Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szőlőkordont épít a Hegypásztor Kör Oszkón

Szőlőkordont épít a Vas megyei Oszkó-hegy leggazosabb részéből kialakított mintaültetvényen a helyi Hegypásztor Kör és a Borbarát Egyesület szombaton.
Az ezertős ültetvény helyén két évvel ezelőtt még gazzal benőtt, elvadult szőlőtőkék voltak - mondta el Zágorhidi Czigány Ákos, a civil szervezet ügyvezetője. Közlése szerint a keszthelyi egyetemmel közösen választották ki a térség éghajlatának, klímájának leginkább megfelelő oltványokat: négy fehérfajtát - rizlinget, nektárt, leánykát és szürkebarátot - és két kékszőlő fajtát. A kétéves töveknek most "támaszt" kell építeni, hogy a felnövő szőlőtőkék a fémoszlopokra feszített drótokba kapaszkodhassanak.

Zágorhidi Czigány Ákos felidézte, hogy a 2,5 hektáros mintagazdaságot a szőlőhegy legelhanyagoltabb, 4-5 méteres "nadrágszíj" parcelláiból másfél évtized alatt alakították ki.

A keskeny parcellákat megtisztították, megmentették a régi gyümölcsfákat, és rendbe hozták az évtizedeken át üresen álló, omladozó épületeket, egy ősöreg présházat pedig úgy telepítettek át, hogy a bontáskor besorszámoztak a gerendákat, és eredeti tervek szerint újra felépítették. A "birtokon" őshonos fákat ültettek, többek között mosolygós batult, pünkösd királyát, piros csörgő almát, zabérő- és a vadkörtét, ropogós cseresznyét és cigánymeggyet - fűzte hozzá a Hegypásztor Kör ügyvezetője. - A gyümölcsösben megtalálható az egykor őshonos, de most már kuriózumnak számító berkenye, szeder, húsos som és naspolya is.

A tervekről elmondta, hogy a vidékfejlesztési pályázat 28 millió forintos támogatásával apartmanokat hoznak létre. Az épületek szerkezetkész állapotban vannak, a belső tereket majd a nyáron alakítják ki. Az épületekben biztosítják az energiaellátást is, amelyet alternatív energiával, szél- és nap kombinációval oldanak meg.

A hegyen szeretnék visszaállítani a hagyományos hármas szerkezet. "A domb alján gyümölcsfák nőttek, a domboldalon a présház állt, a dombtetőn pedig végig szőlő volt" - jegyezte meg az ügyvezető.

Az oszkói szőlőhegyen az elmúlt félévszázadban nem telepítettek új szőlőt, most viszont a pásztorkör példájára egyre több gazda is telepítésbe kezdett.

Az egyesületet az első civilszervezetek között - a térségben egyes számmal jegyezték be - még 1985-ben alapították az oszkói fiatalok. Céljuk kezdetben a körzet boronafalú présházainak megmentése és dokumentálása volt, de tevékenységük kiegészült az utóbbi évben: ifjúsági, közösségi programokat szerveztek, borászattal, szőlészettel, turizmus- és vidékfejlesztéssel kezdtek foglalkozni, a faluközpontban közösségi házat, teleházat működtetnek.

A nyolcvanas években a fiatalok számára még egyértelmű volt az elvándorlás, a kilencvenes években ez a folyamat lelassult, az ezredforduló után pedig már egyre több család költözik a közeli városból Oszkóra - érvelt Zágorhidi Czigány Ákos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: újabb utakat zártak le az árvíz miatt Borsodban

Már hat út egy-egy szakaszán nem lehet közlekedni a Sajón és a Bódván levonuló árvíz miatt… Tovább olvasom