Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szobrot állítottak Bujtor István emlékére a balatonfüredi Vitorlás-téren

Bujtor István élete, kultúrában, sportban betöltött szerepe sok értéket hordoz, amelyek bennünket is gazdagítanak - mondta Halász János kultúráért felelős államtitkár vasárnap a Bujtor István emlékére állított szobor avatásán Balatonfüreden.

Amikor szobrot állítunk, jelet hagyunk az utókornak, egy helyszín, egy város gazdagodik valamivel és megemlékezünk valakiről, akit szerettünk és példaként állítunk az egész közösség elé - hangoztatta Halász János kultúráért felelős államtitkár . Bujtor István szobra mindezeknek a kritériumoknak megfelel, mégpedig úgy, ahogy ő szeretné: jelet hagyunk, de nem emlékművet állítunk, gazdagodik a város egy szoborral, egy legendával, amely a legjobb helyen áll - hozzátette.

Bujtor István kiemelkedő tevékenysége másokat is inspirált, legyen mindannyiunk előtt példa ereje és bátorsága - hangsúlyozta Halász János.
Bóka István, Balatonfüred polgármestere avató beszédében elmondta: azért állítottak szobrot Bujtor Istvánnak, mert filmjeivel "hihetetlen" módon népszerűsítette a Balatont.

Azért áll a szobor a Vitorlás-téren, mert Balatonfüred a magyarországi vitorlázás bölcsője és fellegvára, s Bujtor híres vitorlás volt, és mert Balatonfüred e pontjáról kiválóan látszik Tihany, amelyet szintén sokszor megjelenített a filmjeiben - indokolta a polgármester.

Megjegyezte: nem akartak olyan szobrot, amely talapzaton áll, ahonnan Bujtor "lenézne" ránk, hanem egy olyat, amely "velünk él." Ezt az elképzelést igazolta az élet, hiszen a szobor felállítása óta számtalan gyerek, felnőtt ült a szoborhoz, készített fotót róla.

Eperjes Károly színművész köszönetet mondott a szobor elkészítésében támogatást nyújtóknak, és azt kérte: amennyire Bujtor vigyázott és vigyáz továbbra is Balatonra, annyira vigyázzon rá mindenki.
Bujtor István szobrát, Farkas Ádám Munkács-díjas szobrászművész alkotását
Balatonfüreden a Vitorlás-téren állították fel, a kikötőbe a színész, rendező, színházigazgató Rabonbán nevű hajója is beállt.

Díszlövés üdvözölte a szobor avatását, amely egy hajórészletben, kormányosként ábrázolja Bujtor Istvánt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkás: nagyszabású fejlesztések és javuló kutatási feltételek

A fejlesztéseknek köszönhetően javultak a kutatások infrastrukturális feltételei is. Közel 10 év… Tovább olvasom