Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Szombattól Horvátországba és Boszniába is szállítunk gázt

Magyarország szombattól Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is szállít földgázt. Ezt az energiaügyi miniszter jelentette be Budapesten, szombaton. Molnár Csaba megerősítette: a magyar ellátást egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély, a hazai gáztartalékok kielégítik az igényeket.
A miniszter azt mondta: információi szerint az Európai Unió ellenőrei hamarosan megkezdhetik a munkát Ukrajnában, és megindulhat a gáz Oroszországból.

Továbbra is nehéz a helyzet a Balkánon, ezért Magyarország Németországgal összefogva határozott arról, hogy Szerbia mellett Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is szállít földgázt - mondta a miniszter. Szerbia 4-4,5 millió, Bosznia 1-1,5 millió köbméter gázt kap Magyarországon keresztül, míg Horvátország körülbelül egymillió köbmétert Ausztrián keresztül. Molnár Csaba hozzátette: a magyar ellátás biztonsága mindennél fontosabb, így ezeket a tranzitszerződéseket bármikor meg lehet szakítani.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy az európai uniós megfigyelőbizottságban részt vesz a Földgázszállító Zrt munkatársa is, aki egyelőre Kijevben várakozik. Azt, hogy hol és mikor kezdi meg a munkát, még nem tudni.

Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az időjárásban fokozatos enyhülés várható, de így is a sokéves átlag alatt lesz a napi középhőmérséklet. A leghidegebbet, mínusz 21 fokot egyébként pénteken hajnalban Szécsényben mérték.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Vandorr 2009. január 11. 22:45
  „Igaz magyar különben sem fűt orosz (tudjátok, málenkij robot, Sztálin, meg 1848) gázzal. Csak algyőivel.”
 • 30. gabianya 2009. január 11. 15:47
  „Ez igen ebből is profitál a kormány.Nem arrol kéne gondoskodni hogy nekünk maradjon elég?????????Nemhogy még adjunk is a magyarokat amugy is utálja mindenki nekünk senki sem segitene.Ne kéne osztogatni amiből nekünk is kevés van.Mi van ha ez a vita eltart még 2-3hétig is??Ha nekünk is elfogy ki ad????Talán Gyurcsány??Itt is van ahol akadozik a gázszolgáltatás talán előbb ezt kéne helyre tenni.Mondja valaki,hogy nincs igazam.EEEEZ aztán a jó kormány”
 • 29. N.P. 2009. január 11. 06:16
  „stratus

  Hol is fáznak a magyar gyerekek a szerbeknek kijuttato gáz miatt? Egy példát, csak egyet ha kérhetném.”
 • 28. THK 2009. január 11. 01:15
  „Talán olvasd figyelmesebben a tudósításokat: senki, sehol nem beszélt ingyen gázátadásról...”
 • 27. floridaimagyar 2009. január 10. 23:49
  „Epp most olvastam az elso oldalon hogy valaki halalra fagyott a kornyeken. Azon kivul hogy a szerbeknek adunk ingyen gazt, miert nem nyujtunk segitseget azoknak a magyaroknak akik nem kapnak futest?”
 • 26. Power 2009. január 10. 23:30
  „Egyre érdekesebb:
  "Szerbia feltalálta magát, annyira, hogy még Boszniának is tudott juttatni gázt."
  Forrás: http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/rendezodott_a_gazellatas_szerbiaban/2083608/”
 • 25. greencat 2009. január 10. 23:08
  „flexsnake ! Egy idézet Öntől!
  "Egyébként az ukránoknál meg a lakosság szív mivel ők nem tudom honnan a faszból fognak gázt kapni."

  Az ukránoknál, a földalatti tárolókban, áprilisig kitartó gázmennyiség van tartalékban!”
 • 24. skeletorNB 2009. január 10. 21:00
  „Nem tudok egyik pártra, vagy álláspontra sem mondani semmit, hogy ki hogy cselekedett, vagy hogy szeretne. Hirtelen jött ez az egész, senki sem volt rá felkészülve. Hozzá jön az is, hogy a média szokásához híven, szenzációhajhász módon félinformációkkal bombázza az embereket, bizonyos részeket kiemelve, más tényeket meg kihagyva. Ez jó alapot ad a továbi nézeteltérésre és sárdobálásra. Bátran állítom, hogy a lakosság nem tud mindent, csak megy kombinálás, mint mindig.. Ha a buszon utazok, néha hallok olyan okosságokat, hogy a szám szélét harapom. Hogy háború lesz, meg ilyen baromságokat..
  Más: azt, Magyarország nem teheti meg, hogy nem ad a gázából a környező országoknak, mert akkor megnézhetnénk magunkat. Itt nem arról van szó, hogy az országnak van x gázmennyisége, hanem az unióban van x gázmennyiség, amiről közösen döntenek. Hogy ennek a gázmennyiségnek bizonyos része az országban van, az csak nekünk jó, mert mi nem fázunk, plusz ezért fizetnek is, amikor átadjuk.
  Továbbá, szerintem ez az egész helyzet még max egy hétig tart.”
 • 23. stratus 2009. január 10. 20:02
  „Kérdezd meg a szerbeket ők a saját gyermekeik rovására lemondanának-e a "magyarok fűtési igényéről" ?”
 • 22. Power 2009. január 10. 18:49
  „Gazdagok lettünk, mert újabb hiteleket vettünk fel. A szerbek meg a horvátok nem segítettek nekünk soha visszafizetni a hiteleinket. Sőt Kádár alatt nyomtuk a dollár milliókat Jugoszláviának, cserébe meg adtak ezt-azt meg verték a vajdasági magyarokat.”
 • 21. Ellenzéki 2009. január 10. 18:31
  „Íjnye, de gazdagok lettünk hirtelen gázilag!
  A héten még élelmiszert előállító üzemeket is leállíttatott a kormányzat a gáz hiányra hivatkozva!”
 • 20. flexsnake 2009. január 10. 17:13
  „Nem ingyen kapják, fizetnek érte rendessen a szerbek :) Egyébként meg nem lehet most nemadni, mivel eleve azért kapunk nyugat felöl.Komolyan, mint valami uzsorás, osztogatni kell :D
  De ez a legjobb helyzet ami kialakulhatott ugyanis jó pozicióba került az ország azálltal hogy szerbia ezekután kénytelen lesz jobban fülelni ha kiabálnak magyarországon.
  Az hogy hol ezt mondja a kormány hol azt annak köszönhető hogy tökéletesen felkészületlenül ért mindenkit hogy elzárták a csapot.Ugyanígy hebegne-habogna ormányviki is mert neki sem volt fogalma hogy mennyi tartalék van és egyáltalán abból mennyi használható nyomásveszteség nélkül.
  Szerintem elég jól megoldották a helyzetett bár az ilyen állítsuk le a gyárakat dolog rohadt felelőtlen volt, és szükségtelen mivel nyugatról már akkor készültek segíteni.Viszont a gyártósorok leállítása bevételkiesés amit gyanítom hoggy a kormány nem akar kifizetni.Pedig ez az ő hülyeségük volt.Egyébként az ukránoknál meg a lakosság szív mivel ők nemtudom honan a faszból fognak gázt kapni.”
 • 19. Power 2009. január 10. 17:02
  „Achilleus! Flower nem én vagyok, de a lényegen nem változtat. Molnár Csaba "miniszernek" ötször annyira lehet ezentúl hinni, mint Gyurcsánynak. (5x0=0) :)”
 • 18. achilleus 2009. január 10. 15:25
  „17-es Flower, fenn van /most is!!!!/ a fidesz.hu honlapon, N.P.(16) jól emlékszik, első változatában tényleg úgy hangzik, mintha a megyei önkormányzatok rendelhetnék el a szünnapokat, sőt Fejér megyében ez meg is történt, mindenesetre a14-es hozzászólásomban idézett közleménnyel igyekeztek megmagyarázni a helyzetet.
  Ettől függetlenül fenntartom, hogy Gyurcsány egyedül és kizárólagosan saját magának kívánja kisajátítani a válság megoldását, a "hatás" kedvéért pedig, akkorára nagyította, amekkorára csak lehet. /Biztos ismerősek azok a horgászfelvételek, amikor a "nagy" halat az objektív elé dugják./ Csak nehogy a második "farkastkiáltáson" mindenki csak röhögjön.”
 • 17. Power 2009. január 10. 15:06
  „16!
  A kormányzat kommunikációja:

  1. Molnár Csaba energiaügyi miniszter: "Magyarország a jelenlegi helyzetben nem tud gázt kölcsönadni Szerbiának"
  2. Molnár Csaba a kiélezett gázellátási helyzetre hivatkozva kijelentette, hogy Magyarország biztosan nem tud Szerbiának segítséget nyújtani.
  3.Gyurcsány Ferenc: "Magyarország 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának, ami 4-6 órán belül már ott lehet"

  Az oktatási intézmények fűtésével kapcsolatban intézkedést nem hallottam az illetékes miniszter uraktól, kritikákat annál inkább.”
 • 16. N.P. 2009. január 10. 14:35
  „achilleus

  Én láttam a TV-ben azt a sajtótájékoztatót ott nem ajánlásról volt szó. Simán bejelentették (Ők ketten) hogy egy megyét kivéve iskolaszünet lesz, meg sem várva, hogy a megyei közgyűlések erről döntést hozzanak.

