Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Szlovák válaszjegyzék a nagykövetnek

Válaszul a budapesti szlovák nagykövetnek három napja átadott magyar szóbeli diplomáciai jegyzékre, tegnap Pozsonyban a szlovák fél hasonló jegyzékben ismertette álláspontját a két ország kiéleződő viszonyáról Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövettel.
A felek az MTI értesülése szerint megállapodtak a kisebbségi kérdésekben illetékes magyar–szlovák vegyes bizottság mielőbbi összehívásáról.
A külügyi közleményből kiderül, hogy a szlovák kormány „egyértelműen elítéli a szélsőséges jelenségek mindegyikét és a Szlovákia területén megtörtént incidenseket”, amelyek ügyében az ország rendőrsége teljes elszántsággal nyomoz, s szigorúan megbünteti az elkövetőket. „A szlovák hatóságok ezt a jogállamiságba vetett hitükből eredő kötelességük tudatában és nem a határon kívülről érkező felszólítások alapján teszik” – fogalmaz a szlovák diplomácia.
Pozsony nyomatékosan közli: nyugtalanítónak ítéli meg a magyarországi reagálásokat és a kérdés mértéken felüli bevitelét a médiába, különösképpen az ügy nemzetközi kiteregetésére irányuló törekvéseket. „Az ilyen törekvéseket, nemkülönben a demokratikus parlamenti választások legitim eredményeit megkérdőjelező szándékot határozottan elutasítjuk” – áll a dokumentumban. Felemlegeti, hogy a közelmúltban megtörtént incidensekhez hasonló, ám egyedi esetek időnként korábban is előfordultak, a magyar fél azonban rendszerint nem reagált azokra.
Ján Kuderjavy, a szlovák külügy európai kérdéseket felügyelő szekciójának főigazgatója a magyar nagykövettel közölte: „Pozsony a Magyarországon megnyilvánuló szlovákellenes szenvedélyek eszkalációját tapasztalja.” Bizonyítékul többek között a mosonmagyar-

óvári vandál cselekményeket nevesítette. Szlovákia ragaszkodik az esetek kivizsgálásához és a vétkesek megbüntetéséhez.
A magyar és a szlovák külügyminiszter a hét végén elkezdhet dolgozni egy olyan nyilatkozaton, amely a két ország közötti megbékélési dokumentum alapjául szolgálhat – jelentette ki a magyar külügyi tárca szóvivője azzal kapcsolatban, hogy előzőleg Dusan Caplovic szlovák kormányfőhelyettes azt mondta: közös szlovák–magyar nyilatkozattal lehetne véglegesen lezárni a szlovák–magyar ellentéteket. „A magyar álláspont szerint a kisebbségi vegyes bizottság akár két héten belül összeülhet” – tette hozzá a külügyi szóvivő.
Polgár Viktor hangsúlyozta, hogy továbbra sem lehet egyenlőségjelet tenni a transzparensek felmutatása és ártatlan emberek fizikai bántalmazása között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom