Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szivar, rum, karibi éjszakák

A vándormadarakhoz hasonlatosan több honfitársunk útra kel tálen is. Az egyik kedvelt célpont Kuba.

A vándormadarakhoz hasonlatosan több honfitársunk útra kel és a téli nyaralás szenvedélyének hódol. Ezen telelések egyik kedvelt célpontja Kuba. A Fidel Castro által irányított szocialista állam egyik fő bevételi forrása a turizmus, ezért állami monopóliumként ügyel az ágazat minden területére.

A taxi, a hotel, a szobakiadás és a vendéglátás mind-mind olyan terület, amelyeknél a piacra lépés erősen korlátozott. Az állami monopólium mellett megjelentek a vegyesvállalatok is, szembetűnő például a spanyol szállodaláncok (Sol, Melia) előretörése. A magánszféra legális részvétele az idegenforgalomban egyelőre erősen korlátozott. A szobakiadás 1993 óta legális, de nagyon szigorú adminisztrációs és adófizetési kötelezettség mellett engedélyezett, amely magas kihasználtságot követel meg. Azok a magánszemélyek, akik ezt nem tudják biztosítani és nem képesek az engedély fejében megszabott havi fix összeget kifizetni, azok véglegesen elvesztik azt.
 
Mikor és hogyan?

Novembertől májusig bármikor kitűnő időjárás fogad minket. Ekkor már elkerüljük a májusi esőket, a július-augusztusi meleget és a nyár végi hurrikánt. A hőmérséklet amúgy egész évben 25–32 °C között mozog.

Az első nagy kérdés, amelyet el kell döntenie a látogatónak, hogy egy „resort holiday" résztvevője lesz, vagy csak egy repülőjeggyel indul neki Kuba felfedezésének. Egyértelműen az első nyújt kedvezőbb árú és kényelmesebb időtöltést, hiszen a megnyílt nagy turistakomplexumok repülőjeggyel együtt kínálnak kedvező lehetőségeket, kitűnő és sokszor all-inclusive ellátással. Ezeknél olyan 200.000 forint/fő ár jelent jó ajánlatot egy hétre és fő célpont a fővárostól 80 km-re fekvő Varadero. Ha ilyen útra fizetünk be, akkor sem kell teljesen lemondanunk a sziget felfedezéséről és apróbb kirándulásokról, de a magánutak által kínált szabadság és többnapos kalandozások így nem elérhetőek. Amennyiben csak repülőjeggyel érkezünk a szigetre, akkor lényegesen több pénzből és kevesebb luxussal találkozunk, de cserébe több és reálisabb élménnyel gazdagodunk.

A  magasabb költség abból adódik, hogy a repülőjegy mellett a szigeten belüli utazás és a szállás, valamint a vendéglátás árai is jelentősek, és egyénileg nem tudunk olyan kedvezményeket érvényesíteni, mint egy tömeges utaztatásra berendezkedett komplexum.

Nem olcsó

Che Guevara
A kettős árrendszer miatt esélyünk sincs pesóért vásárolni. Első pillantásra látják rajtunk, hogy nem vagyunk helyiek és a legtöbb helyi szemében ilyenkor automatikusan két dollárjel jelenik meg. Ritka kivételt képez a telefonkártya, amely széles körben használt – főként helyi hívásokra – és a kijelölt állami üzletekben pesóért is megvehető. A nemzetközi hívások és az internet nagyon költséges, a mobiltelefonok pedig csak a fővárosban működnek. Másik fontos ismeret a pénztárcára is ügyelő nyaralók számára a helyi vegyesboltok, ahol alapvető élelmiszereket (és természetesen a Havanna Club rumot) nagyon baráti áron szerezhetünk be.
A vendéglők és a magántulajdonú bisztrók (paladar) már költségesebb megoldást kínálnak az éhes utazóknak. 7–10 dollár alatt nem nagyon úszunk meg egy ebédet vagy vacsorát. Ha magánlakásnál szállunk meg, általában örömmel vállalkoznak egy kiadós lakoma elkészítésére, amely ugyanezen az árszinten mozog, de egy reggelit már 1–2 dolláros áron kialkudhatunk. Az italok 1 dollár körül vannak, függetlenül attól, hogy egy mojitót vagy a helyi sört, a Bucanerót kortyolgatjuk. A limonádé csak néhány centtel olcsóbb, ezért aki nem ellensége a koktéloknak, annak könnyű a választás.

Miért éppen Kuba?

Biztonság: A többi karibi országgal ellentétben itt teljes biztonságban vagyunk és az állami korrupció nagyon alacsony. Itt minden a turistákról szól, ezért a rendőrség nem minket akar lehúzni és jól megbüntetni, hanem megóvni minden kényelmetlenségtől, így akár már egy gyanúsabb kubait is könnyen az őrszobára kísérnek. Itt akár késő éjjel is teljes biztonságérzetben sétálgathatunk, a bűnözés nagyon alacsony szintű, ellentétben a rendőri jelenléttel.

Koktélok: Ezek a nem krémes, inkább lime alapú italok tökéletesen illeszkednek a sziget éghajlatához és méltán lettek híresek szerte a világban. A legismertebb klasszikusok a Cuba libre, amelyet 1902 óta fogyasztanak, a gyümölcsös daiquiri, amelyet Ernest Hemingway is sokat méltatott és a frissítő mojito, amely hazánkban is az egyik kedvencnek számít.

Tenger: Csodálatos. Egyszerűen tökéletes mind a látvány, mind az érzet, ráadásul az év szinte teljes egészében. Mind a búvárkodásra, mind a vízi sportokra lehetőségek széles tárháza vár ránk. A tengerpartokon gombamód szaporodnak a szebbnél szebb komplexumok, amelyek világviszonylatban is megfelelő színvonalat képviselnek.

Zene-
tánc: Ez az ország lehet bármennyire is szegény, a forró éjszakákon szinte tapintható, miként van a vérükben a tánc és a zene. A Buena Vista hangulatról megannyi kis zenekar gondoskodik. A kubaiak életének fontos része az éjszaka, mindenki lehetőségeihez mérten kiszépíti magát és irány a mulatozás. Egy füstös havannai dzsesszklub koncertje vagy egy salsaest felejthetetlen élmény a látogatónak. A legismertebb persze a fővárosi Tropicana Show, azonban aki sajnálja erre az 50 dolláros belépőt, az nyugodtan menjen le egy klubba 5 dollárért és egy kis szerencsével hasonló látványban lesz része.

Che Guevara a sztár

Kuba útjain vándorolva a látványosságok között említést érdemel az is, amit nem látunk. Ez így első hallásra furán hangzik és nem is azonnal tudatosul bennünk. De egy idő után mégis hiányérzetünk támad, valami egészen más itt, mint Európában. Aztán egy óriási Che Guevara-emlékmű rádöbbent minket arra, hogy itt bizony hiába keressük a kapitalista vállalatok óriásplakátjait és reklámjait. Nincsenek neonfények, nincsenek lépten-nyomon hirdetőtáblák és ezért sokkal több látszik a tájból, a fákból és az emberekből. Helyette van – Havanna Club rum és a Bucanero sör – ernyőkön és épületeken, meg persze a szocialista államot éltető feliratok. Külön említést érdemel az argentin származású orvos-mártír, Che Guevara, aki kétségkívül a legnagyobb sztár az országban, pólókon, képeken, bélyegeken és minden elképzelhető helyen visszaköszön az arcképe és mindenki a legnagyobb szeretettel és tisztelettel beszél róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom