Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Szócska: nincsenek pénzügyi problémák a mentőszolgálatnál

Cáfolta az egészségügyi államtitkár, hogy az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) pénzügyi probléma lenne. Szócska Miklós az OMSZ-nél tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, az egyik napilapban megjelent cikk ezzel kapcsolatban valótlanságokat tartalmaz.
Burány Béla, a szervezet megbízott főigazgatója kijelentette, hogy a mentőszolgálat működése töretlen, tartozása nincsen, a kifizetések folyamatosak. "Az üzemi és a mentési működés is folyamatosan biztosított" mind a légi, mind a földi mentés esetén - fogalmazott.

Burány Béla azt mondta, az ezzel ellentétes állítások a mentőszolgálatba vetett bizalmat csorbítják, ami emberéletekben mérhető. Hozzátette: a fejlesztések haladnak, a mentőállomások felújítását megkezdték.

A Népszabadság pénteki számában arról írt, hogy az OMSZ megbízott főigazgatója több milliárd forintos gyorssegélyért folyamodott a szaktárcához intézett levelében. A lap birtokába került dokumentumban Burány Béla sorra veszi azokat a hiányokat, amelyek szerinte veszélyeztetik a szolgálatnál folyó fejlesztések befejezését, a betegek ellátását - olvasható a napilapban.

Szócska Miklós a sajtótájékoztatón a fejlesztésekről szólva elmondta, "kőkorszaki állapotok" voltak a mentőszolgálatnál korábban, ezt a helyzetet szervezett munkával felszámolják. Felidézte, hogy eddig százhúsz mentőautó állt újonnan szolgálatba, további kétszáz beszerzése és üzembe állítása folyamatos zajlik, valamint mentőállomásokat építenek és újítanak fel országszerte.

Az OMSZ pénzügyi helyzetéről szólva azt mondta, tavaly 1,4 milliárd, idén 2 milliárd forinttal növelték a mentőszolgálat költségvetését, előzőleg pedig 1,5 milliárdot költöttek a százhúsz mentőautóra. Leszögezte: minden dolgozó megkapta a munkabérét a mentőszolgálatnál, és minden ezzel ellentétes riogatás a mentés biztonságát ássa alá.

Szócska Miklós úgy fogalmazott: folyamatosan követik a mentőszolgálat helyzetét, és "a mentés biztonságban van".

A Burány Bélához intézett kérdésre, hogy valóban küldött-e levelet a problémákról az államtitkárságnak, Szócska Miklós válaszolt. Ő azt mondta, "nem tudja, milyen levélre hivatkozik a cikk írója".

A cikk szerint Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára a lapnak azt mondta: az OMSZ főigazgatója levelében valóban jelezte, hogy várhatóan az idei költségvetés egyensúlyban tartásához két irányból is többletforrásra lesz szükség, ami jelent egy 2,5 milliárdos működési és egy 1,5 milliárdos fejlesztési forrást. A helyettes államtitkár közölte: az utóbbival kapcsolatban a kormány előtt van a többletigény, a működési költségekről pedig részletes kimutatást kértek az OMSZ-től.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajánlóívek - 3 millióba fájt a pártoknak a késés

Alig több mint 3 millió forint büntetést fizettek be eddig a pártok a Nemzeti Választási Iroda (NVI)… Tovább olvasom