Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Szokatlanul sok súlyos témájú film az Oscaron

Fajgyűlölet, terrorizmus, szólásszabadság, a kisebbségek iránti tolerancia: mérföldekre a nagyszabású látványfilmektől és komédiáktól, a március 5-én átadásra kerülő 2006-os Oscar-díjakra jelölt alkotások erkölcsi és társadalmi kérdéseket dolgoznak fel.
Részlet George Clooney Jóéjt, jószerencsét! című filmjéből
"Szokatlan ennyi súlyos témával foglalkozó, komoly filmet látni egyetlen Oscar-évjáratban" - jegyezte meg Marty Grove, a Hollywood Reporter című szaklap vezércikkírója. Hozzáteszi néhány éve az ilyen filmek kivételt jelentettek, ma azonban inkább figyelembe veszik őket azok, akik odaítélik a díjakat, a közönség pedig jobban fogadja a súlyos mondanivalót, akár játék-, akár dokumentumfilmről van szó.

A Capote című mozi azzal a bűnüggyel foglalkozik, amely az írót, Truman Capote-ot Hidegvérrel című remekművének megírására indította. A film kemény ítéletet mond az újságírás etikájáról.

George Clooney filmje, a Jóéjt, jószerencsét! egy televíziós újságíró és az antikommunista Joseph McCarthy szenátor, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság egykori elnöke összecsapásáról szól, a múlt század ötvenes éveiben játszódik. A média ellensúlyozó szerepe a politika szélsőségeivel szemben ma is időszerű téma.

Paul Haggis Ütközések című drámája, amely hat jelölést kapott a március 5-i Oscar-estre, négy, különböző társadalmi osztályokhoz tartozó Los Angeles-i személy viszontagságait meséli el, amelyek során előítéleteik a valósággal szembesülnek.

Még a látványos akciófilmek mestere, Steven Spielberg is súlyos mondanivalójú filmmel pályázik idén az Oscar-szobrocskákra, a München azt dolgozza fel, hogyan torolta meg Izrael a müncheni olimpiai játékokon palesztin kommandó által elrabolt sportolóinak halálát az akció felelősein, sokak szerint közvetve az izraeli hatóságok jelenlegi "célzott megsemmisítési akcióira" utalva.

Az Oscar-díjak nagy esélyesének számító Brokeback Mountain két, az 1960-70-es évek konzervatív, vidéki Amerikájának körülményei között egymásba beleszerető fiatal férfi drámáját dolgozza fel.

Nemcsak a legjobb film és a legjobb rendező Oscar-díjára jelölt filmek foglalkoznak ilyen súlyos témákkal. A John Le Carré regényéből készült Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) egy multinacionális gyógyszergyártó cég gátlástalan afrikai manővereit mutatja be. Egy másik akciófilm, a Sziriana (Syriana) a közel-keleti olaj körüli hálózatok sötét játékairól szól.

"Mindezek a filmek tükrözik a filmesek aggodalmait társadalmunk fejlődésével kapcsolatban" - vélekedik Grove. "A Szeptember 11. utáni világban a média, a politikusok vagy a nagyvállalatok erkölcsi magatartása nyugtalanító, és ez tápot ad a rendezőknek."

Az Egyesült Államok által több mint három éve Irakban folytatott háború, több pénzügyi botrány és az a benyomás, hogy a média nem képes betölteni ellensúlyozó szerepét, kihat a nézők lelkiállapotára - fűzi hozzá Leo Braudy, aki a népi kultúra specialistája a dél-kaliforniai egyetem.

Az idei filmek erejét mindazonáltal az adja, hogy nem feledkeztek meg eredeti feladatukról sem. "A mai időkben logikus, hogy a művek feldolgozzák a nyugtalanító témákat, de a filmek szórakoztatóak maradtak és ezt igazán sikernek nevezhetjük" - mondja Braudy.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom