Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Szöllősi Istvánné

A győri Gárdonyi-iskola tanítónője, Szöllősi Istvánné bemutatásával indul útjára a Kisalföld új kampánya.

Szöllősi Istvánné
Kategória:általános iskolai tanító

Név: Szöllősi Istvánné
Gárdonyi Géza Általános Iskola

Jelölő: Gerlachné Gyurkovics Csilla

Bizonyára sok olvasónk emlékszik még a „Jó kezekben, emberséggel az egészségért" Kisalföld-kampányra. Lapunk nagyon sok levelet, e-mailt, telefont kapott olyan hálás betegektől, akik maguk vagy családtagjuk gyógyulását egy-egy különleges orvosnak, védőnőnek köszönhették. A kampányt követően sok köszönőlevelet kaptunk orvosoktól és betegeiktől egyaránt. Méltányolták, hogy pozitív példák bemutatásával szolgáltuk az egészségügyi ellátás még jobbá, emberibbé válását. Ilyen indíttatás után mi sem volt természetesebb, mint az, hogy kampányainkat folytassuk.
Olyan réteget céloztunk meg, akik nélkül ma nem lennének sem újságírók, sem pedig orvosok... a pedagógusok nélkül nehezen boldogulnánk. Közöttük nyilván mindenki elismerésre méltó, de talán vannak olyanok, akik még inkább azok: a katedrák kedvencei!

Szöllősi Istvánné, a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola tanítónője harminc éve kezdte pályáját. Talán ezért is örült annyira annak, hogy éppen az idei tanévben, az elsők között jelölték, és az első lett, akit lapunk bemutat a megyei katedrák kedvencei közül.

„Édesanyámtól tudom, hogy amikor általános iskolába kerültem, már az első napokban közöltem vele, »tanító néni« leszek. Ki sem tudtam mondani tisztán, de már ezt akartam. A gondolat soha nem hagyott el: ezt a pályát választom. A Radnóti-iskolában, majd a Révaiban tanultam. Mindkét iskola sokat jelentett számomra. A Révai olyan értékeket adott nekem, melyek máig mércét jelentenek. Bár kiváló tanulmányi eredményem okán mehettem volna máshova is tanulni, a szívem mélyén elhivatott gondolatként szunnyadt: tanító leszek és kicsikkel foglalkozom majd, alsósokkal!"

Szöllősinét mégsem kerülte el, hogy nagyobbakat is tanítson. Ma gyakorlatra járnak hozzá azok, akik tanítónak tanulnak. Pk tanárnőnek szólítják, az anyukák, apukák tanítónőnek, diákjai pedig Zsuzsa néninek.
„ Soha nem gondolkoztam azon, mi az a plusz, amit nyújtanom kell, talán az, hogy mindig magamat adom a gyerekeknek. Legalábbis erre törekszem. Bizonyára vannak napok, amikor a lelkesedés nem olyan nagy, de ezen egy tanítónak felül kell kerekednie. Mindig is azt vallottam: bármi történjen a háttérben, a családban, a társadalomban, azt az osztályterem ajtaján kívül kell hagyni. Úgy megyek be a tanítványaimhoz, mint a tanítójuk, mint a barátjuk, játszótársuk. Harminc éve vagyok a pályán, így kiszámítható az életkorom, de ma is játszópajtás szeretek lenni. A gyerekek örömmel jönnek hozzám iskolába. Ez a legfontosabb az elsősök életében: ne tartsanak a tanulástól."

Szöllősiné négyszázötven gyerkőcnek volt eddigi pályafutása alatt osztályfőnöke, elsős tanítónője. Négyszázötven életet indított el, és tanítványai még ma is visszajárnak, hogy megköszönjék, jó tanáruk volt.
Amikor fiát megszülte, akkor sem hagyta abba a tanítást. Amint meséli, áldott jó édesanyja vállalta, hogy otthon marad a kicsivel.
A tanítónő nevét a színjátszó versenyeken is jól ismerik. Kiváló produkciókkal, tehetséges diákokkal jelentkezett mindegyikre.
Mostanában azonban az egyéni tehetséggondozásra koncentrál. Munkáját a szünetben szeretettel hozzá bújó gyerekek és az országos viadalokon elért első helyek minősítik. És a jelölés az év tanára címre...
A kampány cikkeit írta: Fábián György. Fotók: H. Baranyai Edina.
„ Soha nem gondolkodtam azon, mitől lesz a munkából hivatás. Napról napra, hónapról hónapra, évről évre ugyanazzal a szeretettel jövök a gyerekek közé."

Tanítványai mondták róla...

Mészáros Marcell

Szenczi Alexandra

Tóth Bence
– Azért szeretem Zsuzsa nénit, mert nagyon jó órákat tart. Én például a rajzot kedvelem. Zsuzsa néni szigorú is. Követeli, hogy tudjunk, de vele szórakoztató az összes óra, mert játékos az egész. – Mindegyik órát nagyon szeretem. Jó tanár a Zsuzsa néni, és egyáltalán nem szigorú velünk. A kedvencem vele a környezetóra. A szünetekben is mindig szívesen beszélget velünk.    – Én is szeretném elmondani a véleményemet a tanító néniről, mert jónak tartom őt. Zsuzsa nénit a szüleim is nagyon kedvelik, és örülnek, ha szülői értekezletre jöhetnek hozzá.

„ Zsuzsa nénit akarom"

Gerlachné Gyurkovics Csilla

Az első felhívás kampányunkra még 2005 decemberében jelent meg. Gerlachné Gyurkovics Csilla az elsők között küldte el levelét. Magabiztos soraiból kitűnt, hogy egy pillanatig sem volt számára kétséges, kit kell jelölnie az év tanára címre. A munkahelyén kerestük fel, hogy olvasóinknak is indokolja, miért írta be lánya első és második osztályos tanítójának nevét a jelöltlistánkra. Ú

„ Talpig tanítónő. A kislányom, Rebeka először akkor látta meg, amikor nagycsoportos ovisként elvittem a Gárdonyi-iskolába, hogy egy kicsit ismerkedjen a körülményekkel. Amint meglátta Zsuzsa nénit, már mondta is: ahhoz a nénihez szeretnék járni."
Rebeka megérzése jónak bizonyult.

A tanító-diák páros számos sikert ért el az országos tehetségkutató versenyeken. A most harmadik osztályos Rebeka, aki ismét jó tanítóhoz került, akit szintén nagyon szeret, első és második osztályban megnyerte a Bendegúz nyelvész- és a Holenda Barnabás-logikaversenyt is.
„ Zsuzsa néni nélkül szerintem ez nem sikerülhetett volna. A tanítónő nem csak a katedrán kedves és segítőkész. Amikor néha találkozunk a Baross hídon reggelente, együtt sétálunk az iskoláig. Az ilyen találkozások, beszélgetések után a fiam is többször megjegyezte: ha kinövök az oviból, én is Zsuzsa nénit akarom" – mesélte az édesanya.
Rebeka anyukája, a jelölő bízik benne, hogy gyermekeit tanulmányaik során Zsuzsa nénihez hasonló tanítók, tanárok segítik majd.

Szeretetvető, kiváló földműves

Szalay Ferenc
Szalay Ferenc, a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója kiváló ötletnek tartja a Kisalföld új kampányát. Mint megkeresésünkre elmondta: „A jövő szempontjából a legmeghatározóbb személy a pedagógus. Egész életünkre kihat, milyen tanáraink, tanítóink voltak. Sajnos sok esetben ma csak a negatív dolgok kapnak nyilvánosságot az oktatással kapcsolatban. Pedig ezekből van a kevesebb. Nagyon is értékelendő a megyei lap kezdeményezése, mely a pozitívumokat keresi az iskolák környékén, a jó példákat." Az igazgatót külön büszkeséggel tölti el, hogy az első bemutatásra kerülő jelölt az általa vezetett iskolából kerül ki.

Mint mesélte, Szöllősiné munkája elismeréséül megkapta a főtanácsosi címet. Ám a szülők, diákok, kollégák felől érkező visszajelzések még ennél is fontosabbak. Szalay Ferencnek a hosszú évek óta lelkesen és lelkiismeretesen tanító Szöllősinéről mindig az Öreg néne őzikéje című vers jut eszébe: „Melegszívű, dolgos derék... Ez jellemzi, ahogyan a gyerekekkel foglalkozik. Szereti, ápolgatja és felkészülten bocsátja útjukra őket. A szeretet olyan, mint a búza: először vetni kell, utána kell aratni, Zsuzsa ilyen szempontból kiváló földműves."

A jelölést támogatók:
Farkas Zsolt: Zsuzsa néni már mint Kistanítónő is elbűvölt bennünket, mikor megláttam az iskolában számomra már  nem volt kétséges, hogy kire bízzam gyermekem bevezetését az iskolai életbe.
Farkasné Paár Katalin: Számunkra élmény volt a vele eltöltött két tanév.
Szászné Gyomlai Margit: Szöllősi Istvánnéra szeretnék szavazni,mert nagy szeretettel, odaadással, szakmai tudással tanítja, neveli kislányunkat.
Széna Andrea: Én Szöllősi Istvánnéra szeretnék szavazni. Kisfiam most első osztályos Zsuzsa néninél. Mielőtt iskolát választottunk volna, ismerősöktől érdeklődtünk és szinte az összes bemutató tanításra elmentünk. Már akkor úgy éreztem, hogy csak hozzá szeretnénk járni. Ez a véleményem azóta sem változott. Soma minden nap szívesen megy iskolába, és az a szeretet és odafigyelés, ahogy Zsuzsa néni körülveszi az összes gyereket egész nap, szinte kézzel fogható.
Holicki (Cséka) Judit: Nekem 1978-1980 között volt szerencsém Zsuzsa néni osztályába kerülni, miután bátyám is már nála tanult. 40 (!) kiselsös ücsörgött a padban az osztályában, és Zsuzsa néni végtelen szeretettel és türelemmel foglalkozott velünk. Annak idején, 6 évesen én még mindkét kezemmel próbáltam a betüvetést megtanulni, és az akkori szokással ellentétben ö türelmesen kivárta, hogy melyik kéz mellett döntök, nem eröltette rám, hogy feltétlenül jobb kézzel írjak. Arra is tisztán emlékszem, hogy az iskola nekem az elsö hónapokban nagyon fárasztó volt, és ö többször odajött hozzám, és halkan mondta: "Hajtsd csak le a fejed a padra és bóbiskolj egy kicsit!". Még elöttem látom, ahogy a levegöben kanyarította az óriási betüket, és mi állva utánoztuk öt. Szünetekben is mindig maradt ránk ideje, nem rohant el, hanem tyúkanyóként terelgetett és szeretgetett minket, és mindig meghallgatta, ha meséltünk valamit. Aztán második osztályban bábozni tanított minket, a gyönyörüséges bábokat óriási fakanalakból készítette, a bábok ruháit maga szabta és varrta. (Hogy mikor jutott bábkészítésre ideje, számomra rejtély?!) Emlékszem, mi a "Csalóka Péter" címü darabot tanultuk meg, mindenkinek volt szerepe, és ezzel a darabbal jártuk be a megyét, még nyertünk is valamilyen bábversenyen. Čn is rajongtam Zsuzsa néniért, és mindenképpen tanítónéni szerettem volna lenni. Végül óvónö lett belölem, és napi munkám során mind a mai napig gyakran jut ö az eszembe, és most már szakemberként csodálom akkori kitartását, fáradozását és magas pedagógiai tudását. Ha olvassa ezeket a sorokat, ezúton is szeretném neki megköszönni azt a két szép évet, amit nála tölthettem, és amit soha nem feledek!
Farkas Dávod: Zsuzsa nénivel két tanévet töltöttem el. Nagyon szerettem hozzá iskolába járni. Ő mindig igazságos volt velünk.  Első osztályban oltás után, süteménnyel próbálta ijedségünket eloszlatni, melyet Ő a hajnali órákban készített nekünk. Versenyek előtt is mindig megkaptuk tőle a kis szelet csokinkat, szerinte az édességtől jobban tudunk gondolkodni. Zsuzsa nénivel az órák úgy teltek, mintha egész órán játszottunk volna. Nem unatkoztunk óráin, valamivel mindig felkeltette érdeklődésünket. Nagyon jó tanítónénim volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb: Kedvező hatás?

Labdarúgás

A németországi kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint mintegy… Tovább olvasom