Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szlovákia vonzza a magyar cégeket

Kisebb foglalkoztatási költségek, átláthatóbb és lazább szabályozás – ezek azok az előnyök, amiért vállalkozók Szlovákiába költöztetik vállalkozásukat, vagy kint alapítanak céget.
Ott akár harminc százalékkal olcsóbban működtethető egy vállalkozás, mint itthon.

Pontosan nem tudni, eddig hány magyar alapított vállalkozást Szlovákiában, de tény, hogy ügynökségek és ügyvédi irodák szakosodtak a magyar kliensekre. Vonzó a szlovák üzleti környezet: Sragner László üzletember szerint, aki itthoni érdekeltségei mellett két vállalkozást is működtet a határon túl, egyszerűbb, átláthatóbb és lazább a kinti adórendszer.

– Szlovákiában minden adónem – a nyereségadó, az áfa és az szja is – 19 százalékos, míg nálunk az utóbbi 1 millió 700 ezer forintos jövedelemhatár felett már 36 százalék. Iparűzési adó nincs – vázolja az alapvető különbségeket Sragner László vállalkozó, aki szerint tőlünk alig félszáz kilométerre akár 20–30 százalékkal olcsóbban is működtethető egy vállalkozás.

Nemcsak a foglalkoztatás költségeiben van nagy különbség, hanem abban is, hogy sok terület (még) nincs olyan szigorúan „agyonszabályozva", mint Magyarországon.

Bővebb például az elszámolható költségek köre; ilyenek a reprezentációs kiadások, de lazább a szabályozás többek között a telefonhasználat és a cégautó tekintetében is. (Utóbbiról május 24-i számunkban írtunk „Sokat ér a szlovák rendszám" címmel.) „Áttekinthetőbb és kiszámíthatóbb az élet a vállalkozások számára, nem veszik el az ember az adminisztrációban, nem kell folyton kiskapukat keresni" – foglalja össze Sragner László az előnyöket.

De nem mindenkinek ideális ez a megoldás: akik a magyar piacra termelnek, vagy még inkább itt kereskednek, azok nem Szlovákiában találják meg a számításukat, s ugyanez a helyzet a szolgáltatóiparban dolgozók esetében is. Nemcsak azért, mert például ha egy átlagember tetőszigetelő szakembert keres, esetleg kisebb a bizalma egy szlovákiai cég iránt, de ha mégis kinti vállalkozót bíz meg, bonyolódik a „papírmunka" is: például olyan számlát kap, amelyen nem szerepel az áfa – azt a megrendelőnek közvetlenül a szlovák államnak kell befizetnie. Az sem mindegy, hány helyen kell irodát fenntartania egy cégnek. Ideális megoldás azonban a szlovákiai székhely például nemzetközi szállítmányozási vagy logisztikai cégeknek, vagy olyan kis- és középvállalkozásoknak, amelyek exportra termelnek, akár élelmiszert, akár például építőanyagot – mindegyikre van példa megyénkből.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László elleni pere

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László ellen indított kártérítési pere, amelyben a rendőrség mintegy… Tovább olvasom