Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szociális alapot hozna létre az MSZP

Az ellenzéki párt így támogatná azokat, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.
Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

Fidesz: felháborító a szocialisták ötletelése

Kétségbeesettnek és felháborítónak tartja a Fidesz szakpolitikusa a szocialisták "ötletelését" a rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző kormánypárti munkacsoport vezetője arra reagált így, hogy az MSZP szerdán szociális alap létrehozását sürgette azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

"Képmutatás képmutatás hátán, amit a baloldal a rezsicsökkentéssel művel, ahelyett, hogy egyszer az életben a magyar emberek mellé állna" - fogalmazott közleményében a Fidesz politikusa, hozzátéve: a Gyurcsány-Bajnai-kormányoknak a rezsiemeléstől kellett volna megvédeniük a családokat, ehelyett azonban háromszorosára emelték a gáz és kétszeresére a villany árát.

Akkor nem hoztak létre szociális alapot a bajbajutottaknak, sőt a rezsi mértékét negyedévente megemelték - írta Németh Szilárd, felháborítónak nevezve, hogy "a baloldal most éppen azokat próbálja hergelni, akik a Gyurcsány-Bajnai-kormányok megszorításai miatt elszegényedtek", és emiatt nem tudták fizetni a "brutális energiaárakat".

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, az alap több százezer embernek nyújthatna támogatást: azoknak, akiknél korábban kikapcsolták a szolgáltatást, valamint azoknak, akik fával, szénnel vagy brikettel fűtenek, így a gáz és a távhő árának csökkentése nem javít a helyzetükön.

Az MTI kérdésére hozzátette: az alap néhány milliárd forintból elindítható lenne, és fedezetet adna rá a Magyar Villamos Művek Zrt. "luxusprofitja".

A szocialisták az önkormányzatok bevonása mellett azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kormány pénzbeli támogatás helyett megállapodik a szolgáltatás visszakapcsolásáról az energiacégekkel. Ugyanis - hozta példaként - van olyan család, amelynél ezerötszáz forint tartozás miatt szerelték le a villanyórát, a visszakapcsolás viszont már 26 ezerbe kerülne.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy támogatják, noha "mikroszkópikus méretűnek" tartják a rezsicsökkentést. Hozzátette: azzal együtt azonban a szolgáltatók sok kis- és közepes vállalkozóval, kereskedővel felmondják eddigi szerződésüket, és 5-12 százalékkal növelik az energiaszolgáltatás díjait, ez pedig beépül a termékek - például az élelmiszerek - árába, amit a lakosság fizet meg.

Reagált arra is, hogy a Fidesz próbapereket készül indítani, mert helyenként a megengedettnél jóval nagyobb mértékben drágult a szemétszállítás. Lukács Zoltán azt mondta: fideszes vezetésű települések tucatjain emelték meg a szemétszállítási díjakat 20-30 százalékkal tavaly novemberben és decemberben. Erre hivatkozva azt szorgalmazta, hogy ne januárig, hanem 2012 november 1-jéig menjenek vissza az áremelések ellenőrzésekor.

A politikus emellett újólag arra kérte a Fideszt, jövő héten vegye a parlament napirendjére az élelmiszerek forgalmi adójának 22 százalékpontos csökkentését célzó szocialista javaslatot.

Olvasóink írták

 • 6. DobóI 2013. április 05. 15:29
  „Bőven lehetne szociális alapot teremteni az <moderálva> vagyonukból. <moderálva>”
 • 5. csergemerge 2013. április 03. 17:48
  „Tudomásul kell venni: vannak gazdagok és vannak szegények.
  Én ez utóbbiak közé tartozom, mégis azt mondom:
  Nem szabad senkire sem irígykedni.
  Nem az a kérdés, hogy kinek mennyit jelent a rezsicsökkentés, hanem az, hogy mindenkin, vagyis majdnem mindenkin SEGÍT! Rajtam is, RAJTAD is! Mint ahogy a rezsinövelés mindenkinek árt.
  Az egykulcsos adónál pedig nincs igazságosabb adózás.
  Ki az, aki megmondja, hogy hol húzódik a gazdagság határa???
  Mennyivel gazdagabb egy 300 000 Ft-os fizetésű ember, mint egy 299 000 Ft-os fizetésű?
  A támogatást sem lehet szociális alapon nyújtani mert csalásra ösztönöz.
  Rengeteg adócsaló volt, és eltitkolt jövedelmű ember 2010 előtt. Az egykulcsos adó erre is megoldást nyújt.”
 • 4. Qllancs 2013. április 03. 17:20
  „Régen szociális alapon járt a támogatás!
  Most pedig nem. A gazdag még több segítséget kap. Míg Maris néni ..havonta a 10 % neki 2-300.- jelent a kis házába. a dúsgazdag : 300 nm , úszómedencés, garázs .járda fűtésre ..kap havonta több tízezret.
  Olvastam egy képviselő írta : ő 2,8 millió rezsit fizet évente ..NA ITT már jelentős a 10 % !!!
  orbán..matolcsi ezt jól kitalálta.Mint az 1 kulcsos adót !!”
 • 3. kipkop 2013. április 03. 17:11
  „"Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti". Az elvtársak majd összedobják az összeget, a búsás jövedelmükből bőven futja.”
 • 2. csergemerge 2013. április 03. 17:07
  „Az MSZP szociális alap létrehozását sürgeti azok érdekében, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent segítséget.

  A hiperaktív mszmp-nek alighanem rossz a lelkiismerete: valószínűleg nem akarja elhitetni senkivel, hogy nyolc év alatt nem volt lehetősége kezdeni valamit a szegénység ellen.
  NYOLC év volt rá!
  Mert, ha a rezsicsökkentés nem is jelent mindenkinek segítséget, de amit ők vittek végbe, azaz a rezsinövelés mindenkinek ártott, (és főleg a legszegényebbeknek) csak a külföldi szolgáltatók voltak megelégedettek. Meg az IMF. Meg az EU. Meg persze az mszmp-s elvtársak.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 03. 17:03
  „A "nyócévben" egyetlen ilyen remek ötlet sem buggyant ki a vízfejüekből ? !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhébb Messi sérülése, akár már a visszavágón játszhat

A Barcelona világklasszis labdarúgója a PSG elleni BL negyeddöntő első meccsén sérült meg. Tovább olvasom