Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szomorú adat: 75-en fagytak meg január 10-ig

Az áldozatok közül 38-an fűtetlen otthonukban fagytak meg.
Két hét alatt csaknem megduplázódott, negyvenről 75-re emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma. Az óév utolsó napjai óta január 10-ig 35-en fagytak meg, húszan közülük fűtetlen otthonukban hűltek ki – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden.

A 35 áldozat közül heten nők voltak, a legfiatalabb 45, a legidősebb pedig 80 éves volt.

A 75 áldozat közül 38-an fűtetlen otthonukban fagytak meg, 30-an közterületen, a szabad ég alatt, heten pedig kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után, mert már nem tudtak segíteni rajtuk. (A kórházba szállítottakra vonatkozó adat az óév végéig történt veszteségre vonatkozik.)

A Magyar Szociális Fórum szerint a tömeges életvesztés hátterében a megélhetéshez szükséges anyagi feltételek hiánya áll. A Szociális Fórum tapasztalata szerint szaporodott azoknak a kisgyermekes népes családoknak a száma is, amelyek vészhelyzetbe kerültek, mert nincs mivel tüzelniük.

A társadalmi mozgalom arra kérte a kormányt, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, haladéktalanul mozgósítson minden állami szervet az élet védelmében, a további pusztulás megakadályozásáért. Az MSZF emlékeztetett az Alaptörvényre, mely szerint "Valljuk, hogy az emberi lét alapja a méltóság".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyköveti levélben kérték helyreigazításra a New York Timest

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a lapot a Magyarországgal kapcsolatban… Tovább olvasom