Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szlovákia lekörözi szomszédait az euró-bevezetésben

Szlovákia egy lépéssel közelebb került az euró bevezetéséhez. Mától tagja a valutaárfolyam mechanizmusnak - jelentette be Ivan Miklos, pozsonyi pénzügyminiszter.
Újabb fontos lépést tett az euró bevezetése felé Szlovákia. Szombat éjféltől tagja az ERM-2-es valutaárfolyam mechanizmusnak - jelentette be Ivan Miklos pozsonyi pénzügyminiszter. Szlovákia tehát megkezdte az utolsó maastrichti feltétel, az árfolyam-stabilitás teljesítését is.

Fixálta a korona euróhoz viszonyított árfolyamát. Egy eruó 38,455 korona, ettől plusz-mínusz 15 százalékkal térhet csak el a következő két évben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szlovák nemzeti valutára kevésbé lesznek hatással az úgynevezett regionális tényezők - hangsúlyozta Ivan Miklos.

A döntés pénteken született meg Brüsszelben azután, hogy a szlovák pénzügyminiszter kollégáival és az Európai Központi Bank vezetőivel konzultált. A tervezettnél jóval, hat hónappal korábban csatlakozott Szlovákia az euró előszobájának számító árfolyam-mechanizmushoz. Ezt a szlovák politikai elit az elismerés jelének tekinti.

A megkezdett gazdasági irányvonal helyességét igazolja az európai pénzügyi körök bizalma - hangsúlyozta Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök és azt is megjegyezte, hogy ez az első eset, hogy az ország megelőzte szomszédait, Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom