Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szlovák tej, adócsalással - négyen előzetesben

Több száz millió forintnyi adót csalt el az államtól egy évek óta működő bűnszervezet.
– Három férfit és egy nőt helyeztek előzetes letartóztatásba az ügy kapcsán – idézi Szoljon.hu dr. Jánvári-Stefán Regina főhadnagyot, a NAV sajtószóvivőjét. – A különösen nagy értékű adócsalásra egy szolnoki cég átvizsgálásánál bukkantak a nyomozók, akik azonnal megkezdték az ügy felgöngyölítését.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy budaörsi telephelyű cég külföldről szerzett be tejet, amelyeket kisebb, magyar vállalkozások révén hipermarketeknek értékesítettek. Az eladott tejet ÁFÁ-val terhelten adták tovább, ám adót ez után nem fizettek, így az elmúlt két évben közel egymilliárd forintot csaltak el az állami kasszából.

Az eset kapcsán elfogtak négy személyt, illetve zároltak 280 millió forintot érő vagyont, magyar és szlovák bankszámlákat, készpénzt, ingatlanokat és gépjárműveket a pénzügyi nyomozók.

Mint a cukrot?

Az elmúlt három év áfacsalásait vizsgálta még decemberben az origo. Többen is azzal buktak le, hogy fiktíven adtak el egy szlovák cégnek cukrot, amelyet aztán fantomcégeken keresztül később egy magyarországi cég vásárolt vissza, de a valóságban a cukor ugyanabban a raktárban hevert. Azért a cukorral csalnak a leginkább, mert az EU területéről áfamentesen lehet vásárolni, a szabály szerint ugyanis határon átnyúló tranzakciónál az áfát nem kell a vevő részére kifizetni, csak a saját állam felé bevallani.

Az áfacsalások problémájára Horváth András korábbi adóhivatali dolgozó színre lépésével irányult rá a figyelem. Horváth azt állítja, hogy évente ezermilliárdos nagyságrendben éri kár az államot a rendszerszerűen folytatott áfacsalások miatt. Azt is állítja, hogy a NAV-ban ugyan tudnak erről, de nem lépnek fel ellene, sőt, az ő vizsgálódásait le is állították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magára hagyta újszülöttjét a karcagi nő, meghalt

A 36 éves nő kedd este karcagi otthonában adott életet kislányának, akit ezután ruhába tekerve a… Tovább olvasom