Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Szolgálatba léptek az első önkéntes tartalékos katonák

Szolgálatba léptek az első önkéntes tartalékos katonák vasárnap a fővárosban; az őrzési, védelmi feladatokat átvevő önkénteseket Benkő Tibor vezérkari főnök köszöntötte a Petőfi Sándor laktanyában.
Benkő Tibor az őrségváltás után elmondta: január 1-től a Magyar Honvédség egy új képességgel bővült: a kiemelt katonai objektumokat ismét a katonák őrzik. Ez azt jelenti, hogy a civilek őrző-védők helyett 57 laktanyát és más területeket mostantól önkéntes tartalékosok védenek - tette hozzá. Az év elejétől mintegy kétezer tartalékos kezdheti meg a szolgálatot, miután rövid általános katonai, lövészeti és egészségügyi kiképzésen vettek részt.

Az önkéntesek egyenruhát és fegyvereket is kaptak, a fegyverszobákban gépkarabélyok is készenlétben állnak, ha a helyzet úgy kívánja - mondta a vezérezredes. Ezek a katonák igénybe vehetők más jellegű feladatok ellátására, például katasztrófahelyzetben is bevethetők. "Ez a képesség nemcsak létszámgyarapodást jelent a honvédség számára, de olyan képességnövekedést is, amely lehetővé teszi, hogy (...) minőségi őrzés-védelem valósuljon meg" - fűzte hozzá Benkő Tibor.

Simicskó István honvédelmi államtitkár 2010 december 13-án egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az önkéntes tartalékos rendszerbe jelentkezők szerződést kötöttek a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel és a honvédséggel is. A szerződések időtartama eltérő, a munkáltató és a munkavállaló megegyezésétől függ, de akár határozatlan idejű is lehet. A következő lépcsőfok - a műveleti tartalék - kiépítése 2012 elejétől indulhat, és a remények szerint 2014-re állhat fel a teljes, hat-nyolcezer emberből álló önkéntes tartalékos rendszer - ismertette Simicskó.

Az MTI kérdésére a decemberi sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: azt, hogy az önkéntes rendszer olcsóbban biztosítja-e például az őrzés-védelmet - ami eddig 8-9 milliárd forintjába került évente a tárcának - még nem lehet egyértelműen kijelenteni. Az a pénz, amit eddig erre a célra fordítottak nem szabadul fel - tette hozzá. "Mi arra számítunk, hogy az egész rendszer átláthatóbb, kiszámíthatóbb, a társadalom számára is elfogadhatóbb lesz, közben pedig több hasznot hoz a honvédségnek" - fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 5. dunken 2011. január 04. 17:40
  „Olvastátok a papír DM-ban? 39-éves nyugdíjas katona, aki 18 évet dolgozott, és már csak a hobbijának élt (olvasás, horgászás), most nagy kegyesen visszajön, plusz pénzért védeni a hazát...Én most vagyok 43. 17 éve dolgozom és hátra van minimum 22. Nem hiszem hogy ő megérdemelné a korai nyugdíjat. Mert ha ő igen, akkor én is. Aztán ha nyugdíjas leszek visszamegyek a melómba pénzért dolgozni a nyugdíj mellé. Már alig várom. Már ha megérem...”
 • 4. 620829 2011. január 03. 17:08
  „olcsóbb államról volt szó---és jön a sok-sok agyonképzett +++++++++++++++++élősködő.....gratula fityisz!!!”
 • 3. deszkás 2011. január 03. 15:53
  „Önkéntes? Röhög.”
 • 2. Foma 2011. január 03. 13:36
  „Ne aggódj kedves gubanc, ezek az "önkéntes tartalékosok" a HMÉI Zrt. korábbi FBŐ-i, csak éppen új egyenruhát kaptak.:-) Az állomány ugyanaz, mint aki eddig őrizte az objektumokat.”
 • 1. gubanc 2011. január 03. 09:20
  „Eddig a biztonsági őrök lopták szét az elhagyott laktanyákat. MOST ITT AZ ÚJ ERŐ. Az épületek alapjai megmaradnak tán?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasba szúrta élettársát egy nő

Szóváltás után hasba szúrta élettársát egy nő Budapesten, Józsefvárosban szombat késő este; az… Tovább olvasom