  A Megyei Önkormányzatok Szövetsége is kezdhette volna így: Tisztelt Oktatási és Kulturális Minisztérium stb. stb... de nem, Ők a sajtóval kezdték. Ezért érzem simán politikai húzásnak az egészet, ugyanúgy mint drága kormányunk reakcióit.”
 • 15. achilleus 2009. január 10. 14:14
  „14-eshez: Egyébként is, írhatott volna valami ilyesmit is a kormány, népszerűséghajhászással való vádaskodás helyett:

  Tisztelt Megyei Önkormányzatok Szövetsége!
  Köszönettel vettük az ország energiaellátása ügyében tett erőfeszítéseiket. Az utóbbi napon azonban a helyzet lényegesen javult, ezért nem látszik szükségesnek a megyei fenntartású iskolákban a tanítás korlátozása. Továbbra is számítunk az Önök együttműködésére. Üdvözlettel, ...

  Kész, ennyi, és ez lett volna európai, na de akkor most mit dörgölnének a klownok a nem gyurcsányista fórumozók orra alá?? (Magyarán az egész lebarmolás nem más, mint alkalmazkodás a szavazóbázis színvonalához.)”
 • 14. achilleus 2009. január 10. 14:07
  „Ha már az iskola előkerült bemásolom ide is:
  achilleus 2009.01.10. 11:36

  "2009. január 9., 14:14
  A fideszes honatya kiemelte: azt az ajánlatot, amit a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítására, azaz, hogy ha szükséges, akkor tanítási szünetet rendeljenek el az oktatási intézményekben, a kormány politikai cselszövésként értékelte. A társelnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége rendeli el a szünetet, hanem az iskolák igazgatói, és erre a megyei jegyzők adhatják meg az engedélyt.
  Ezzel kapcsolatosan Szűcs Lajos arra is felhívta a figyelmet, még ma sem tudni pontosan meddig tart a gázvita, a jelenlegi tartalékok kinyerésére meddig van lehetőség, ráadásul az elkövetkező napokban "farkasordító hideg" várható. Mint fogalmazott, a kormányfő által is meghirdetett takarékosságot és az összefogást szerették volna segíteni az intézményeknek ajánlott iskolai szünettel."

  Megjegyzem, hogy amikor a döntés született még Gyurcsány is együttműködésre-takarékosságra szólított fel, nem adott gázt Szerbiának, a szombatot munkaszüneti nappá nyilváníttatta (személyesen!!), a helyzetet általában is veszélyesnek állította be. Más kérdés, hogy - mintegy varázsütésre - csütörtökön a helyzet (illetve annak kommunikációja!) megváltozott.”
 • 13. Power 2009. január 10. 13:55
  „12! Bízom benne, hogy nem a szerbek,vagy horvátok két szép szeméért adjuk a gázt.
  Nem szabad azonban megfeledkeznünk a vajdasági kisebbségeket ért zaklatásokról és fizikai bántalmazásokról sem. Most nem erről van szó.
  A kormányzat egymásnak ellentmondó nyilatkozatairól van szó, arról az összevisszaságról, amit évek óta művelnek.....az ad hoc módon végzett kormányzati munkáról, ami a mai Magyarországot az államcsőd közelébe vitte.”
 • 12. N.P. 2009. január 10. 13:37
  „Zejko
  Közben azért az osztrákok felől jön napi 4 millió m3. Ha bezárnak 1-2 napra 10-15 iskolát, az a hazai fogyasztásban mérhetetlen, észrevehetetlen. Ha Fletóék most nem segítenének pld. a vajdasági magyarokon, akkor meg az lenne a bűnük.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin vezetheti a szocialista EP-listát

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Kovács László uniós adóügyi biztos is esélyes lehet arra,… Tovább olvasom