Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Szlovákia: Európában a leggyorsabban

Szlovákia az elmúlt években - és ma is - Európa egyik leggyorsabban fejlődő országa.

Szlovákia bruttó hazai termékének növekedési üteme 2005 első negyedévében reálértékben 5,1 százalékos volt, szemben a megelőző negyedév 5,8 százalékos ütemével – közölte a pozsonyi statisztikai hivatal. A növekedési ütem magasabb volt a szakértői várakozásokban szereplő 5,0 százaléknál.

Szlovákia az elmúlt években Európa egyik leggyorsabban fejlődő országa volt, a jelentős – elsősorban a járműiparban megvalósult – külföldi tőkebefektetések hatására, és az első negyedévi ütem is a leggyorsabb volt a négy legnagyobb új közép-európai tagország, Lengyelország, Csehország és Magyarország között. 

A hazai fogyasztás tavaly óta erősen felélénkült a megelőző két év költségvetési visszafogása miatt, amely az eurózóna 2009. évi belépéséhez szükséges államháztartási hiány mérséklését célozta. Ez év első negyedében a háztartások kiadásai 5,5%-os – éves – ütemben bővültek 2004 utolsó negyedévének 4,3 százalékos növekedésével szemben.

A beruházások növekedési ütemét jelző bruttó tőkeállomány növekedése 5,8 százalékos volt a megelőző negyedév 0,1 százalékos növekedésével szemben.

A statisztikai hivatal a GDP egész évi növekedését 5,3 százalékban prognosztizálta, miközben a pénzügyminisztérium 4,9 százalékos ütemet jelzett előre. A következő két évre vonatkozó előrejelzések további gyorsulást jósolnak: a pénzügyminisztérium 2007-re 6 százaléknál is gyorsabb ütemet vár, mivel addigra termelni kezd a Peugeot, a Citroën és a dél-koreai Kia üzeme.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elölről kezdhetik

Megsemmisítő, 31 pont különbségű verést (102–71) mért a Detroit Pistons a San Antonio Spurs… Tovább olvasom