Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szócska nyílt levelet írt a rezidenseknek

A kormányzati honlapra is felkerült hétfőn az a levél, amelyben Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nyomatékosan kéri a rezidensektől, hogy hagyjanak fel az "elvándorlásra felszólító értelmetlen toborzó munkával!".
Az államtitkár előző nap az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta: baráti hangú levelében az elvándorlásra toborzás helyett a közös munka folytatását javasolja a rezidenseknek. Úgy fogalmazott, ebben "az iszonyúan kiélezett gazdasági helyzetben követelésekkel csak bajt lehet elérni". A megoldást csak közösen, kemény munkával lehet megtalálni - tette hozzá.

Szócska Miklós kiemelte, hogy a szövetséggel együtt átdolgozott Markusovszky Lajos ösztöndíjprogram második köre meglehetősen sikeres, naponta negyvenen jelentkeznek. Az államtitkárság és a rezidensszövetség együttműködésére utalva az államtitkár nyílt levelének címe: 374, mivel mostanáig ennyi rezidens jelentkezett a kibővített rezidensi ösztöndíjprogramra. Az államtitkár szerint ez a szám azt mutatja, hogy a decemberi határidő lejárta előtt biztosan be fog telni a keret, tehát megtalálták azt a modellt, amely alkalmas a rezidensek itthon tartására.

Szócska Miklós szerint a következő években az intézményi hatékonyságból több száz millió forintot nyernek majd, és így lépésről lépésre az összes rezidensre kiterjesztik majd ezt a fajta támogatást.

Mint mondta, levelében arra is kitért, hogy a rezidenseknek képzésükben a hallgatói önkormányzati jogosítványokhoz hasonló jogokat adnának. Az államtitkár megjegyezte: a rezidenseknek ahelyett, hogy az országot járva felmondásra buzdítják a kollégákat, inkább a polgármesterekkel kellene egyeztetniük arról, hogy segítsék a települések egészségügyi intézményeiben dolgozók letelepedését.

Az államtitkár a kormányzati oldalra felkerült nyílt levelében emlékeztetett, hogy az elmúlt év során a rezidensekkel együttműködve kétszer is korrigálták képzésük szabályrendszerét, "rugalmasabbá, élhetőbbé" tették a rendszert. Ezzel az államtitkár szerint élesen szemben áll a rezidensek ultimátumként megfogalmazott követelése és a tömeges kivándorlással való fenyegetésük.

Szócska Miklós kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram nem csak egy, és nem is az első lépés helyzetük rendezésére, hanem egy folyamat része. Ennek kapcsán - többek között - javasolta, hogy dolgozzanak együtt a Markusovszky ösztöndíjprogram kiterjesztésén, akár nemzetközi szintre is.

Emellett azt kérte, hogy a szaktárca emberi erőforrás fejlesztési programjaiba delegáljanak szakértőket, gyakornokokat, akik részt vesznek a tervezésben és a megvalósításban, és dolgozzák ki együtt a szakképzési rendszer megújításának részleteit.

"Hagyjatok fel az elvándorlásra felszólító értelmetlen toborzó munkával, itthon van küldetésetek!" - fogalmazott levele végén az államtitkár.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke vasárnap az MTI-nek azt mondta, a levélről a médiából értesült, részleteit ezért egyelőre nem kommentálja. Ugyanakkor hozzátette: szövetségük minden olyan ajánlatot megfontol, ami képes az orvosok kényszerelvándorlását érdemben csökkenteni, de nem csak számukra, hanem az egész orvostársadalomnak kell méltó bér- és munkakörülményeket teremteni.

Olvasóink írták

  • 2. nemtudomka67 2011. október 04. 08:19
    „Egyáltalán nem örülök annak,hogy a fiatal és néhány nem fiatal,ám jól képzett orvos külföldön próbál boldogulni.Amúgy meg el tudom fogadni a döntésüket.Nekik is csak egy életük van.Miért kellene azt feláldozniuk az én egészségem érdekében?Szolidaritás?Egy bizonyos pontig még el is várható.Sajnos be kell látni,hogy azon a ponton már túlvagyunk.
    Nem a rezidenseket kellene elmarasztalni,hanem azt a gazdaságpolitikát,ami miatt a helyzet kialakult.A helyzet az,hogy a rezidensek megoldják a saját problémájukat.Én nem tudom,meg más se,ha gutaütést vagy más nyavaját kapok.Nekem meg másoknak Szócska úr közvetítésével a kormány mit ajánl?A kisebb államadósság de a MOL részvények se mentik meg az életem!A történet nem a rezidensekről,hanem rólunk szól!”
  • 1. Power 2011. október 03. 18:36
    „Alacsony fizetés, létbizonytalanság, jogbizonytalanság...mi lenne az a pozitívum, amiért a fiatalok maradnának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglan visszakerült a börtönbe egy élettársát megkéselő férfi

Szabó Lajos feltételes szabadlábra helyezését legközelebb húsz év múlva vizsgálják meg. Tovább olvasom