Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szombati földrengés - Kisebb utórengések voltak

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus vasárnap reggel.
Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek vasárnap reggel azt mondta, hogy az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek. Elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről. Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét, a dőlés megelőzése érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett. Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak.

A mentők az esetleges újabb rengésre felkészülve is intézkedéseket tettek, egy tömeges baleseti egységet (mely sok sérült ellátásra alkalmas felszereléseket tartalmaz) szombaton 19 órakor Tatabányára vezényeltek, a régió szabadnapos dolgozóit pedig otthonukban értesítették az esetlegesen várható riasztásukról. Újabb beavatkozásra azonban az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - tették hozzá.

Az oroszlányi és a tatabányai mentőállomás épületében ugyan károk keletkeztek, a mentők munkáját, a betegellátást azonban ezek nem veszélyeztetik - áll a közleményben.

Tóth László korábbi ismertetése szerint a földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekeknek szóló imakönyvet jelentet meg három kiadó

Három keresztény szellemiségű kiadó közösen gondozott képes imakönyvét és egy bibliai témát érintő… Tovább olvasom