Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Szolidaritási nyilatkozat Gulyás Gábor mellett

Több mint ötven művész és közéleti személyiség nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója, Gulyás Gábor mellett.
"Mi, e nyilatkozat megfogalmazói és aláíró különbözőképpen gondolkodunk a politikáról és a művészetről, sok minden elválaszt bennünket, de mindannyian fontosnak tartjuk, hogy kultúránk nemzeti intézményeiben a magyar művészet esztétikai szempontból kiemelkedő alkotásai jelenjenek meg és a különböző felfogások közötti dialógust hatalmi eszközökkel ne korlátozzák. Gulyás Gábor vezetése alatt a Műcsarnok teljes egészében megfelelt ennek az elvnek" - fogalmaznak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott, és a Heti Válasz e heti számában is megjelent nyilatkozat aláírói.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok tavaly kinevezett vezetője november 26-án mondott le posztjáról. Mint akkor közölte, nem ért egyet azzal, hogy az intézmény működési rendje 2013 januártól megváltozik. A kormány novemberi határozata szerint a Műcsarnok épületének tulajdonjoga január 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerül, a kiállítóhelyet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. feladatellátásának művészeti és tartalmi kérdéseiben pedig egyetértési joga lesz az MMA elnökének.

A most közzétett nyilatkozat aláírói hangsúlyozták, hogy a Műcsarnok magas színvonalú, fontos társadalmi és művészeti kérdések mentén rendezett kiállításai érdemi hozzájárulást jelentettek a kortárs magyar kultúrához. "Az igazgató lemondása ezért fájdalmas veszteség, de teljességgel érthető döntés - következetessége példamutató. Szolidárisak vagyunk vele" - zárul a nyilatkozat.

Az aláírók között szerepel többek között drMáriás képzőművész, zenész, író, Fábry Sándor humorista, feLugossy László képzőművész, Gerber Pál képzőművész, Gergye Krisztián táncos, koreográfus, György Péter esztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Heller Ágnes filozófus, Hörcher Ferenc esztéta, Kemény István költő, Kepes András újságíró, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Schilling Árpád rendező, Szűcs Attila festő, Tarr Béla filmrendező, Térey János költő, író és Vidovszky László zeneszerző.

A nyilatkozatot aláírta a Műcsarnok épületének tulajdonjogát 2013. január 1-től átvevő Magyar Művészeti Akadémia több tagja (Ekler Dezső építész, a képzőművész Bukta Imre, Lovas Ilona, Jovián György), valamint a tagságáról frissen lemondott Fehér László festő is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 13-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom