Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szombattól már büntethetnek, ha nem igazoljuk a kötelezőt

A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező biztosítás meglétét a hatóságok előtt igazolja. A rendőrök január 31-től már kérhetik a bizonylatot, s hiányában – szabálysértésért – büntetnek is.
Tavaly ilyenkor autósok ezrei kerültek kellemetlen helyzetbe, mivel biztosítójuktól a jogszabályban szereplő január 30-i határidőig nem kaptak sem csekket, sem igazolást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) befizetéséről. Idén ismét előfordulhat, hogy egyes biztosítók késnek a szerződések feldolgozásával. A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező meglétét a hatóságok kérésére igazolja. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) segítségével az alábbiakban összefoglaljuk, mit kell tenni, ha még nincs ilyen igazolásunk.

Az alkuszokat a határidő közeledtével egyre több ügyfél keresi fel azzal, hogy még nem kapta meg a kötelező biztosításáról szóló csekket, és így fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni.
Az ügyfelek aggodalma jogos: aki ugyanis a biztosítási kötvényben szereplő határidőt több mint 30 nappal átlépi, az biztosítás nélkül marad. Ennek legsúlyosabb következményét pedig nem is rendőri büntetés, hanem az okozott károkért viselt felelősség jelenti: egy súlyos személyi sérüléssel járó baleset okozása esetén akár egész életre szóló eladósodást is eredményezhet!

Mi a teendő?

Ha még nincs a kezünkben a díjfizetésről szóló csekk vagy biztosítói igazolás, a legcélravezetőbb, ha ott járunk utána az elmaradt számlának, ahol a biztosításunkat megkötöttük – javasolja Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. Ez általában az adott biztosító ügyfélszolgálata vagy a biztosítási alkuszunk. Hatvan napos díjhalasztás híján péntekig mindenképpen gondoskodjunk az első díj befizetéséről! Ha pedig hatvan napos díjhalasztást kaptunk, arról vagy a kötvényt, vagy a biztosító által kiállított igazolólapot szerezzük meg!

A biztosítók egy része ugyanakkor ma már hatvan napos díjhalasztást is felajánl az ügyfeleinek. Ezekben az esetekben a díj befizetése kevésbé sürgető, hiszen nem fenyeget a biztosítás megszűnésének veszélye. A jelenleg érvényben lévő rendelet értelmében azonban a közúti ellenőrzés során már január 31-én is kérhetik a biztosítás érvényességének igazolását. Ilyenkor pedig az igazolás hiánya önmagában szabálysértésnek minősül, függetlenül attól, hogy a gépjármű üzembentartója egyébként rendelkezik-e érvényes biztosítási fedezettel.

Fontos tudni, hogy a biztosítási ajánlat a halasztott díjfizetés által adott határidő után önmagában nem alkalmas a biztosítási fedezet igazolására, emellett a díjfizetés igazolása is elengedhetetlen.

Azt is lényeges, hogy ha az üzembentartó kötelező felelősségbiztosítását nem készpénz-átutalási megbízással, hanem például csoportos beszedéssel, vagy banki átutalással fizeti meg, a közúti ellenőrzés során a rendőr nem köteles elfogadni az erről szóló banki igazolást, mivel a jogszabály értelmében a biztosítási fedezet fenntartását ebben az esetben csak a biztosító által kiállított, a biztosítási díj megfizetését igazoló bizonylattal (díjfizetési igazolás) lehet igazolni.

Olvasóink írták

 • 3. KolompárRómeó 2009. január 28. 16:10
  „Ugy latom, a DM-en minden cikk gyakorlatilag ugyanazzal a tartalommal tobbszor is megjelenik. Egyikre kommentelsz, eltunik, majd megjelenik ujra, kommentek nelkul.

  Amugy meg innentol kezdve en is kotelezem a rendoroket, hogy allampolgari igazoltatasok soran az altalam eloallitott termeket is vizsgaljak, hogy arrol a blokk az allampolgarnal van-e.
  Miert pont a biztositok lennenek kivetelek, hogy nekik lehet?”
 • 2. tahoszegedi 2009. január 28. 15:55
  „Valaki belinkehetné azt a KRESZ jogszabályi hivatkozást, ami alapján a rendőr korlátozott látás viszonyok között (köd), lakott területen belül, a ködlámpa használata miatt birságol.”
 • 1. MD2009 2009. január 28. 14:51
  „Nem is Magyarország lenne, ha ezt nem lehetne megcsinálni.
  A lusta, tohonya, impotens rendőrségünknek ez egy újabb lehetőség, hogy az autósokkal szórakozhassanak.
  Manapság, amikor mindenhonnan az európai bankolási modellről hallhatunk, (bankkártya, internet bank) a mi tisztelt Kántoraink elvárják, hogy minden autótulajdonos ballagjon be a postára,álljon sorba, és igazolásokat gyártsunk.
  Én vagyok a bűnöző, mert csoportos beszedéssel fizetek, a biztosító meg ha épp olyanja van kiküldi, ha nincs olyanja nem küldi ki az igazolást.
  Kérjenek online elérést a biztosítótól és pillanatok alatt kiderül , hogy van befizetett kötelező, vagy nincs.
  Ekkora baromságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzszállítót támadtak meg Budapesten

Több pénzeszsákot is elvitt magával a rabló, aki szerdán reggel támadta meg az egyik pénzszállító… Tovább olvasom