Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szlovákiában kampányol a magyar nyelvért az Anyanyelvünkért Polgári Társulás

A magyar nyelv érzékelhetőbb megjelenítése érdekében indít kampányt Szlovákiában az Anyanyelvünkért Polgári Társulás -közölte az MTI-vel a kampány ötletgazdája és a szervezet tagja, Lancz Attila.

"Az ügyfél nyelvén" nevet viselő nyelvhasználati kampány célja, hogy ösztönözze az ország déli régióinak vállalkozóit arra: fordítsanak nagyobb figyelmet ügyfeleik anyanyelvére.

A nyelvhasználati kampány elsősorban a kétnyelvűség vizuális megjelenítésére összpontosít. A gyakorlatban ez azt célozza, hogy az ügyféllel kapcsolatba kerülő feliratok – boltokban, vendéglőkben- jelenjenek meg két nyelven. A szervezet a kampány idején a sajtóban egy olyan pályázatot jelentet meg, amellyel azokat a vállalkozásokat akarják megszólítani, amelyeket már korábban „kétnyelvűsítettek". Ennek fejében - amolyan jutalomként - a cégek ingyenes médiafelületet nyerhetnek a szlovákiai magyar médiumokban.

Az Anyanyelvünkért Polgári Társulás azoknak a vállalkozóknak is segíteni kíván, akiknél a kétnyelvű megjelenítést eddig az hátráltatta, hogy nem rendelkeztek megfelelő információkkal a magyar nyelv használatának lehetőségeiről. "E célból tízezer, külön a vállalkozók részére készített nyelvhasználati útmutatót juttatunk el a vállalkozóknak" – olvasható a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A polgári társulás 17 ezer "Beszélünk magyarul" matricát is szétoszt a vállalkozók között. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a dél-szlovákiai vállalkozások jól látható helyen hozzák ügyfeleik tudomására, náluk adottak a magyar nyelv használatának feltételei. A szervezet olyan piktogramos matricákat is terjeszt majd, amelyek például a dohányzás tilalmára, lépcsőre, villamos berendezésre, robbanásveszélyre és hasonlókra figyelmeztetnek – szlovák és magyar nyelven. Az ilyen típusú feliratokat egyébként Dél-Szlovákia magyarlakta településein kötelező is lenne magyarul is megjelentetni.

A szervezet a nyelvhasználati kampány során megszólítja majd a Dél-Szlovákiában működő nagyobb üzletláncokat és egyéb vállalkozásokat is.
"Őket azért részesítjük külön figyelemben, mert méretüknél fogva egyetlen, a kétnyelvűséget bevezető döntésükkel nagyszámú magyar ügyfél számára tehetik komfortosabbá a mindennapokat. A kétnyelvűsítést szolgáló matricákat, táblákat, útmutatót nekik is megküldjük, és bizakodva várjuk pozitív visszajelzésüket, konkrét lépéseiket"– áll az Anyanyelvünkért Polgári Társulás közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HÖOK: állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatókk szerződéséről szóló kormányrendelet sérti az alaptörvényt

Kérjen utólagos normakontrollt az AB-tól az ombudsman a hallgatói szerződéseket szabályozó… Tovább olvasom