Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Szófiába érkezett Gyurcsány Ferenc

Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a középpontjában Gyurcsány Ferenc pénteki szófiai megbeszéléseinek. A miniszterelnök reggel érkezett a bolgár fővárosba és először Georgi Parvanov államfővel találkozik.
Bulgária EU-csatlakozásának támogatása, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítése áll a középpontjában Gyurcsány Ferenc pénteki szófiai megbeszéléseinek. A miniszterelnök reggel érkezett a bolgár fővárosba és először Georgi Parvanov államfővel találkozik. Az egynapos hivatalos látogatás keretében Gyurcsány a köztársasági elnök után meghívójával, Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnökkel tárgyal, először szűk körben, majd a delegációk bevonásával. A két kormányfő a tervek szerint közös nyilatkozatot ír alá.

Gyurcsány Ferenc délután találkozik Georgi Pirinszkivel, a nemzetgyűlés elnökével és Szimeon Szakszkoburggotszki volt kormányfővel, majd eszmecserét folytat a Bulgáriában működő magyar érdekeltségű vállalatok vezetőivel.

A miniszterelnököt elkísérte útjára Gémesi Ferenc, a kancellária kül- és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó szakállamtitkára, Szőke László, a külügyi tárca szakállamtitkára, valamint Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő is. Magyar részről többször nyomatékosították, hogy továbbra is minden segítséget megadnak Bulgária 2007. január 1-jére tervezett európai uniós csatlakozásához.

Ami a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat illeti, 1992-2005 között 481 millió euró értékű magyar tőkebefektetés valósult meg Bulgáriában, jelenleg 52 magyar, illetve magyar érdekeltségű cég van jelen. Idén 47,5 millió euró értékű beruházással újabb két magyar befektető, a Magyar Telekom és az MKB jelent meg a bolgár piacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom