Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szolidaritást vállal az MSZP-vel a Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíció (DK) teljes szolidaritásáról biztosítja az Magyar Szocialista Pártot az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabállyal kapcsolatban.
A rendelkezés kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

A DK alelnöke vasárnap, a budapesti 1956-os emlékmű előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a tervezett jogszabály semmi másról nem szól, mint a magyar baloldal megbélyegzéséről.

Meghamisítja a történelmet, és olyan összefüggéseket tételez, amelyet semmilyen objektív történeti kutatás nem támaszt alá - mondta Niedermüller Péter. Hozzátette: a javaslat társadalmi békét veszélyeztető, káros preambulumában a kormányoldal megpróbálja alantas pártpolitikai indokokból kisajátítani 1956-ot és annak emlékét, amely - fogalmazott - a demokratikus Magyarország legfontosabb hagyománya, így nem lehet egy párt tulajdona.

Niedermüller Péter szerint a Fidesz arra is kísérletet tesz, hogy az 1949 és 1990 közötti négy évtizedet törölje a magyar történelemből, amely szerinte nemcsak politikai, hanem erkölcsi hiba is. Kifogásolta, hogy eközben a kormány arra tesz folyamatosan kísérletet, hogy a Horthy-korszak és a mai Magyarország között teremtsen kontinuitást.

Az alelnök súlyos történelemhamisításnak nevezte azt, hogy a preambulum a Horthy-korszak borzalmairól, több százezer magyar ember elhurcolásáról és kivégzéséről nem tesz említést. A politikus tarthatatlannak nevezte, hogy a kormány a fasizmust, a nemzeti szocializmust és a kommunizmust ugyanolyan diktatúraként próbálja beállítani, mert szerinte ezek közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Hangsúlyozta azt is: a társadalomnak szembe kell néznie a múltjával, de nem csak a 1949 és 1990 közötti négy évtizeddel.

Szerinte nem véletlen, hogy a jogszabályról szóló hír akkor kezdett terjedni, amikor a kormány "hosszas félrebeszélés után" kénytelen volt beismerni, hogy újra tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. Korábban Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy a nagyobbik kormánypárt azért vette elő a -kommunistázó- kártyát, mert képtelen arra, hogy új gazdaságpolitikai irányt szabjon az országnak.

Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére". A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Olvasóink írták

 • 7. PerryMason 2011. november 21. 15:26
  „MSZP: A párt 1989-ben alakult az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) utolsó kongresszusán, annak jogutódjaként.- forrás:wikipédia. Bebizonyosodott, hogy a maszop sem ismeri a felelősség szót, még hírből sem. Ha jogutódok, akkor vállalják a következményt is, legalább elvben. De Fidesznél is legyen megemlítve ki volt MSZMP tag! (ha más pártot alapítottak volna 1989-ben akkor most nem kéne félniük)”
 • 6. vuk 2011. november 21. 11:57
  „4. papsajt 2011.11.21. 07:56
  Neveben a fidesz is demokrata, csak a tetteiben nem.”
 • 5. 620829 2011. november 21. 08:37
  „Azn összes politikust...egytől egyik navoztatni...meg lenne a hiányzó 4000 milliárd ft.”
 • 4. papsajt 2011. november 21. 07:56
  „"2. igazságkereső 2011.11.20. 20:00

  Ez teljesen nyilvánvaló, hiszen Gyurcsány Ferenc "kiválása" az MSZP-ből csak politikai látványtervezés"

  Ez így van. Arra készülnek,hogy 2014ben koalícióra lépjenek, és kormányváltók legyenek. Azért kellett a szétválás,hogy a szavazók nagyobb százalékát megszerezzék. Túl sok a bizonytalan szavazó,és napról-napra többen ábrándulnak ki a Fideszből. Kellett egy új párt,amelyik demokratikusnak hirdeti magát.”
 • 3. studyfy 2011. november 20. 21:48
  „Akkor most hogy kap állami támogatást Thürmer Gyula MSZMP-je? Más országok kommunista pártjait elismerjük, sőt partnerként tárgyalunk velük? Ellentmondást érzek. Ettól függetlenül, úgy érzem, hogy aki a polgári vagy a büntető tvk. alapján elítélhető, meg kell tenni, de csak ideológia alapján valakit büntetni, több mint furcsa!”
 • 2. igazságkereső 2011. november 20. 20:00
  „Ez teljesen nyilvánvaló, hiszen Gyurcsány Ferenc "kiválása" az MSZP-ből csak politikai látványtervezés, semmi nem változott és változik, összenőve maradt, ami eddig is egybetartozott! Nyilván vannak országunkban nem is kevesen,akiiket még mindig lehet gyurcsányi blablával hülyíteni, és az is nyilvánvaló,hogy a 8 év alatt ezért tudták kifosztani országunkat!! Megszívtuk Lampert Mónikával (nálunk lesz a kassza kulcsa,és annak adunk akinek akarunk!),Kiss Péterrel,Szekeres Imrével, Lendvai Ildikó ötletgazdával,aki úgy el van magától ájulva, ahogy azt csak egy hülye elmeháborodott teszi!!”
 • 1. Larsson 2011. november 20. 19:53
  „"Niedermüller Péter szerint a Fidesz arra is kísérletet tesz, hogy az 1949 és 1990 közötti négy évtizedet törölje a magyar történelemből"

  Ez így van, már régóta ez az én magánvéleményem is, ezért verik szét a Kossuth teret is, és ami nem tetszik nekik az olyan mintha nem is létezett volna, kiírják a fityisz történelemből. Érdekes dolog, mert ők is ebben a rendszerben nőttek fel, orbánc papi is akkor szedte meg magát, a fél fityisz mszmp-s, kisz-es volt és május 1-jén ott szónokoltak és éljeneztek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: veszélyben Magyarország árvízi biztonsága

Az LMP szerint Magyarország árvízi biztonságát veszélyeztetik a kormány vízügyet érintő átalakítási… Tovább olvasom