Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szögi Lajos emlékére

Szóval azt mondja K. Orbán kiskorú, hogy nem romaügy. Kitanulta a politikát. Ezért (ennek köszönhetően?) került oda, ahol van. Adva van egy olyan brutális gyilkosság, melynek akár csak a hallatán is sírva kell (illik) fakadni, és akkor ő csak erre képes. Azonnal kijelenteni, hogy nem roma ügy, hanem bűnügy. Mind ez idáig nem akartam, nem szerettem volna, soha nem is kevertem össze a bűnügyeket nemzetiségi ügyekkel, de ez egyszer azt kell üzennem Kolompár O. kiskorúnak, hogy ez igenis roma ügy! És nem csak ez az egy, de ez kiváltképpen. (Nem a gyilkosság, hanem minden velejáró.) Azt most tegyük félre, hogy egy tiszaeszlári idős asszonyt súlyosan megvertek, majd elrabolták a hűtőládájában lefagyasztott 45 ezer Ft értékű élelmet. Azt felejtsük el, hogy már egy hónapja is összevertek egy sofőrt, aki elé az elsőbbségadást semmibe véve biciklizett egy lány. Szerencsére nem halt meg. De azon már ne lépjünk túl, hogy a hét végén azért kellett meghalnia egy jászberényi fiúnak, mert szóba állt egy lánnyal az egyik szórakozóhelyen. Azt meg egyszerűen üvöltve kell kimondanunk, kérdeznünk: hogyan történhet meg ma Magyarországon, hogy agyonvernek egy apát, egy bűntelen Embert?! Azért vagyok kénytelen nagy E-vel írni, mert azokra is ezt a szót használták, akik elkövették a gyalázatos bűnt: „három ember” volt a tettes. Lehet, hogy több.

Azt mondja egy olaszliszkai a rádióban, hogy azt hitték, az autó alatt maradt a lány, ezért estek Szögi Lajosnak. De azért is, mert nem állt meg. Tehát: továbbhaladt az autóval, alatta az egyébként éppen csak sérült (szabálytalankodó!) lánnyal. És azt is mondja, nem is tudja, hogy ha ő az (alig sérült) lány apja, mit tett volna. Valószínűleg ugyanezt. De azt már nem mondja, hogy egy háromgyerekes apát az 5 és 14 éves kislánya szeme láttára verték és rugdosták halálra.
Azon gondolkozom, mi az oka, hogy Kolompár O. azt mondja, ez nem roma ügy. Talán mert a nem romákkal is naponta esik meg, hogy amikor elüt egy autó valakit, akkor nekiesnek a sofőrnek, és halálra verik. Ilyen törvénykezéssel munkanélkülivé válhatnának a rendőrök és a bírók, a mentősökről nem is beszélve, hiszen fekete kocsik járnának a horzsolással végződő balesetek helyszínére is, hogy begyűjtsék az ad hoc bíráskodás következtében aszfaltba döngölt, vérben áztatott (egyébiránt vétlen) sofőröket. (Elképzeltem, hogyan élném meg – élném túl –, ha ne adj’ isten a lányom elé kanyarodik valahol egy roma lány, és őt rángatják ki a kocsiból, hogy az unokám szeme láttára... Le se írom.)
Igenis, Kolompár Úr, ez roma ügy! És a sok ezer tisztességes, általam becsült roma nevében kérem az Istent, hogy ha már egyszer pozíciót adott Önnek, adjon hozzá észt és tisztességet, tiszta és egyszerű szót is! Nem szeretném leromázni azokat, akik Olaszliszkán meggyilkolták a Tanár urat! A roma zenészek, kereskedők, írók, gyári melósok, újságírók, útépítők, színészek, szemetesek, énekesek és bármiféle tisztességes pályán dolgozó romák nevében merje már kimondani, hogy szégyenkezik miattuk! Hogy egyértelművé válhasson: nem ilyenek a romák! És merjék már végre kiközösíteni azokat a romákat, akik beszennyezik mindahány magyar roma becsületét! És tegyenek végre azokkal szemben, akik képtelenek megérteni, hogy ma rögzített törvények alapján ítélkeznek abban a társadalomban, melyben segíteni próbálnak rajtuk, a hátrányos helyzetűeken is, talán az érdemüknél is nagyobb mértékben! És tanítsák meg azokkal, akik maguktól n em képesek megtanulni, hogy önmaguknak, és legfőképp becsületes társaiknak, a roma névnek ártanak elborzasztó tetteikkel.
Siratom Szögi Lajost! És láss csodát: továbbra sem nézek rossz szemmel a romákra, nem vadultam meg, nem kiáltok bosszúért, mert nem léphetek arra az útra, amin a gyilkosok jártak, járnak. Szeretet és megbocsátás. Emberi erények. Mondom és üzenem ezt az istenhívőnek tudott, mégis gyilkoló romáknak. Pk hárman özveggyé tettek egy asszonyt, és félárvává három gyermeket. Ti, hárman, akik talán ennél is több gyermeket számláltok egy-egy családban. Tudom rólatok, családszeretők vagytok. Emiatt pláne nem értem, hogy tehettétek meg.
Ami történt, azt Tiszavasváriban nem fogják feledni, de ti próbáljátok meg feledtetni. Hogy az ottani iskolások ezentúl se nézzenek rossz szemmel a roma iskolatársaikra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom