Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szombathelyi gázszivárgás: tizenkét lakásban huszonegyen maradnak éjszakára

A 78 lakásos szombathelyi társasházból, amelyben gázszivárgás miatt se fűtés, se meleg víz nincs, 41 család, összesen 82 ember tölti rokonoknál, ismerősöknél a következő éjszakát.
Kilenc családot helyezett el az önkormányzat, 12 lakás 21 lakója azonban úgy döntött, a fűtetlen lakásban marad - sorolta szombat esti sajtótájékoztatóján, a társasház klubhelyiségében Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

A legnagyobb gondot most az a 16 lakás jelenti, amelybe nem sikerült bejutniuk - a hiba elhárításához ugyanis minden lakásban le kell szerelni a gázórát, ezt pedig csak úgy tudják elvégezni a szakemberek, ha a lakásba beengedik őket a tulajdonosok - mondta.

Puskás Tivadar szólt arról is, az önkormányzat igyekszik a ház minden lakójának segítséget nyújtani, hiszen várhatóan legalább egy hétig tart majd amíg a gázszolgáltatást helyre lehet állítani.

Szombathelyi gázszivárgás: több családnak el kellett hagynia lakását. Fotó: MTI/Kászoni László (galéria)

A házban két olyan krónikus betegségben szenvedő ember él, akik betegségük miatt ápolásra szorulnak, őket kórházba utalták.

A polgármester kijelentette: azokat, akik a maradás mellett döntöttek, arra kéri, gondolják meg magukat, és éljenek az önkormányzat által felkínált segítséggel, hiszen mindenkit el tudnak helyezni vagy kollégiumban, vagy pedig üresen álló önkormányzati lakásokban - például az úgynevezett MOP-házban.

Szavai szerint a maradók bármikor választhatják az ideiglenes költözést, hiszen ahogy egyre hidegebb lesz az idő, a lakhatás feltételei is tovább romlanak.

Szombathelyi gázszivárgás: több családnak el kellett hagynia lakását. Fotó: MTI/Kászoni László (galéria)

Puskás Tivadar hangsúlyozta: a házat és a lakásokban maradó értékeket folyamatosan rendőrök őrzik.

Marton Zsolt, (Fidesz) alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta: a víz- és csatornamű vállalat szakemberei arról tájékoztatták, hogy hétfőn reggel 8 órától a fagyásveszély és a további kármegelőzés miatt a vizet is elzárják a házban.

Az alpolgármester ismét megerősítette: az önkormányzat vagyonhasznosító cége a SZOVA Zrt. mint a lakóépület társtulajdonosa megrendelte a hiba kijavítását, és megelőlegezi a költségeit, hiszen jelenleg a ház számláján nincs elegendő pénz erre.

Az a legfontosabb, hogy a szakemberek folyamatosan tudjanak dolgozni, ezért annak a 16 lakásnak a tulajdonosaival is érintkezésbe szeretnének lépni, ahová eddig nem tudtak bejutni - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 1. kontrapista 2012. január 29. 09:12
  „Szakmai és igazgatási gyakorlatom tudatában kijelentem : a gázszolgáltatónak kell, hogy legyen saját vagy szerződött szakcsoprtja, amely ilyen esetekben bevethető a hiba felfedésére és elhárítására, amely :
  1. a szivárgás helyét megállapítja
  2. hibás hálózatirészt gáztalanítsa
  3. elhárítására a felfedett hibát
  4. próbanyomás alá helyezés után üzembe helyezi a megjavított hálozatot
  Amely gázszolgáltató az előbbieket nem biztosít, annak nincs helye a gázdisztribúcióban !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP-kongresszus:Szél Bernadettet választották országgyűlési képviselővé

Szél Bernadett szóvivőt választották országgyűlési képviselővé az LMP kétnapos budapesti… Tovább olvasom