Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szombaton hajósnap

és határnyitás Gönyűn

Tizenötödik alkalommal rendezi szombaton Gönyű a Duna túloldalán lévő testvértelepüléssel, Kolozsnémával közös ünnepét. Hajósnap lesz, egyben határnyitás, összekapcsolva a testvértelepülés ünnepével, a Csemadok-nappal.

Mint Törzsök Gyula polgármester elmondta, idén is jó néhány újdonsággal találkoznak az érdeklődők. Lesz hajóskiállítás a gönyűi hajóscsaládok relikviáiból. Szombaton avatják és szentelik fel azt a csónak alakú kopjafát, mely az ég felé mutat, és a Duna áldozatainak és a gönyűi egykori hajósoknak állít emléket. A hajósok zarándokhelye lehet ez a kopjafa.
Az egykori postakocsi-fogadó udvarán s a kastélykertben sokféle program várja a gyerekeket és a felnőtteket. Szombaton, ahogy más években is ilyenkor, a gönyűiek és a kolozsnémaiak együtt ünnepelnek, múlatják az időt, átjárnak egymáshoz. A Dunán a Morava hajó viszi sétautakra a Duna szerelmeseit. Idén is megáldják majd a Dunát, és ökumenikus istentiszteleten emlékeznek az egykori hajósokra. Gönyű szombaton kapja meg a megyezászlót, este sült hallal és halászlével kedveskednek az érdeklődőknek. Rendre sok százan vesznek részt a gönyűi határnyitáson és hajósünnepen, s hasonlóan nagyon népszerű ez a nap a szomszédos Kolozsnémán is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom