Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Szócska levélben kéri a maradásra a rezidenseket

Az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyílt levelében, amelyet vasárnap küldött el a Magyar Rezidens Szövetség elnökének.
Az államtitkár a Kossuth Rádióban elmondta: baráti hangú levelében leírta, hogy elfogadja a rezidensek érveit és megérti helyzetüket, de egyúttal kiemelte: jelenleg nincs olyan ágazat, ahol meg lehetne mondani, hogy mi lesz öt év múlva. Ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben a követelésekkel csak bajt lehet elérni" - fogalmazott az államtitkár.

A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá. Szócska Miklós kiemelte, hogy a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre meglehetősen sikeres, naponta negyvenen jelentkeznek.

Az államtitkárság és a rezidensszövetség együttműködésére utalva az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására. Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek majd, és így lépésről-lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást.

Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését. Szócska Miklós elmondása szerint levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Így értékelhetnék oktatóik munkáját, a visszajelzések mentén javulna a képzésük színvonala - tette hozzá.

Az államtitkár kedden jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy még ezen a héten megkeresi a rezidenseket javaslataival, amelyekkel véleménye szerint javítani lehet élethelyzetükön. A Magyar Rezidens Szövetség szintén kedden azzal a céllal indult országjáró körútra, hogy az év végéig minél többen helyezzék letétbe felmondólevelüket annak érdekében, hogy a kormányzat tegyen érdemi intézkedéseket az orvosi bérek és munkakörülmények rendezésére.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. DobóI 2011. október 03. 05:26
  „13. Power 2011.10.02. 18:39

  Ezt választották magyar állampolgárok, a 12 év MSZP kormányzással.. No meg 20 év előtt balfácán MDF is megadta a dél amerikai irányt, amikor a volt MSZMP-t hagyta túlélni...”
 • 21. macska125 2011. október 02. 22:38
  „Nem levélbe, hanem MANI -val kellene.!!!”
 • 20. adamantium 2011. október 02. 22:25
  „18. Power 2011.10.02. 21:03
  na itt pl utánaolvashatsz, hogy mit jelent ha magánbiztosított vagy és nincs állami biztosított a családban
  http://hamburger.blog.hu/2009/01/23/a_nemet_egeszsegbiztositas_diohejban
  vagy
  http://www.iranynemetorszag.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=318&Itemid=222&limitstart=1
  ugye milyen kemény? mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy egy gyermek magánbiztosítása nem nagy összeg, de ha a családban van egy felnőtt is akire jövedelem nélkül magánbiztosítást kell kötni az igencsak megrendítheti a családi kasszát”
 • 19. adamantium 2011. október 02. 22:01
  „18. Power 2011.10.02. 21:03
  németország, csak az állami biztosítás vonatkozik a családtagjaidra, a magánbiztosítás csak rád vonatkozik, minden családtagra külön kell kötni ha nincs a családban állami biztosított”
 • 18. macs 2011. október 02. 21:34
  „17. adamantium,
  tudod sok mai nyugdíjas szívesen dolgozott volna tovább, de sajna a cégek nagy része a létszám leépítéseknél őket tette a lista élére, mert valamilyen módon nyugdíjba vonulhattak a törvények szerint. Ennek volt egy empátiával is indokolható oka, hiszen nem csak úgy lökték őket az utcára, másrészt sok esetben azoknak akik nyugdíjba mennek az elbocsátás miatt nem kell végkielégítést fizetni. Gondolj bele, ennek a megoldásnak van egy olyan olvasata is, hogy nem a fiatalabbakat tették lapátra, nekik megmaradt a munkájuk.
  De az sem volt ritka, hogy azért ment valaki nyugdíjba, hogy a lány/menye elmehessen dolgozni, mert ők "átvették" az unokát.
  Hogy mi van nyugaton az egy dolog. Nálunk a nyugdíj szabályokat állandóan rángatták/rángatják. A jelenlegi szabályokba be volt építve egy fokozatosság, most mindent felrúgnak, visszamenőleg változtatnak.
  Amit most hibaként említesz a felosztó-kiróvó rendszerrel kapcsolatosan, annak a kiküszöbölésére lett létrehozva a MNyP, amit éppen most szűntettek meg.”
 • 17. Power 2011. október 02. 21:03
  „17. adamantium 2011.10.02. 20:42
  "sőt mondjak neked valamit, nyugaton ha a szülő magánbiztosított akkor a gyerek is kell fizessen biztosítást még a pólyás is"
  Nyugaton? Melyik országban?”
 • 16. adamantium 2011. október 02. 20:42
  „16. .suhym. 2011.10.02. 20:23 az egész elképzelésed rossz, ugyanis az egészségbiztosítás az nem a te személyes számlád amin gyűl a pénz hanem amit befizetsz az rögtön el is megy az az évi költségek fedezésére, sőt nem is elég arra, de ez más kérdés. na már most aki jelenleg nem fizet az nem érdekes, hogy eddig mennyit fizetett mert bár most van jövedelme, de hozzá nem járul a költségekhez, ezért sok országban a nyugdíjasok is fizetnek biztosítást, a saját részüket a nyugdíjukból, azt a részt amit a munkáltató fizetne azt meg az állam fizeti. sőt mondjak neked valamit, nyugaton ha a szülő magánbiztosított akkor a gyerek is kell fizessen biztosítást még a pólyás is, tehát ezzel nem kellene verjük a mellünket, hogy "én egy életen át fizettem". a kérdés, most fizetsz, vagy nem? aki nem fizetsz azt szolidaritási alapon ellátják, de nem kellene verje a mellét, mert fordulhatnak az idők.
  a nyugdíjjal egyébként az a baj, hogy mennyi is a reális nyugdíjazási kor magyarországon és mennyi külföldön? mennyi a korkedvezményes illetve a rokkant nálunk és mennyi külföldön? kiderül, hogy a német munkavállaló átlag 10 évvel többet dolgozik (arról ne is beszéljek, hogy 5 ször intenzívebben)
  a képzés meg amiről beszélsz az abból állt, hogy egy vállalat téged előnyökhöz juttatott (ingyen kolesz, kaja, ösztöndíj, egyenruha, tankönyv miegymás) amiért elvárásai voltak. az államnál mindenki egyenlő esélyekkel indul csak egyeseknek nincs annyi eszük, hogy elvégezzék az egyetemet, éppen ezért egyeseket azért mert okosabbak mint a többiek röghöz kötni???? miért? a többieknek is pont ugyanannyi esélyük volt”
 • 15. .suhym. 2011. október 02. 20:23
  „12. Mil 2011.10.02. 18:04
  "Csak nyugdíjra évi kb 3000 mrd megy el a költségvetésből..."
  És? Mit kéne tenni a nyugdíjasokkal, hogy megmaradjon a 3000 mrd?
  Tudod, aktív korukban a nyugdíjasok fizették a nyugdíjjárulékot.

  Az meg külön érdekes, amikor olyan törvényt hoznak, hogy ne lehessen 40 éves, életerős embereknek nyugdíjba menni, nem is kevés összeget kapva és mellette még feketén dolgozni, akkor fel vannak sokan háborodva.

  "1-vizitdíj, kórházi napidíj. Ezt ugye leszavaztatták anno.."
  Szerinted az a nyugdíjas, akinek 50-60 ezer a nyugdíja, esetleg még özvegy is, R-go egy nyugdíjból tartja el önmagát és a lakását, mi a fenéből fizetne kórházi napidíjat? Egész életében fizette az eü. járulékot.
  Értem már, akkor hamarabb halnának és nem kéne rájuk költeni 3000 mrd-t. Így gondolod?
  ..........................................................................................................................

  Nem ördögtől való ötlet az "itthontartás". Én emlékszem még arra az időre, amikor bizonyos képzésekben résztvevők un. társadalmi ösztöndíjat köthettek a jövendőbeli munkáltatójukkal. Kaptak ösztöndíjat, amelynek fejében bizonyos éven át annál a cégnél kellett dolgozniuk. Amennyiben nem dolgozták le a szerződésben meghatározott időt, vissza kellett fizetniük az ösztöndíjat, természetesen időarányosan.
  No már most. Ugyanez vonatkozhatna az államilag finanszírozott képzésben résztvevő medikusokra is, de csak akkor, ha a végzés után munkát tudnak nekik biztosítani!”
 • 14. macs 2011. október 02. 19:54
  „Ez a mondat nagyon tetszik:
  "Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését."
  Szóval egyezkedjenek a polgármesterekkel! Szócska úr nem hallott arról, hogy a kormány állami kézbe akarja venni az egészségügyet?
  Szerintem rájöttek, hogy amit a rezidensek mondanak, nem üres fecsegés. Tárt karokkal várják nyugaton őket, és ha egyszer elmennek, ide nem jönnek vissza. :-(”
 • 13. adamantium 2011. október 02. 18:49
  „12. Mil 2011.10.02. 18:04
  1 melyik másik szakmát kötik röghöz ahol a képzést az állam finanszírozza? egyiket se akkor miért pont a rezidenseket?
  2 milyen tapasztalatot szerezzen itthon? amikor a kórházban neki jut az adminisztráció (mert adminisztrátort nincs pénz felvenni) neki jut az ambulancia, és az osztályos munka piszkos része. pénzt nem kap így aztán amit otthon nem bír elsajátítani azt kongresszusokon sem tudja mert nincs miből megfizesse
  3 a külföldi kórház meg kétféle szakembert vár, az egyik amelyik ért mindenhez, na ez jelenleg nem áll fenn a magyar munkavállaló esetében, másik az amelyiket ő képez ki mindenre milliós bérért
  a rezidens meg azért pattog mert ő 90 ezret sem kap, parát sem, műtétet sem, megbecsülést sem, viszont hallotta a kollégájától, aki svédországban van, hogy ott más a helyzet, na ezért pattog. a nagyok azért nem pattognak mert megkente őket a kormány vagy mert annyi a parájuk. de ez sem igaz már mert osztályvezető főorvos is ment már el angliába”
 • 12. Power 2011. október 02. 18:39
  „Mit lát a magyar fiatal Magyarországon? Alacsony munkabéreket, szegénységet, hazudozó politikusokat, létbizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot. Sajnos.”
 • 11. Mil 2011. október 02. 18:04
  „Bénák. MAx 200 mrd-ból rendezni lehetne az összes orvos bérét. Hogy miből lenne rá forrás?
  1-vizitdíj, kórházi napidíj. Ezt ugye leszavaztatták anno..
  2.-EÜ járulék kivetése a nyugdíjakra(ez már csak azért is igazságos lenne, mivel zömében a nyugdíjasok veszik igénybe az EÜ-t).
  Csak nyugdíjra évi kb 3000 mrd megy el a költségvetésből..
  Amúgy meg a rezidensek mit pattognak? Szerezzenek gyakorlatot idehaza, nem értem miért csupasz seggel akarnak kimenni, tapasztalat nélkül. És igenis röghöz kötném őket X évig(max5), ha az állam fizette a képzésüket. Az azért nem egy hosszú idő sztem. Orvosnak amúgy se az menjen, aki pénzéhes, első a hivatástudat. Persze meg kell őket fizetni rendesen. De miért pont a kezdő pattog? Mert a rezidens még kezdő.”
 • 10. Power 2011. október 02. 17:50
  „Czomba is megmondta: "Mindenki a lakóhelyén, vagy ahhoz közel találjon munkát!"”
 • 9. adamantium 2011. október 02. 17:47
  „4. szandokán 2011.10.02. 15:24
  sokat ittál mielőtt ezt kigondoltad?
