlott epizódokkal..
  Siralmas!!!!!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözés Top 100: őket keresi a rendőrség

Gyilkosok, rablók a körözött bűnözők százas listáján. Nézze meg a "rosszarcokat"! Tovább olvasom