Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Szlovák nagykövetség - Valószínűleg egy támadó volt

Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek szerda hajnalban a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére. A palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett. A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a Molotov-koktélos támadást a szlovák nagykövetség budapesti épülete ellen; a rendőrség közveszély-okozás miatt nyomoz.

A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a Molotov-koktélos támadást a szlovák nagykövetség budapesti épülete ellen; a rendőrség közveszély-okozás miatt nyomoz.

A kedd esti Debrecen-Levszki Szófia labdarúgó-mérkőzés után nagy tömeg közlekedett a szlovák nagykövetség előtt. A rendőrök 23 óra 40 percig tartózkodtak a követség épületénél. Az elkövető megvárta, amíg elmennek és utána dobott Molotov-koktélt az épületre. A térfigyelő kamerán egy ember látszik, a felvételeket még elemzik - közölte a rendőrség szerda délután sajtótájékoztatón.

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: szerda reggel a szlovák követség tájékoztatta a rendőrséget, hogy a kertben két törött üveget találtak, ami megítélésük szerint Molotov-koktélra utal. A rendőrség kivonult és megállapították, hogy két, égésgyorsítóval megtöltött üveget dobtak be - vélhetően az utcáról - a nagykövetségre.

Maga a molotov-koktél a dobást követően elaludt, kárt nem okozott - mondta Bodnár Zsolt. Hozzátette: a rendőrség közveszély-okozás kísérlete miatt indított eljárást. Mint mondta, nehezíti az ügy felderítését, hogy a követség környékén a Debreceni VSC és a bolgár Levszki Szófia futballmeccse miatt "nagy tömeg mozgott".

Elmondta: már hétfőn felajánlották a szlovák követségnek a védelmet, ezt azonban akkor nem kérték a szlovákok. A keddi futballmeccsre tekintettel azonban megerősítette a rendőrség a követség épületének védelmét, kedden 23 óra 40 percig rendőrök álltak a követség bejáratánál.

A főkapitány helyettese beszámolt arról is, hogy a követség kameráinak felvételét a rendőrség jelenleg is vizsgálja, próbálja "kinyerni" belőle az elkövető azonosításához szükséges információkat. Szavai szerint a kamerafelvételeken az látszik, hogy egy ember a helyszín közelében megvárja, amíg a rendőrök elhagyják a követség épületét, és akkor dob.

Mint mondta, a rendőrség próbál "ráközelíteni" a felvételeken az arcra, de ezt nehezíti, hogy sötét van, a felvillanó fény megzavarja a kamerát, így a felvételt "tisztítani" kell.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy egy szurkoló követte el a támadást, kijelentette: nem gondolná, mert "addigra a terület kiürült", elvonultak a szurkolók. De - mint mondta - vizsgálják, hogy lehetett-e szurkoló az elkövető. Megjegyezte: a rendőrség egyelőre "nem látja", hogy egy szurkoló az egyéni sérelmét akarta orvosolni a molotov-koktéllal, vagy előre készült a támadásra.

Hangsúlyozta: folyamatosan szoros kapcsolatban van a rendőrség a szlovák követséggel, és mindent megtesznek, hogy a szlovák érdekeltségek és a követség megfelelő biztonságban legyenek, ezért megerősítették ezek védelmét. Megjegyezte: bízik benne, hogy egyedi eset volt a támadás.

Korábban írtuk:

A Budapest Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerda délelőtt azt mondta: a külképviseletre dobott gyújtópalackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett, a rendőrség rongálás miatt indított eljárást.

Papp Péter tájékoztatása szerint a rendőrség őrzi az épületet, és nagy erőkel megkezdte a gyanúsítottak felderítését.

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa az látta, hogy a Stefánia úti épület előtt fémkordonokat állított fel a rendőrség, és négy rendőrautó áll a külképviselet előtt.

Bűnügyi technikusok nyomokat rögzítettek a kerítésen belül, és 8-10 civil ruhás nyomozó is a helyszínen van.

Az MSZP elítéli a támadást

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja elítéli a budapesti szlovák nagykövetség elleni támadást, amely "azok malmára hajtja a vizet", akik a két ország közti feszültség fenntartásában érdekeltek.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerdán az MTI-vel közölte, hogy az akció táptalaja lehet a szlovákiai szélsőségek helyzetet tovább mérgesítő cselekedeteinek, ezáltal súlyos károkat és sérelmet okoz az ottani magyarságnak is.

"Meggyőződésem, az erőszakos cselekmény azok malmára hajtja a vizet, akik a két ország közti feszültség fenntartásában érdekeltek" - fogalmazott közleményében a kormánypárti politikus.

Mesterházy Attila azt írta, Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt egyeztetése alapján megnyugtató számára, a rendőrség mindent elkövet annak érdekében, hogy ilyen vagy ehhez hasonló támadások ne történhessenek a jövőben.

Szerda hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére; a palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett.

A követség elleni támadást Sólyom László köztársasági elnök is elítélte.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Zeppelin 2009. augusztus 26. 17:46
  „Ugyan mi lett volna, ha átmegy, felolvas néhány magvas gondolatot, majd visszatér. Nem hiszem, hogy a szlovákok letartóztatták volna. Sokkal többet ártott ezzel a töketlenkedéssel. Az EP nem csoda, hogy nem is akar hallani erről a szánalmas esetről.”
 • 41. Zeppelin 2009. augusztus 26. 17:43
  „Balkán ez hölgyeim, uraim! Európa fényévekre tőlünk és csak távolodunk.”
 • 40. Zeppelin 2009. augusztus 26. 17:39
  „Ezt is ennek a tutyimutyi köztársasági elnökünknek köszönhetjük.
  Ilyen b......t még nem látott a világ. Ott állt a hídon sírásra görbült ajkakkal. Siralmas látvány volt, szégyeltem, hogy magyar vagyok.”
 • 39. keiner 2009. augusztus 26. 17:28
  „@38. hozzászólás M_R 2009.08.26. 17:19, ha jól tudom a magyarok is jöttek (honnan is?) 7 félnomád-törzssel erre a hélyre. Valaki elküldene öket azt sem tudjanak hóva menni. :-))))”
 • 38. M_R 2009. augusztus 26. 17:19
  „30. Léni 2009.08.26. 15:22
  27-28. A környező osrszágokban is többször jártam, sőt olyan helyen éltem évekig több alkalommal amit nem is gondolnál

  Gondolnám: Izrael. Mehetnél is vissza zsidrák, nem rontanád itt a levegőt.”
 • 37. dean23 2009. augusztus 26. 16:36
  „Még egy rendeset se tudott dobni az az idióta!”
 • 36. Zejko 2009. augusztus 26. 16:18
  „30. Leni neked aztan teljesen mindegy mennyi adot fizetsz ,hanyszor vesznek palira ,hanyszor hazudnak az arcodba csak ne legyen egy kis konfliktus se.Az ilyeneknek veszik el suliba a vacsit meg csufolnak a tobbiek mert nem all ki magaert kerulve a konfliktust,ha ilyenek lettek volna a hajdani magyarok el se jutottak volna a karpatmedencebe.Ugy latszik te olyan ember vagy akivel mindent meg lehet csinalni kovetkezmenyek nelkul .”
 • 35. klj_54 2009. augusztus 26. 15:39
  „32. hozzászólás IVY 2009.08.26. 15:26

  Már megint hülyeséget irkálsz! NE ragadj ki egy egész szövegből fél mondatot!
  Mivel nem értetted meg miről beszélt Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök, ne hivatkozz az általa mondottakra, ha lehet.
  Talán nem nevetünk akkorát rajtad...”
 • 34. flexsnake 2009. augusztus 26. 15:33
  „32. a magyarok átjárnak szlovákiába sielni. Érdekes hogy nekik nincsenek gondjaik csak nektek akik tv-ből ismeritek mert a turisztikai műsor mutatta :D Menj ki, nézz körül.”
 • 33. flexsnake 2009. augusztus 26. 15:30
  „A azlovák barátaim akik soha nem voltak magyarok azt kérdezték miért utálja a magyar őket? :D Visszakérdeztem: mert ki utálja? Most már csak azokat kéne megtalálni akik valóban utálják egymást. A többségnek semmilyen gondja nincs egymással. Ott élnek, mi meg itt. Átjöhetnek, átmehetünk. Mindig lesznek szélsőségesek, őket majd együtt utáljuk :) Éljen a Szlovák-Magyar monarchia! Vagy köztársaság :D”
 • 32. IVY 2009. augusztus 26. 15:26
  „Léni.
  Javaslom neked a disszidálást. Minél előbb. Gyorsan feloldódnának az aggályaid!
  Tudod? Vezéred is megmondta: ha nem tetszik, el lehet menni......”
 • 31. keiner 2009. augusztus 26. 15:24
  „@27. hozzászólás flexapja 2009.08.26. 15:06 , pérsze, pérsze, ha így viselkedsz mint itt írsz, akkor bisztos! Jártam már többször ott és semmi baj volt mikor magyarul megszoláltam. Igaz, normálison is viselkedek.
  :-))))”
 • 30. Léni 2009. augusztus 26. 15:22
  „27-28. A környező osrszágokban is többször jártam, sőt olyan helyen éltem évekig több alkalommal
  amit nem is gondolnál. Tudom, hogy -Téged idézve- pofánvágják a magyart a volt Jugoszláviában,
  TOMKETT meg is kapta több alkalommal a magáét! Itthon azt csinált amit akart, kint legalább megkapta
  amit érdemelt! Ez is azt mutatja igazam van az előbbi észrevételemben.
  Még annyit hozzáteszek, egyik párttal sem vagyok megesküdve, de a Fidesztől és a Jobbiktól annyira tartok,
  hogy bárki mást szivesebben látnék az ország élén mint Őket. Van fogalmad mi lesz itt?”
 • 29. bespin 2009. augusztus 26. 15:16
  „24. Félj és féljen, minden veled egyforma "eszű"!”
 • 28. flexapja 2009. augusztus 26. 15:10
  „molotov a komcsik embere :D”
 • 27. flexapja 2009. augusztus 26. 15:06
  „léni látom te még nem voltál jugoban se! ott azért egesz mas a helyzet,a megszolalsz az utcan siman pofanvágnak. probald ki.”
 • 26. flexapja 2009. augusztus 26. 15:05
  „léni,én a msotani kormanytol félek!miért nem adja át a hatalmat-hisz nincs már támogatottsága!”
 • 25. flexapja 2009. augusztus 26. 15:04
  „hogy megnyugodjatok olvassatok el pár Wass Albert verset-hisz oly szépek!”
 • 24. Léni 2009. augusztus 26. 14:59
  „Legyünk őszinték! Országunk lakosságának egy része /nem mindenki/ mindent megtett és keményen meg-
  dolgozott azért, h. a szomszédaink kellőképpen megútáljanak minket! Évek óta megy az uszitás, felelőtlen
  igérgetés, a kettészakitás csak úgy mint itthon! A kint élő magyarok isszák meg ennek a levét Szlovákiában
  is, Romániában is, a Vajdaságban is. Be kell látni Ők egy másik ország állampolgárai, azon kellene fáradozni, h
  minél jobb viszonyt kialakitani az Ők érdekükben! Addig amig átjárunk abajogni, ordítozni, különboző zászlógat
  lengetni, nem is várható ,h. szivesen látott lesz a magyar!
  Mi itthon mit szólnánk ahhoz, ha az országunkban élő valamelyik nemzetiségi csoportot úgy uszitanának otthon-
  ról, mint ahogy mi csináljuk? Az EU-ban is látják ezt! A szomszédaink legalább úgy félnek a következő
  kormánytól ,mint én!”
 • 23. flexsnake 2009. augusztus 26. 14:50
  „13. és minden felderített esetben szélsőjobbos volt az elkövető, ezt sem kell elfelejteni. Ilyenkor mindig rabosítanám vonát és 3napig élvezné a vendégszeretetet, idővel csak mesél valamit.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett a Fidesz a HospInvest gazdálkodása ügyében

Feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a HospInvest Zrt. vagyongazdálkodásával összefüggésben… Tovább olvasom