  egy szakmunkást hasonlítasz össze a rezidenssel, a szakmunkásnak érettségije ha van, a rezidensnek meg 6 év egyeteme és ki tudja hány év szakképzése már az 5-6 évből, ez olyan mintha egy közkatonát hasonlítanál egy ezredeshez. a szakápoló-orvos helyzetet meg hasonlítsuk csak a stewardess-pilóta esethez, a stewardess 100 szor jobb kávét csinál mint a pilóta, de megnézem, hogyan vezeti a gépet.
  ezek a hasonlatok amiket kitalálsz csak a kulturális nívódat hivatottak bemutatni, magyarán azt, hogy fogalmad sincs az egészről, mert nem jutottál el a képzésben odáig, hogy megértsd a különbséget a szakiskola és a 6 éves egyetem + 5-6 éves szakképzés közt, de ne izgulj egy jellemző erre az országra.
  a véleményem meg az, hogy ez a szócska inkább komoly pénzt adna mint egy levelet. sikeresnek nevez egy programot ami ugye az összes rezidensre vonatkozik akinek legalább még 1 éve hátra van. mivel a leghosszabb képzés 6 év, így ez a program durván 5 végzős év rezidenseire vonatkozik, azaz ideális esetben több mint 5000 emberre (orvos+fogorvos+gyógyszerész), azaz 7,48% ot nevez sikernek. azt jobb helyen katasztrófának tartanák, pláne, hogy rövid úton kellene 10 ezer orvos ő meg szerzett 394 értelmi fogyatékost akiknek egy része az első svéd fizetéséből visszafizeti ezt az összeget.
  micsoda parasztvakítás ez kérem és a nép el is hiszi, komolyan a birkákat nem lehet ilyen szinten ámítani”
 • 8. zoltanszabo 2011. október 02. 17:44
  „Jó,hogy ezt a kérdést megoldották. Csak ígéretekkel már tele a padlás.
  És a többi sok tíz-százezer munkás aki minbért kap --napi 10-12 órára ??A sok pályakezdő fiatal --munkanélkül ???Ők mikor következnek ????”
 • 7. 620829 2011. október 02. 16:28
  „HAHAHAHAHAHAHAAHA....NEM CSAK A REZIDENSEK -DE A KÖZÉPKÁDEREK IS MENNEK MAJD...NEKIK IS MÉG MINIMA 20 ÉV MINKA HÁTRA VAN...KINT EGY HÓNAP ALATT HUNNIAI BÉRT EGY ÉVNYIÉT KERESIK MEG.......NEM KELL HUNNIÁT SAJNÁLNI!”
 • 6. Jozsoci 2011. október 02. 16:06
  „Az egészségbiztosítási pénztárnak az a baja, hogy a bevétel a kevés, és nem a kiadás a sok. A versenyszférában minimálbéren vannak bejelentve a melósok, ha 12 órázik, akkor is csak 4 órában van bejelentve, stb. Akiknek a vállalkozó jóval többet kénytelen fizetni, a többi zsebből megy. Persze zsebből fizetni csak úgy lehet, ha nem ad számlát.
  Az orvosok és az ápolók fizetése az újszegedi palotákban, a luxusautókban meg a thaiföldi szállodák bevételében van.”
 • 5. Manstein 2011. október 02. 15:49
  „Hát ennek a kérésnek a hatására, ha rezidens volnék, akkor is mennék, ha eddig nem akartam volna. Két fűszálat nem tett még keresztbe, mióta ő az államtitkár.”
 • 4. .suhym. 2011. október 02. 15:37
  „Múltkoriban meg azt követelték egyesek, hogy aki külföldre távozik fizesse meg a tandíjat! Sokan szidták a rezidenseket, hogy miért követelőznek, most pedig küldenétek őket külföldre!
  Ember legyen a talpán, aki képes itt eligazodni!:)))))))))) Jobb, mint a Ludas Matyi volt anno!:))))))))))”
 • 3. szandokán 2011. október 02. 15:24
  „Semmivel sem különb egy rezidens mint egy bármilyen jól képzett szakmunkás,ezzel az erővel tüntethetne bárki,hogy kevés a fizetése,sok szakápoló magasabb tudással rendelkezik mint egy rezidens,ezt a szakmát ők választották,nem erőltette senki sem rájuk.Úgy hogy,jobb,ha örünek annak ,hogy van hol dolgozniuk.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy panellakás, három emeletnyi embert ki kellett költöztetni

Kiégett egy panellakás a Budapesten. A tűzoltóknak tíz embert kellett kimenekíteniük az épületből, személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom